Ali se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Ko preberete to, se večerni prhi ne boste več odpovedali

Odločitev za oboje nas seveda oddalji od težke odločitve in nam omogoči dvojne prednosti. Če pa že morate izbrati, kdaj se je bolje oprhati? In zakaj? Kakšne so prednosti jutranjega ali večernega umivanja?

Ali se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Ko preberete to, se večerni prhi ne boste več odpovedali - Foto: Profimedia

Ali se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Kaj je zmagovalna izbira?

Ujeti v vsakodnevno rutino se nagibamo k temu, da dejanja izvajamo skoraj mehanično, ne da bi se vprašali, ali je naša izbira najboljša, kar lahko naredimo. Vendar nam zelo pogosto večja ozaveščenost, tudi o najpreprostejših stvareh, lahko pomaga pri boljših odločitvah namesto nas.

Ne spreglejte:

Zgodi se tudi z idealnim časom, ko se moramo tuširati: je bolje zjutraj, takoj ko se zbudiš, ali je bolje zvečer pred spanjem? Pravilnega odgovora ni, tako kot ni napačnega, pogosto je udobje in prilagajanje vsakodnevni rutini tisto, kar najbolj vodi pri odločanju. Toda obstajajo posebni razlogi, ki lahko vodijo našo izbiro.

Ekipa: bolje se je tuširati zjutraj

Veliko ljudi meni, da je jutranje prhanje ključnega pomena, nekakšna prva kava, ki je nujna za aktivacijo možganov, prebujanje mišic in začetek dneva.

Občutek tekoče vode, ki nežno boža vašo kožo, vam pomaga iztrgati trenutek povezanosti s telesom, trenutek intimnega in osebnega pogovora s seboj, preden vstopite v hektični svet dela.

Prhanje je gesta ljubezni in spoštovanja in pogosto, če se izvaja zjutraj, za mnoge predstavlja začetek dneva, stalno točko, s katere se posvetimo skrbi zase in za svoj videz.

Če se počutimo čiste in sveže, si bomo lažje vzeli čas tudi za izbiro pričeske, ličil in oblačil, da bomo iz hiše odšli mirni in samozavestni.

Hladno prhanje je koristno za vas

Pomemben dejavnik je tudi temperatura vode: 30-sekundni tuš s hladno vodo (katere koli temperature, nižje od 15 stopinj) ne pomaga le dvigniti telesne temperature, ki ponoči pade, ampak tudi spodbuja imunski, cirkulacijski in prebavni sistem.

Za nekatere posameznike je jutranje prhanje skoraj obvezno: na primer za "zgodnje ptice", ki obožujejo fitnes, za katere prebujanje ob zori ni težava, prav tako kot umivanje po treningu in pred odhodom v službo.

Ta kategorija posameznikov bi verjetno težko kadar koli opustila ritual, ki ga tako ponosno vzdržujejo, saj si predstavljajo in se bojijo, da bi to ogrozilo njihov celoten dan.

Ekipa: bolje se je tuširati zvečer

Tuširanje zvečer ima številne prednosti za telesno in duševno zdravje, ki se jih mnogi morda ne zavedajo.

Človeško telo je čez dan nenehno izpostavljeno alergenom in dražljivim snovem v zraku, kot so umazanija, prah in smog, ki jih lasje lahko prejmejo zlasti iz cvetnega prahu in znoja.

Če se po vrnitvi domov pred spanjem ne umijete, pomeni, da vse to prenesete neposredno v rjuhe in na vzglavnik, s čimer pridejo v stik oči in usta.

Umazanija, ki se ne splakne in odstrani iz telesa, lahko povzroči težave na koži, ki postane suha in razdražena ter povzroči neznosno srbenje.

To bi negativno vplivalo tudi na obraz, ki bi postal bolj dovzeten za nastanek vnetij, kot so akne, zaradi prekomernega delovanja žlez lojnic, ki obdajajo osnovo las in proizvajajo sebum, maščobno snov, ki je namenjena prav zaščiti kože.

Zvečer, po dolgem in napornem dnevu, med službo, potovanjem z javnim prevozom, pobiranjem otrok iz šole in nakupovanjem v supermarketu, lahko s tuširanjem zaprete eno poglavje in se pripravite na naslednje: berete knjigo, gledate film in pijete zeliščni čaj, ki pomirja spanec.

Po nekaterih študijah ima, če ga zaužijete približno 30-45 minut, preden se uležete v posteljo in zaprete oči, učinek močnega naravnega pomirjevala, ki vam pomaga zaspati in imeti miren spanec.

Jutranja ali večerna prha? Zakaj ne dvakrat na dan?

Da bi se izognili izbiri najboljšega časa dneva za prhanje in obupno poskušali ugotoviti glavne prednosti, bi bilo priporočljivo, da se raje prhate dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, ne da bi si morali obakrat umiti lase.

Vedno je pomembno, da ne pretiravate s trajanjem prhanja, ki ne sme biti daljše od 8 do 10 minut, da bi ohranili kožo, ki bi lahko postala razdražena in izsušena, če bi bila preveč prikrajšana za sebum.

Omejitev pretoka vode in kratkotrajno prhanje je optimalna odločitev tudi z vidika trajnosti.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na črne čevlje, to je nova modna barva, ki jo lahko preizkusite (in bo videti dobro z vsem)

Priporočamo tudi: Je to Jennifer Garner, ki jo poznamo? Igralka se je odločila za jesensko preobrazbo svojih las in svoji pričeski privoščila "Beurre Brunette" pramene

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Najbolj brano