To je trenutno najbolj iskana sestavina za nego kože za le 2 evra: Trik, ki so ga odkrile mnoge ženske, je najboljša nočna rutina za čudovito kožo

30. 10. 2023
To je trenutno najbolj iskana sestavina za nego kože za le 2 evra: Trik, ki so ga odkrile mnoge ženske, je najboljša nočna rutina za čudovito kožo (foto: Profimedia)
Profimedia

Če želite izvedeti več o novi najljubši nočni rutini, to trdijo strokovnjaki dermatologi.

"Slugging" je uporaba petrolatuma ali vazelina za obraz z namenom njegove regeneracije in pomlajevanja. Namen je preprečiti izgubo vode s površine kože in zadrževati vlago, še posebej pri tistih s suho kožo. Če želite izvedeti več o novi najljubši nočni rutini, to trdijo strokovnjaki dermatologi.

Ne spreglejte:

"Slugging" je tehnika nege kože, ki vključuje spanje s tanko plastjo okluzivnega izdelka (kot je vazelin) za globoko hidracijo kože. Dr. Ranela Hirsch, certificirana dermatologinja v Bostonu in nekdanja predsednica Ameriškega združenja za kozmetično dermatologijo, ugotavlja, da je glavna sestavina vazelina, petrolatum, varna za uporabo na koži. Kljub temu, kar lahko preberete na spletu, Ameriška akademija za dermatologijo priporoča to sestavino za uporabo pri majhnih dojenčkih z ekcemom.

Glede tega, ali bi jo morali nanesti na obraz, Hirsch pojasnjuje, da se "nekaterim ljudem zdi preveč okluzivna za njihov okus". vendar ne gre za to, ali je varno, gre za to, ali vam je všeč videti, kot da ste pomočili obraz v sod z oljem.

To rutino lahko uporabljate skoraj vsak večer, vendar je še posebej uporabna pozimi. Po vaši nočni rutini kot zadnji korak na obraz nanesite vazelin v velikosti grahovega zrna. Dr. Angelo Landriscina, dermatolog iz New Yorka, potrjuje, da petrolatum pomaga suhi koži. Ravnovesje keratinocitov (kožnih celic) in lipidov je ključno za vašo bariero. Lipidi so lepilo, ki ohranja vaš stratum corneum ali najbolj oddaljeno plast kože nedotaknjeno. Brez lipidov je vaša koža ogrožena, saj manj lipidov v koži povzroči transepidermalno izgubo vode. Ko se lipidi v vaši koži izčrpajo, bodisi zaradi genetske loterije, okolja ali prekomernega pilinga, se "lepilo" poškoduje in vaša zaščitna pregrada pušča. Petrolatum lahko to popravi.

Strokovnjaki pojasnjujejo, da vazelin prepreči 99 % transepidermalne izgube vode. Pomembno je, da kože dolgo časa ne zaprete popolnoma – in to je prednost vazelina pred drugimi okluzivnimi snovmi, ki samo tvorijo neprepustno pregrado na vrhu kože, pojasnjuje. Vazelin prepreči večino izgube vode in omogoči vaši koži, da obnovi svojo bariero, in po odstranitvi je koža videti boljša in lepša.

Slabosti te tehnike

Čeprav vam ni treba skrbeti, ali je vazelin komedogen, če ste nagnjeni k aknam ali imate občutljivo kožo, dr. Kamil H-Verovic, dermatolog iz New Yorka, ugotavlja, da se je najbolje izogibati ne le vazelinu , ampak karkoli okluzivnega. To vključuje vse, kar ustvarja oviro na vrhu kože, kot so olja, silikoni in maščobe. Ker je petrolatum izdelek na osnovi olja, boste morda ugotovili, da lahko umazanija povzroči madeže na vaših blazinah in posteljnini. To lahko rešite tako, da pred spanjem preprosto položite brisačo čez blazino.

Ena največjih ovir pri uporabi vazelina nima veliko opraviti z učinkovitostjo in dejansko varnostjo, temveč bolj z zaznavanjem. Okoljska delovna skupina uvršča petrolatum med "1-4" zaradi pomislekov glede kontaminacije, kampanje za uporabo varne kozmetike pa bi vas prepričale, da večina vazelina povzroča raka.

Ljudje, ki sodelujejo v teh kampanjah, trdijo, da "petrolatum v ZDA pogosto ni popolnoma prečiščen." Kot že rečeno, to ni res, FDA pa ga že dolgo priznava kot sredstvo za zaščito kože. Študije so pokazale, da petrolatum ni naveden kot potencialni vir raka dojke, medtem ko tobačni dim ter prekajena in pečena hrana so.

Kako izbrati varne izdelke

Ker je petrolatum priznan kot dokazano sredstvo za zaščito kože, tako kot koloidna ovsena kaša, je treba vsak izdelek z več kot 30 % vazelina registrirati. Ta edinstvena koda identificira vašo blagovno znamko in tovarno, ki jo proizvaja, kar olajša iskanje preverjenih izdelkov. Zakaj? Tovarne, ki sledijo dobrim proizvodnim praksam, so registrirane pri FDA. V bistvu ne prodajajo kontaminiranega petrolatuma.

Drug način, da zagotovite, da je vaš vazelin varen, je, da vprašate blagovno znamko za njihov 'USP' - tovarna ga bo imela in nekatere znamke, kot je vazelin, bodo to navedle na svoji embalaži. Če blagovna znamka uporablja "USP" petrolatum, izpolnjuje ali presega zahteve, ki jih določa farmakologija, kar pomeni, da je varna za hrano, zdravila ali medicinsko uporabo. Nekatere najvarnejše znamke so vazelin, CeraVe in Akuaphor. Če ne želite uporabljati vazelina, La Mer proizvaja mineralno olje, ki je še en priljubljen stranski produkt nafte in zelo učinkovito za kožo.

Če iščete trajnostni izdelek, je resničnost taka, da je do lepotnih izdelkov, ki bodo manj odvisni od fosilnih goriv, ​​še dolga pot. Karitejevo maslo, šipkovo olje in rastlinski izdelki zahtevajo, da se olje pojavi na prodajnih policah. Kot vedno je odločitev na tebi.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Edini model hlač, ki ga potrebujete, ko želite izgledati elegantno: V modo se vrača (anti)trendovski simbol brezčasne elegance

Priporočamo tudi: Mojca Mavec je našla nov način, kako popestriti jesenski stajling. Brez skrbi, kos že imate v svoji omari!

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik