Kako (končno) vzljubiti svoje noge?

Lepo oblikovane, malce zagorele, prav nič otekle ... Takšne morajo biti noge, ki jih bomo želeli razkazovati. Z vami bomo delili nekaj namigov, nasvetov in učinkovitih metod za predsezono 2012: od laserskega odstranjevanja krčnih žil, od telovadbe do proticelulitnih legic.

Kako (končno) vzljubiti svoje noge?

Občudovanja vredne noge

Seveda so lahko takšne tudi vaše. Le nekaj razvad morate opustiti, v življenje pa vnesti nekaj novih, nogam prijaznih navad. Preberite si, kaj vam za božansko lepe noge priporoča Elle in kako si do vrhunskih nog pomagajo zvezdniki.

Tek v legicah

Ker celulit slabo vpliva na krvni in limfni obtok, lahko med tekom ali vadbo pod obleko oblečete legice. Te z nazobčano gumijasto podlogo masirajo vsa področja s celulitom (meča, boke, zadnjico), tako da se lahko odvečnih maščobnih oblog hitreje znebite in zmanjšate obseg nog. (Hlačke Lympho’ToniC na www.lymphologics.com)

Športi za oblikovanje nog

Seveda, če želite, da so vaše noge lepo oblikovane, jih morate imeti ‘v pogonu’. Da na koncu ne boste videti kot poklicni kolesarji, pa vam ponujamo izbor dejavnosti, s katerimi bodo vaše noge mišičaste, a lepo oblikovane

 • Raztezne vaje krepijo mišice in razgibavajo, torej oblikujejo telo.
 • Latinskoameriški in orientalski plesi ter džez balet krepijo stegenske mišice in meča, ne da bi povečevali njihov obseg.
 • Med vodnim džogingom ali boksom voda masira telo in omogoča izvrstno drenažo spodnjega dela telesa.
 • Vsi borilni športi in veščine pripomorejo k intenzivni krepitvi nog.
 • Hoja ali tek? Oboje spodbudi stopala in spravi v tek nožne mišice, kar je dobro tudi za krvni obtok. Namig: čeprav ne ustreza vsem, je učinek pri teku večji!
 • Kolesarjenje – tako kardio kolo v telovadnici kot mirna vožnja na prostem pripomoreta k postopni krepitvi mišic. Bolj aktivne lahko poskusite tudi z dvoranskim kolesarjenjem ali s spiningom v skupini.
 • Vibracijske naprave v telovadnicah – če si priskrbite osebnega trenerja, lahko končni rezultat preseže vaša pričakovanja.

Samoporjavitev?

Če vam pogled na noge, bele kot jogurt, nikakor ni prijeten in če imate zelo opazne žile, pordela mesta in celulit, se odločite za kozmetična sredstva za samoporjavitev. Izberite najboljša. Prej ne pozabite na piling.

Imejte noge dvignjene vso noč

Če se želite zjutraj počutiti lahke kot peresce, postavite pod žimnico od 8 do 10 centimetrov velike podložke, tako da vaše pete med spanjem ležijo v višini srca – pritisk v žilah je tako povsem izničen.

Koktajl iz drenažnih kapsul

Kapsule na rastlinski osnovi so vam lahko res v veliko pomoč; če želite, jih lahko zmešate tudi v koktajl. Izberite tiste, ki jih ponujajo trgovske znamke (prehranska dopolnila ali venotoniki), ali pa jih pripravite sami po lastnih željah. Izberite dve ali tri kapsule in jih skupaj zaužijte. Za hitri učinek v treh dneh lahko brez skrbi podvojite priporočeni dnevni odmerek. Če že spomladi začnete trimesečno kuro, se vam vse poletje ne bo treba ukvarjati s težkimi nogami. Vaši novi najboljši prijatelji:

 • Zaščitniki žilnih sten in srčnih zaklopk: cipresa, rdeča vinska trta, divji kostanj (nosečnicam slednjega odsvetujemo).
 • Snovi, ki izboljšujejo pretok krvi: medena detelja in ginko.
 • Za učinek drenaže: regrat ali javanski čaj.

Tri nepogrešljive vaje v letalu

Pritisk in mirovanje sta sovražnika naših nog. Kako se s to težavo spoprijemajo vrhunske manekenke, rekorderke letalskih poletov?

 • Že ob vzletu si nadenite nogavice proti krčnim žilam.
 • Kadar je le mogoče, se sprehodite, s stopali pa redno delajte majhne kroge, podobno kot marioneta.
 • Poskušajte se izogniti uspavalom (če med letom spimo, smo ves čas pri miru, prav to pa ni priporočljivo).
 • In vedno velja: pijte veliko vode.

Geli proti težkim nogam

Sveži geli z vonjem mete, nasičeni z zelišči, ki aktivno preprečujejo zastajanje krvi, so nepogrešljivi spremljevalci žensk, ki nosijo škornje in visoke pete. Takoj ko jih nanesemo, se občutek teže v nogah zmanjša in gležnji so ponovno normalne velikosti ... »Vtirajte jih od gležnja proti kolenu in potem vse do stegen tako, da kožo gnetete, « svetujejo strokovnjaki iz SPA centra Habakuk. »Zvečer odločno masirajte v nasprotni smeri vse do stopal, da ublažite mišični stres, ki se je nabral čez dan.«

Noge na pisalni mizi

Gre za nov pristop moderne ženske: brkljanje po dokumentih in telefoniranje z nogami na pisalni mizi. Nadrejeni naj se s tem kar sprijaznijo. »Zaposleni, ki vse dneve presedijo v pisarni, so premalo športno aktivni in veliko potujejo z letali, zato imajo težave z nogami, « opozarja priznani flebolog dr. Lefebvre-Vilardebo. In noge na mizi omogočajo boljšo prekrvavitev. Če on tako pravi ...

Hlačne nogavice – modne in koristne

Priporočamo vam samostoječe nogavice proti krčnim žilam v stilu Dim Up, ki trebuhu pustijo dihati in so neprimerno bolj seksi kot hlačne nogavice. Vredno je poskusiti. Pozor: nogavice obvezno nadenite zjutraj, kajti pozneje, ko noge že zatečejo, niso več tako učinkovite.

Masaža zadnjega dela meč

Dr. Anne Marie Flusin, flebologinja v priznanem francoskem zdravilišču Bagnoles-de-l’Orne, pravi Meki vseh, ki trpijo zaradi bolečih nog, nam je zaupala zvijačo: »Ob koncu dneva se masirajte tako, da začnete pri blazinicah ob nožnih prstih in nadaljujete po veliki safeni – to je velika vena, ki leži na zadnji strani meč in katere delovanje je za dobro prekrvavitev nujno. Še bolje bo, da to počnete z nekaj kapljicami eteričnega olja limone, sivke, rožmarina ali poprove mete, ki jih kanete v kapljico olja iz grozdnih pečk ali mandljevega olja.«

Magnezij proti krčem

Ta protistresni oligoelement deluje na senzorične receptorje in preprečuje krče. Ob pomanjkanju magnezija lahko bolečino povzroči že najmanjši dražljaj. Če želite izračunati svojo dnevno potrebo po magneziju (v miligramih), telesno težo v kilogramih pomnožite s šest. (Če tehtate na primer 55 kg, na dan potrebujete 330 mg magnezija.) Kje ga najdemo? V nekaterih mineralnih vodah in v obliki prehranskih dopolnil.

Obveza proti brazgotinam

Vse nepazljivke s potolčenimi koleni si lahko pomagate z obvezo, ki pod vplivom pritiska in topline kože v osmih tednih pripomore k izravnavi in bledenju brazgotin (Elastoplast).

Resnica ali zmota?

 • Limfna drenaža ustavi zatekanje nog:
  »Za zatekanje nog in bolečine v nogah je večinoma kriv šibek krvni pretok, na katerega pa drenaža ne more vplivati. Pomaga le, če je limfni sistem slab.« Preden kaj ukrenete, se raje posvetujte s flebologom.
 • Ledeni obkladki pomagajo:
  Ni res. Mraz namreč stisne žile, ki se, potem ko občutek hlada izgine, še bolj razširijo.
 • Belo vino povzroča krče:
  Čeprav to še ni znanstveno dokazano, obstaja dejstvo, da tanini v belem vinu pri nekaterih osebah res povzročajo boleče krče.
 • Diuretiki lajšajo težave:
  Ne, saj so prenevarni – ker znižujejo raven natrija in kalija, so zelo nevarni za srce.

   

A.K.,
fotografija Calzedonia  fw 11/12

Najbolj brano