Moja koža, vendar boljša

Od aken v mladostnih letih so hujše le akne na odrasli koži. Da jih premagamo, potrebujemo dermatološko, kozmetično in tudi psihološko pomoč.

Lepota, 13. 7. 2014
Moja koža, vendar boljša - Foto: imaxtree

Če berete ta članek, je velika možnost, da sodite med 'srečnice' iz vsaj ene, če ne iz obeh skupin. Pravzaprav so prave srečnice tiste, ki niso imele nikoli težav z aknami, kot je moja sodelavka, ki me je iskreno in začudeno vprašala, ali smo v uvodu prav zapisali. Na žalost smo. Akne so pošast, ki vas lahko iz zasede napade ne glede na to, ali ste v poznih dvajsetih ali v zgodnjih štiridesetih.

Spomnim se, kako sem zavidala čisto kožo svojim srednješolskim prijateljicam, ki se niso niti zavedale svoje sreče. Ko sem pri poznih dvajsetih končno pomislila, da sem se jih za vedno znebila, so se skupaj z njimi pojavile še gube. A to novo odkritje še zdaleč ni bilo tako zastrašujoče, kot je bilo tisto, s katerim se je prvič soočila moja prijateljica v svojih zgod­njih tridesetih.

Ob velikanskih 'kraterjih' in drobnih mozoljih, ki so ji tako rekoč čez noč prekrili spodnji del obraza, okolico ust in brado, se je morala na vrat na nos spopasti še z rdečico, ki ji je prekrila lica. Diagnoza? Hormonsko neravnotežje, ki ga je izzvala nizka raven progesterona v kombinaciji s slabo prebavo. Sama sem imela prednost, saj je bilo še dovolj časa pred mano, da si zamislim svoje obrambne strategije, psihološko-kozmetične, ona pa je bila povsem nepripravljena.

Postala sem njen 'Yoda' za akne. Usmerila sem jo k medicinski kozmetiki in hipoalergenim pudrom, ki so pomagali moji koži (čeprav ni nujno, da tisto, kar pomaga nekomu, pomaga tudi drugemu), a medtem ko bo preizkušala načine in izdelke, bo morala sama odkriti svoj kamuflažni lepotni nabor; nič narobe ne bo, če bo tudi bolj pazila na prehrano, da o alkoholu niti ne govorim.

Opozorila sem jo še na pamet­njakoviče, ki so v življenju imeli mozolj ali dva, in ji bodo želeli s svojimi 'bogatimi izkušnjami' velikodušno svetovati, kako naj reši težave. Takšne naj ignorira, saj, zdaj to ve tudi sama, stres le še pospeši novo erupcijo.

Osvoji naj tudi zen – budistični pristop k temu, kar vidi v ogledalu. Dejstvo je, da aken nihče ne doživlja tako tragično kot 'njihov lastnik'. Seveda je to slaba tolažba. Če povprečna ženska paničari zaradi enega samega mozolja, kako naj se odzovejo tiste, ki imajo obraz prekrit z abecedo dermatoloških napak?!

Akne v odrasli dobi so najpogostejše kronično stanje, kar pomeni, da jih je mogoče imeti pod nadzorom, medtem ko se zelo težko zdravijo. Zahvaljujoč ličilom, jih lahko prekrijemo, vendar brez pretiravanja. Preveč korektorja pomeni le, da bo pritegnil še več pozornosti na mozolj, ki smo ga želeli prikriti. V tem primeru se najbolje godi tistim, ki obvladajo čopič in senčenje obraza z različnimi odtenki pudra.

Malokomu uspe odtegniti pozornost od slabe kože in polti z intenzivno šminko ali senčilom na očeh. Vredno je poskusiti, a ne upajte na čudeže. Najpomembnejše je, da svoj kozmetični pribor ohranjate čist in da čopiče, spužve in krtačke umivate vsaj enkrat na teden. Vsak dan čistite tudi obraz in ne pretiravajte s količino kozmetike, ki jo nanašate na kožo.

Kaj pomenijo vse te točke?

Čelo, nos, brada

Na famoznem T-predelu je največ žlez lojnic, ki so odgovorne za povečano izločanje sebuma, nastanek razširjenih por in črnih pikic, ki vodijo k vnetnim procesom v obliki ogrcev ali aken.

Lica in nos

Rdečica na tem predelu obraza v kombinaciji z drobnimi mozolji se imenuje rozacea. Do pokanja kapilar in rdečice prihaja zaradi različnih razlogov, tako sta lahko tudi intenzivnost in področje obraza različna.

Okoli ust

Prekritost tega dela obraza z mozolji imenujemo perioralni dermatitis. Drobni rdeči mozolji se lahko pojavijo na predelu nazolabialnih gub ali na področju gub, ki se raztezajo od nosa do ust.

Brada in čeljust

Mozolji na tem področju so značilni za ženske. Njihov nastanek povezujemo s hormonskim neravnotežjem (na primer s spremembami v menstrualnem ciklusu). Pojavijo se lahko tudi na vratu, na mestu aken pa pogosto ostanejo temni madeži.

Med čelom in lasiščem

Akne se na tem predelu pojavijo najpogosteje zaradi draženj, ki jih na koži izzovejo šamponi, balzami in drugi izdelki za nego las, še zlasti če so narejeni na osnovi kokosovega olja, zato se takšnim vsekakor izogibajte.

Manj je več

Dermatologi menijo, da akne v odrasli dobi izzovejo stres, hormonsko neravnovesje in reaktivni kozmetični preparati, tudi nepravilna prehrana, nikotin in alkohol. A največji sovražnik čistega tena v odrasli dobi je stres.

Ta spodbudi povečano izločanje hormona kortizola, in medtem ko se ta poskuša prebiti na površino kože, izzove 'pokanje' por, v njihovih 'kanalih' prihaja do bakterijskih infekcij in tako do nastanka večjega ali manjšega vnetnega procesa oziroma do ogrcev ali mozoljev. S stresom povzročeni naval adrenalina velikokrat poveča količino moškega hormona, kar izzove hormonsko neravnovesje in erupcijo aken na površini kože na obrazu, pogosto tudi na dekolteju in hrbtu.

Prav tako kot nemarnost in zanemarjanje vsakodnevnega temeljitega čiščenja lahko nastanek težavne polti povežemo tudi s pretirano nego. Zato poenostavite svoj kozmetični ritual, gomila kozmetičnih izdelkov ne bo pospešila zdravljenja.

Prevedla in priredila: Petra Windschnurer

Najbolj brano