Goldie Hawn in njene strnjene misli o staranju in perfekcionizmu: "Moj cilj je bil vedno preprost - biti srečna"

12. 11. 2023
Goldie Hawn in njene strnjene misli o staranju in perfekcionizmu: "Moj cilj je bil vedno preprost - biti srečna" (foto: Profimedia)
Profimedia

Obožujemo Goldie Hawn, ki pri svojih 77 letih kar poka od energije in vitalnosti – kljub pritisku družbe, ki od nje 'pričakuje', da bo pri svojih letih videti 'na določen način'. To so njene vodilne misli, po katerih živi in ​​ustvarja, navdihnite se!

Goldie Hawn je priljubljena hollywoodska igralka, ki se je spominjamo po ikoničnih vlogah v filmih Woman in the Sea, Death Suits Her, Bird on a String in First Wives Club. Goldie je s svojim sijočim nasmehom in pozitivno energijo še danes, pri 77 letih, utelešenje samozavestne in vesele ženske.

Ne spreglejte:

In prav takšne ženske so pogosto pod drobnogledom javnosti, ki beleži njihove 'napačne' korake in neljubo komentira tisto, kar ne bo šlo mimo nikogar izmed nas - staranje. Problem staranja in sramovanja zaradi starosti in videza je pogost pojav, ki ga spodbujajo družbena omrežja. In s tem se srečujejo predvsem ženske. Vsakdo se s tematiko staranja ukvarja drugače, Goldie Hawn, ki je bila nedavno deležna kritik zaradi svojega videza, pa nas spomni, koliko notranje motivacije je potrebno, da v osmem desetletju živimo polno življenje. In na srečo ji ne pride na misel, da bi upravičila družbena pričakovanja in se izgovarjala na svoj videz, življenjske odločitve in energijo dekleta. Od Goldie se lahko veliko naučimo...

Vsak dan izgovarja afirmacije

Dolgo preden je "selfcare" postala priljubljena dejavnost, je Goldie vedela, da nam način, na katerega skrbimo za tisto, kar je v notranjosti, koristi tudi navzven. Zato je prva stvar, ki jo naredi zjutraj, ko se zbudi, izgovarjanje afirmacij. Sledi prebujanje z vdihom: "Globoko, globoko vdihnem, zadržim dih – še posebej, če sem zaspana – in po približno štirih vdihih se mi le odprejo oči." Z afirmacijami ne neha niti čez dan: "Ena afirmacija ni dovolj. Ves dan se morate opominjati na afirmativna sporočila, ne glede na to, ali gre za sporočilo sebi ali za sporočilo, na katerega želite pozitivno vplivati."

Naučila se je reči "ne" perfekcionizmu

"Vsi smo rojeni z darom in vsak dan imamo priložnost dati najboljše od sebe," je vodilo Goldie Hawn, ki se je že od prvih korakov v šovbiznisu odločila biti pristna in sama, kar je potrdila tudi z dejstvo, da je še vedno najljubši obraz mnogih ljudi na velikem platnu. "Moj cilj v življenju ni bil postati plesalka ali celo igralka. Moj cilj je bil preprost – biti srečna," poudarja svojo predanost notranjemu miru, iz katerega izvira vse. Čeprav jo je, kot je kasneje priznala, popolna predanost popolnosti, h kateri je stremela v mladih letih – popolna ljubezen, popolnoma srečen zakon, uresničevanje vseh tradicionalnih vrednot, popolno življenje – na neki točki pripeljala v depresijo. Začela sem se zavedati, da grem v popolnoma napačno smer. Tako sem se vrnila na začetek, da bi spoznala svoje strahove, vse tiste 'malenkosti', ki so se mi zdele nepomembne, vse, za kar sem mislila, da jih lahko obvladam... Popolnoma sem se potopila v svoje misli, čustva, strahove, telo.. Moje iskanje je trajalo 9 let," je voditeljici Oprah Winfrey iskreno razkrila svojo največjo življenjsko prelomnico in trenutek, ko se je vse spremenilo.

"Mnogi imamo dolgoročne načrte, oklepamo se jih tako močno, da ni časa skreniti s poti, se ustaviti, vključiti v življenje. Tako se zapiramo pred resničnim življenjem in pustimo, da gre življenje mimo nas," poudarja Goldie Hawn in poziva k vsakodnevnemu proaktivnemu delovanju.

O staranju

"Staranje je življenjsko dejstvo," pravi Goldie, ki ima preprost pristop do sprememb: "Ko živimo zavestno, razumemo, da je življenje sestavljeno iz številnih prehodov. Samo na nas je, da gremo skozi njih zavestno." Za tiste, ki to preprosto resnico nekoliko težje sprejmejo, je tukaj bolj smešna različica le-te, ki jo je nekoč poudarila tudi Goldie: "Dokler se staramo, vemo, da smo še vedno tukaj - živi!".

Najboljši nasvet je dobila od mame

Ob neki priložnosti ji je mama poslala pismo, ki je bilo namenjeno njeni karieri, pa tudi življenju, in v njem zapisala: "Goldie, to je prva in najpomembnejša stvar, ki si jo moraš zapomniti. Direktor kastinga te bo morda postavil pred kamero, a ljudje in tvoj talent te bodo obdržali tam." Človeška in poslovna etika sta tista, zaradi katerih gremo dlje od drugih.

Njena najljubša praksa: pozornost

Leta 2003 je Goldie ustanovila MindUP, svojo neprofitno organizacijo, namenjeno pomoči otrokom pri učenju čuječnosti in skrbi za njihovo duševno zdravje. "Ko sem začela delati, sem bila plesalka," je rekla. "Mislim, da je ples zanimiv uvod v čuječnost, saj resnično poveže vaš um s telesom. Počutim se zelo srečno in hvaležno, da me je mama vpisala v plesno šolo pri 3 letih in da je to postalo moje življenje. To je na nek način še vedno moje življenje. Še vedno se počutim kot plesalka na več načinov kot karkoli drugega. To ne pomeni, da grem vsak dan na plesni tečaj, ampak posvečam pozornost svojemu telesu in umu."

In kako ohranja svoje telo v formi?

Za Goldie je gibanje ključnega pomena: "Poskušam ostati pozitivna in zelo, zelo aktivna," poudarja. Njena vadbena rutina je spremenljiva, a dosledna: "Nisem zagrizena vaditeljica. Vsak dan se poskušam potiti v infrardeči savni in hoditi. Vadim jogo. Skoraj vsak dan dvigujem uteži. Ne sedim dolgo," našteje in doda: "Vem, da mnogi veliko sedijo, velikokrat ob televiziji. To razumem — ampak res ves dan?! Vstani, sprehodi se, naredi nekaj skokov. Razgibaj svoje telo, saj je ustvarjeno za to," je naročila.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 4 najlepše barve las, ki jih trenutno želijo vsi: Predstavljamo vam najbolj iskane barvne odtenke za jesen

Priporočamo tudi: Nepričakovane ovire in spremembe: Do konca leta bo teh 5 astro znamenj doživelo preobrazbo, ki jim bo spremenila življenja

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik