Ljubljenec vsakega gospodinjstva je sestavina, ki bi jo morali vsi uživati zjutraj na prazen želodec: Najboljši način za povrnitev ravnega trebuha in pomoč pri prebavi po obroku

1. 11. 2023
Ljubljenec vsakega gospodinjstva je sestavina, ki bi jo morali vsi uživati zjutraj na prazen želodec: Najboljši način za povrnitev ravnega trebuha in pomoč pri prebavi po obroku (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravstveno sredstvo, ki je priljubljeno tudi med zvezdniki, za obvladovanje občutka lakote in pospeševanje presnove. Prednosti (in neželeni učinki) začetka dneva z dvema čajnima žličkama jabolčnega kisa, razredčenima v kozarcu vode, ali z dodatkom, ki ju nadomešča.

Kadar je naš prebavni sistem moten, se trebuh običajno napihne, poleg tega pa se spopadamo tudi z napihnjenostjo in zaprtjem. Da bi si povrnili raven trebuh in občutek lahkotnosti, moramo poseči po razstrupljevalnih rešitvah, ki bodo izboljšale tudi našo prebavo. To še posebej velja za jabolčni kis, ki je še posebej učinkovita sestavina za blaženje prebavnega nelagodja in vnetij. 

Ne spreglejte:

Kaj je jabolčni kis?

Jabolčni kis je vrsta kisa, ki se proizvaja s postopkom fermentacije, pri katerem se (poenostavljeno povedano) zdrobljena jabolka s pomočjo kvasa in sladkorja pretvorijo v ocetno kislino. Medtem ko naj bi ocetna kislina koristila zdravju, pa je surovi, nefiltrirani jabolčni kis tisti, ki vsebuje "matico" (sestavljeno iz bakterij in kvasovk), ki naj bi vsebovala probiotike, ki so odlični za naše črevesje.

Jabolčni kis je močno sredstvo, ki se uporablja že več sto let - resnično je prestalo preizkus časa, pojasnjujejo strokovnjaki. Recepture jabolčnega kisa, ki imajo motno 'mater', so zaradi svoje probiotične moči odlične za zdravje črevesja. Pomagajo tudi uravnavati raven sladkorja v krvi, podpirajo prebavo in uravnavanje telesne teže, zmanjšujejo holesterol, krepijo imunski sistem in naj bi celo pomagale pri - in celo izboljšale - videzu aken in brazgotin." Seznam koristi, zaradi katerih bi tudi največji cinik dobrega počutja izbral svoja jabolka za fermentacijo.

Zakaj moramo zjutraj na prazen želodec piti jabolčni kis in vodo

Gre za zelo staro zdravilo, ki je v zadnjem času spet v modi zaradi Tik Toka in zvezdnikov, ki priporočajo pitje vode in jabolčnega kisa zjutraj na prazen želodec kot wellness injekcijo takoj, ko se zbudite. Razlog? Njegove številne koristi za telo, od boljše prebave do izgube telesne teže.

Vendar bodite previdni, saj en jabolčni kis ni enak drugemu. Zdravju koristen je nefiltriran jabolčni kis, tj. tisti, ki vsebuje "matico", tj. skupek fermentiranih bakterij, bogatih s probiotiki, ki dajejo kisu značilno motno barvo. Te bakterije so koristne za ohranjanje zdrave črevesne flore in podporo imunskemu delovanju.

Jabolčni kis zagotovo ni rešitev za vse bolezni in številne njegove koristi še niso znanstveno dokazane, vendar ima njegovo uživanje vsako jutro svoje prednosti.

Voda in kis sta zaveznika tistih, ki imajo težave z refluksom in prebavo. Strokovnjaki priporočajo, da dve čajni žlički kisa razredčite z mlačno vodo, da kisli napitek ne bi poškodoval zobne sklenine, hkrati pa je tudi blažji za želodec.

Moč fermentiranih živil

Študija, ki jo je leta 2021 izvedla Stanford School of Medicine, je pokazala, da imajo tisti, ki uživajo fermentirano hrano (kot so jogurt, kimči, kombucha), boljšo raznolikost mikrobioma, manj vnetij in okrepljen imunski sistem. Strokovnjaki priporočajo uživanje fermentiranih živil šestkrat na dan. Zato ni presenetljivo, da je močno priporočljiv jutranji strel vode in kisa.

Prednosti

  • Za hujšanje. Študija je pokazala, da uživanje jabolčnega kisa pred obroki pomaga zmanjšati raven sladkorja v krvi in občutljivost na inzulin, kar pozitivno vpliva na nadzor nad krvnim sladkorjem. Ta učinek povzroči verižno reakcijo: zmanjša občutek apetita, kar povzroči manjši vnos kalorij in nižjo telesno težo.
  • Za izboljšanje prebave. Jabolčni kis lahko pomaga izboljšati prebavno kislino in želodčne encime, kar izboljša prebavo ter zmanjša napihnjenost, refluks in druge negativne simptome.
  • Za mikrobioto. Dobre bakterije v jabolčnem kisu pomagajo ohranjati ravnovesje črevesne flore in krepijo njene funkcije.
  • Kis je bogat tudi z magnezijem, kalijem, fosforjem in kalcijem, minerali, ki so bistveni za zdravje.

Ali obstajajo kontraindikacije?

Pitje čistega lahko poškoduje zobno sklenino, zato ga je najbolje uživati v obliki vode in kisa. Osebe s sladkorno boleznijo ga morajo jemati po zdravniškem nasvetu, da se izognejo morebitnim interakcijam z zdravili, ki znižujejo raven sladkorja v krvi, ter osebe z gastroparezo, saj upočasnjuje absorpcijo hrane. Zaradi fermentacije samega kisa ga nekateri ljudje ne prenašajo dobro na prazen želodec.

Kako ga uporabljajo znane osebnosti

Victoria Beckham je razkrila, da svoj dan začne z dvema čajnima žličkama kisa in vode, prav tako Jennifer Aniston in Olivia Munn, ki ga vključi v svojo wellness rutino pred rdečimi preprogami. Vendar tako razredčen ni edini način, kako ga zaužiti čez dan. Miranda Kerr ga uporablja tudi za pripravo svoje najljubše solate, sestavljene iz koromača, kumar, feta sira, mlade špinače in avokada, medtem ko je Kourtney Kardashian razkrila, da zjutraj in zvečer zaužije vodo in kis za boj proti krčem lakote (vedno brez preseganja količine dveh čajnih žličk).

Najpogostejši nasvet je, da ga pijete zjutraj na prazen želodec, strokovnjaki pa predlagajo tudi uživanje vode in kisa zvečer pred spanjem ali pred obroki.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ta priljubljeni jesenski sadež z minimalno vsebnostjo kalorij (ki ga sestavlja 90 odstotkov vode), je dober za vašo postavo, pa tudi za vaše razpoloženje, kožo in lase

Priporočamo tudi: Veste, kaj je trenutno na vaših dlaneh? Ko boste prebrali to, si boste takoj želeli umiti roke

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan