Nega z pridihom Azije

Po izjemnem uspehu BB-kreme so kozmetične hiše planile proti Vzhodu, kjer iščejo uspešnice jutrišnjega dne.

Lepota, 17. 5. 2013
Nega z pridihom Azije

Ko govorimo o Aziji in kozmetiki, najprej pomislimo na Japonsko in Korejo, državi, ki sta na tem področju v vrhu in ki igrata ključno vlogo pri razvoju novih postopkov in tehnologij.

Vsi poznamo strast Japonk in Korejk do beljenja (posvetlitve polti) in plastenja (večslojnega nanašanja izdelkov, ki v Koreji doseže tudi do 12 plasti) ... A sodobne generacije žensk so zelo aktivne in nimajo časa, da bi vsako jutro uporabile toliko izdelkov (čeprav ostajata tradicija in prenos običajev z matere na hčere zelo pomembna).

Tako se je začel razvoj hibridnih in večfunkcijskih negovalnih sredstev, ki v eni tubi združujejo skoraj vse naloge izdelkov, ki jih zahteva nega za dosego polti porcelanaste punčke. To pa seveda zanima tudi Zahodnjakinje, ki jim je na primer nanašanje seruma pod dnevno kremo mučno. Izdelki, ki olajšajo in poenostavijo našo vsakodnevno negovalno rutino, so vabljivi. Za vas smo izbrali nekaj formul, o katerih menimo, da se bodo ustalile na naših policah v kopalnici.

100 % verjetnost za uspeh

CC-kreme

Za priljubljenost BB- in CC-krem na Zahodu je zaslužna Južna Koreja, ki se je v zad­njih nekaj letih spremenila v pravo lepotno narekovalko trendov. Izraz CCkrema je nastal iz besed colour control oziroma correction (kontrola/korekcija), kar pomeni, da bo ta hibridni izdelek služil predvsem za uravnavanje in izenačenje barve ter glajenje nepravilnosti na obrazu. Njihov osnovni cilj je doseči popolno make-up podlago za nadaljnje ličenje.

Njihov uspeh lahko pričakujemo z razlogom. Nekateri izdelki so se na Zahodu pravkar znašli na policah. Ne smemo jih zamenjati z BB-kremami, ki sodijo na področje ličenja, CC-krema je predvsem negovalni izdelek. Konec lanskega leta so se prve CC-kreme pojavile v Ameriki, zdaj pa so na voljo tudi v Evropi, med drugim Chanelova CC Cream, Max Factorjeva Color Correcting Cream, Olay Total, Effects 7 ...

Katalin Berenyi, ustanoviteljica znamke Erborian, ki je v marcu na trg poslala CC-kremo HD po korejskem vzoru, nam jo je takole opisala: »Gre za pravo dobro vlažilno kremo ali kremo proti staranju, ki je obogatena z inkapsuliranimi pigmenti in visoko stopnjo zaščite pred soncem. Skratka, še boljša je od BB-kreme, ki se je osredotočila na prekrivanje napak in ustvarjanje lepše polti, saj CC-krema poleg tega kožo še globinsko hrani in jo osvetljuje.«

Tako popolnoma nadomešča dnevno kremo in je s svojo UV-zaščito posebno primerna za sončne dni, ki prihajajo. Posebnost kreme so njeni inkapsulirani pigmenti – ko jo iztisnemo iz tube, krema ni obarvana, šele ko jo med nanašanjem gnetemo, se v njej sprostijo pigmenti, ki jo obarvajo v bež odtenek in se zlijejo z barvo kože. Tako barva ne vpliva na kremo, ki ostaja do konca sveža in sijoča.

Naloga omenjenih pigmentov je, da prekrijejo drobne nepravilnosti in koži pričarajo sijaj.

Ali kreme, ki so dostopne na naših trgih, že izpolnjujejo te naloge? Skoraj. CC-krema znamke L'Oréal Paris je na primer mešanica izvorne CC-kreme in azijskih barvnih in korekturnih 'podlag', ki omogočajo obdelavo obraza po predelih, glede na barvo. Torej so na voljo v treh različicah: v rožnatem odtenku za kožo brez leska, v zelenem odtenku proti neželeni rdečici na koži in v breskovem odtenku za videz zdrave kože. Negovalna dimenzija z vlažilnimi učinkovinami, vitamini in zaščitnim faktorjem 12 je na voljo; edina njena pomanjkljivost je, da ne učinkuje proti staranju kože, zato je treba po potrebi pred uporabo nanesti ustrezen serum.

90 % verjetnost za uspeh

Nano razpršila

Super aktivne Japonke obožujejo 'Moba Beau' (mobile beauty devices oziroma prenosna lepotna sredstva), lepotilne pripomočke, ki jih vedno nosijo s seboj, da lahko ostajajo neoporečne ne glede na vse.

Mini maser za boljšo mikrocirkulacijo in ohranjanje sveže polti, mini sušilnik za lase, mini likalnik za lase ... njihove torbe so polne takšnih XXS-pripomočkov. Njihov najnovejši ljubljenec pa je razpršilo z vlažilnim losjonom. Izdelek je povzročil tolikšno norijo, da je pritegnil številne kozmetične hiše. Tako Shiseido sodeluje s Panasonicom, da bi razvili ultrazvočni razpršilec s ponovnim polnjenjem.

Prav nič skupnega nima z razpršilci, ki smo jih poznali do zdaj, saj na osnovi sistema zvočnih vibracij spušča še bolj drobne kapljice. Zapleteno, a vse, kar moramo vedeti, je, da so kapljice tako zelo neznatne (na ravni nanodelcev), da prodrejo skozi  make-up in v le 30 sekundah globinsko navlažijo kožne celice. Tako lahko ohranimo napeto kožo vse do večera, kljub radiatorjem in klimatskim napravam!

70 % verjetnost za uspeh

Sredstva za izboljšanje kožne teksture

Potem ko so se z belilnimi losjoni ter BB- in CC-kremami posvetile lesku, enakomernosti in čistosti polti, so se Azijke lotile še kožne teksture, in sicer s pomočjo visoko dodelanih zaključnih izdelkov.

Preprost serum za oženje por jim ni dovolj, zato uporabljajo številne kombinacije: zmanjševalec por z lifting učinkom, tudi z matirajočim učinkom ali učinkom svilene polti ... »Neredko na policah najdemo do deset različic izdelkov za oženje por,« razlaga Katalin Berenyi. Zelo vabljivi so tudi njihovi zaključni izdelki, ki ustvarijo lep sijaj in videz rahlo mokre , sveže in mehke teksture kože.

Drzno kombinirajo izdelke glede na obrazni predel, tako da dosežejo idealen videz žametne polti na čelu, nosu in bradi ter orošen (skoraj moker) na licih. Zahodnjakinje bi izdelek, ki vse to združuje, zagotovo oboževale, vendar bo treba še malo potrpeti, preden ga bomo lahko preizkusile.

100 % verjetnost za uspeh

Super maske

Poglejmo v katero izmed azijskih prodajnih spletnih strani, na primer ichibankao.com ali bonjourhk.com, in množica mask, ki jih imajo na voljo tamkajšnje ženske, nas bo osupnila. Hidrogeli, kreme, robčki za vlaženje, čiščenje, utrditev, osvetlitev ... srečamo vse mogoče pripomočke in učinke. Že pred leti smo jim izmaknile maske v obliki robčkov, prepojenih z aktivnim losjonom.

Danes začenjamo odkrivati maske za spanje. BB Slepping Mask znamke Erborian in Masque Gomme de Nuit znamke Sampar sta dve izmed prvih formul, ki jih nanašamo kot nočno kremo, da nas zjutraj preseneti popolnoma drugačna koža. Stavimo, da se bodo tovrstni izdelki s takoj opaznimi učinki hitro namnožili. Naslednjo veliko novost pa je treba iskati na področju teksture formul, med 'nano-celuloznimi maskami'.

Ti želatinasti nosilci nanodelcev celuloze, pridobljenih na osnovi biotehnoloških postopkov, so trenutno najzanimivejši izdelek. Odlikujeta ga popolno ujemanje s kožno površino, na katero se maska prilepi kot druga koža (maskam, ki drsijo ali curljajo po vratu, je odklenkalo), in mogoča visoka vsebnost kakršnihkoli učinkovin ... Azijske blogerke so nore nanje in ves čas preizkušajo vse novosti.

Medtem ko čakamo, da bomo imele na voljo toliko priložnosti kot one, lahko preizkusimo masko Bio Enzymes Mask znamke Talika, ki je bila zasnovana na osnovi istih smernic. Njena učinkovitost nas je že presenetila: po 15 minutah uporabe se nam je zdelo, da smo pravkar stopile iz kozmetičnega salona.

Prevedla in priredila: Erika Švara

Najbolj brano