Je pitje kave škodljivo za kožo? Kako uživati kofein brez strahu pred aknami, celulitom in stresom

Kava lahko in bo vplivala na vašo kožo, zlasti na tiste, ki popijejo več kot dve skodelici na dan.

Je pitje kave škodljivo za kožo? Kako uživati kofein brez strahu pred aknami, celulitom in stresom - Foto: Instagram

Dejstvo, da pijete samo kavo, ni dovolj, temveč pridejo v poštev tudi drugi dejavniki, kot so: kakšno kavo zaužijete, s čim jo mešate, pa tudi koliko skodelic spijete na dan. Če želite rešiti vse svoje dvome o tem, kako kofein vpliva na kožo, preberite mnenja strokovnjakov.

Ne spreglejte:

1. Dr. Jessica Wu, dermatologinja

Dr. Jessica Wu, iskana dermatologinja iz Los Angelesa, pravi, da se antioksidativni faktorji kave veliko bolje uporabljajo lokalno. "Kava vsebuje kofein, ki ima diuretični učinek (izgublja vodo), zato pitje kave (tudi brez kofeina) kožo dehidrira," pravi. "Dokazano je tudi, da pitje kave zmanjša prekrvavitev kože z zoženjem krvnih žil. Zato svojim pacientom svetujem, da za vsako skodelico kave ali druge kofeinske pijače spijejo eno skodelico vode. Vendar pa kava vsebuje tudi številne druge spojine, ne le kofein, vključno z antioksidanti in protivnetnimi spojinami, kot je idebenon (najdemo ga v kavnih jagodah, sadju, iz katerega prihajajo kavna zrna). Mislim, da je večja potencialna korist od lokalne uporabe kave kot pitja kave."

2. Jillian Wright, estetičarka

Medtem ko kavna zrna zagotavljajo določene antioksidativne koristi, je newyorška strokovnjakinja za kožo Jillian Wright še vedno previdna glede možnih toksinov, ki lahko ostanejo v vašem telesu. Kava, pravi, lahko vpliva ne le na polt, ampak tudi na raven kortizola. "Jutranja skodelica kave je lahko koristna, še posebej, če je kava preizkušena in ekološka," pravi. "Kava je bogata s polifenoli. Toda kofein je vazokonstriktor, kar pomeni, da po telesu ne kroži dovolj krvi ali kisika in se toksini zataknejo. To lahko povzroči temno, sivo teksturo na koži. Če zaužijete preveč kofeina, imate večje tveganje za nepotrebne gube in fine gubice."

Druga slaba stran pitja preveč kave so akne. Če ste pod stresom, lahko poveča raven kortizola, in če se toksini zataknejo v telesu, se jetra ne morejo pravilno razstrupiti. Sčasoma boste v svoji koži proizvedli več olja, kar lahko povzroči neželene mozolje.

3. Ada Ooi, strokovnjakinja za kožo

"Vedno se razpravlja o tem, ali ima celulit kaj opraviti s kavo," pravi strokovnjakinja za kožo.

"Prvič, celulit lahko povzroči povečanje maščobnih celic zaradi povečanja telesne mase in vpliva na vezivno tkivo pod kožo, kar ustvarja blažilni učinek. Ta učinek tudi upočasni krvni obtok in hitrost presnove, kar povzroči dodatno zadrževanje vode in otekanje. Ženske so bolj nagnjene k celulitu, ker estrogen spodbuja shranjevanje maščobe v bokih in stegnih. Kava spodbuja delovanje nadledvične žleze, spodbuja telo k prebujanju, gibanju in vadbi, kar lahko zaradi diuretičnega učinka prispeva k hitrejšemu otekanju. Potrebujete pa veliko kave, da lahko izvajate ekstremne vaje v telesu, da premaknete preostale maščobne celice in ustvarite nasproten učinek proti celulitu. Kar zadeva kožo, lahko vse to povzroči neravnovesje v telesu in hormonsko regulacijo, ki nato izbruhne na koži skozi suh ali masten videz, kar lahko povzroči akne na obrazu, hrbtu ali prsih."

4. Angela Caglia, estetičarka

Estetičarka iz Los Angelesa Angela Caglia pravi, da lahko kava resno vpliva na vašo kožo in vodi do pospešenega staranja obraza in celotnega videza. "Kava lahko in bo vplivala na vašo kožo, zlasti na tiste, ki pijejo več kot dve skodelici na dan."

"Lahko poveča raven kortizola, ki je stresni hormon. Ta hormon pospešuje proces staranja. Pomembno je tudi, kaj damo v skodelico kave. Večina ljudi dodaja mlečne izdelke ali sladkor, kar lahko poveča inzulin in povzroči akne ter spremeni raven hormonov. Preveliko pitje kave lahko vpliva tudi na spanec, poleg tega pa vas lahko razjezi, kar pomeni, da ne boste tako sproščeni, veseli in nasmejani, zaradi česar ste vedno bolj živahni in lepši. Če je mogoče, priporočam alternative kavi."

5. Dr. Harold Lancer, dermatolog

Dr. Lancer, dermatolog z Beverly Hillsa, priporoča, da se znebite navade pitja kave. "Čeprav kava sama po sebi ne povzroča aken, je lahko prekomerno uživanje kofeina povezano s stresom, ki vodi do aken. Kot vse drugo je tudi vnos enako pomemben, ko gre za kavo – manj je več."

"Najbolje je odpraviti uživanje kave, ker zmanjšanje kofeina omogoča obnovitev hormonske funkcije, zato bodo menstrualni ciklusi postali bolj redni in zmanjšali boste tveganje za ciste na jajčnikih," pravi.

Prevedeno in prirejeno po članku z Elle RS.

Fotografije: Instagram/@filippahagg

Preberite še: Vražji dami Špela Kastelic in Pika Zrim prisegata na popolnoma nasprotni kroj kavbojk - kateri vam je ljubši?

Priporočamo tudi: Mojca Mavec je našla popoln plašč za to zimo

Najbolj brano