Izpadanje las po porodu: Kako obvladati izpadanje in pospešiti ponovno rast las

Izpadanje las po porodu je veliko bolj pogosto in nadležno, kot si bodoče mamice lahko predstavljajo. 

Lepota, 12. 3. 2022
Izpadanje las po porodu: Kako obvladati izpadanje in pospešiti ponovno rast las - Foto: Instagram

Vemo, da nosečnost in porod spreminjata naša telesa, a eden od dejavnikov, na katerega zagotovo ne pomislimo, ko doživljamo to najlepše obdobje, ki ga ženska lahko doživi, so naši lasje. Naši lasje so v času nosečnosti bujni in sijoči, vendar obstaja velika verjetnost, da bodo ti začeli izpadati kmalu po rojstvu otroka. Dobro znan je rek, ki pravi, da se ženske med nosečnostjo "polepšajo" oziroma dobijo poseben žar,  in tega je mogoče podpreti s povsem biološkimi spremembami v telesu. Med številnimi fizičnimi spremembami, ki se zgodijo v devetih mesecih nosečnosti, so razlike v volumnu in teksturi las med najbolj slavnimi. Raven estrogena se dvigne in je vedno na visoki ravni, kar pozitivno vpliva na kožo in lase," pravijo strokovnjaki. Estrogen se veže na majhne estrogenske receptorje na dnu foliklov in zadrži lase dlje časa v fazi rasti. 

Ne spreglejte:

Toda na žalost bleščeče obdobje bujnih in sijoč, v katerem uživajo ženske v predporodnem obdobju, običajno ne traja dolgo po rojstvu. Kmalu po rojstvu otroka se namreč naši nosečniški dnevi slave las nenadoma končajo. Naslednji upad ravni estrogena in dvig stresnega hormona kortizola povzročita, da lasje preidejo iz anagenskega cikla (rast) v telogensko fazo (izpadanje),  kar pomeni, da se raven estrogena hitro zmanjša, kortizol pa lahko ostane visok, kar povzroči neravnovesje. Tako pa lahko ženska samo v devetih tednih po rojstvu izgubi kar  30 odstotkov las. Strokovnjaki celo trdijo, da je takšen pojav prekomernega izpadanja las po porodu, pravzaprav zgolj nekakšna »normalizacija našega hormonskega stanja«, tako pa naši lasje postopoma postajajo takšni, kot so bili pred nosečnostjo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Viky Rader (@vikyandthekid)

Izguba je seveda za vsakogar drugačna. Nekatere posameznice bodo dodatno izpadanja las komaj opazile, medtem ko druge občutijo znatno redčenje in celo plešaste lise. Seveda lahko izgubo las še poslabšajo drugi dejavniki, kot so slaba prehrana in stres.

Kaj morate vedeti o izpadanju las in kaj pravzaprav lahko naredite sami, da zmanjšate prekomerno izpadanje las. 

Strokovnjaki svetujejo, da poskrbite za zadosten vnos mineralov in vitaminov, pomagajte si z B vitamini, še naprej pa lahko uživate prenatalni vitaminski dodatek, saj bo to pomagalo pri premagovanju morebitnih prehranskih pomanjkljivosti.
Če je le mogoče, bodite po porodu izredno nežni do vaših las in preskočite uporabo sušilnikov za lase, likalnikov za lase, podaljške za lase in kodralnike ter se ne odločajte za kemične posege, dokler izpadanje las ne preneha.
Poskusite se izogniti vsakodnevnemu umivanju las in namesto tankih vezic za lase uporabite mehke gumice. Pri umivanju las uporabljajte kakovosten šampon in balzam, ki ne bo poškodoval lasne povrhnjice ali izsušil las. Izogibajte se kemikalijam, namesto tega se odločite za nego las brez silikona ter uporabljajte glavnik s širokimi razmiki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by intenpure (@intenpure)


V svojo prehrano vnesite dodatek kolagena. Aminokisline v kolagenu lahko pomagajo telesu, da proizvede več keratina, ki bo prispeval k zdravim, debelim lasem. Poskusite tudi z dodajanjem multivitaminov, saj se je izkazalo se je, da je biotin skupaj z vitamini C, A, E, D in cinkom koristnem za zdravje las.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sakara Life (@sakaralife)

Poskrbite za raznoliko prehrano, polno beljakovin, sadja in zelenjave, s tem pa boste telesu zagotovili, da bo dobilo vsa hranila, ki jih potrebuje. Živila, ki prav tako pomagajo zdravi rasti las, vključujejo; ribe, jajca, sladki krompir, korenje, špinača, fižol, beluši, orehi, sončnična semena in borovnice.

 Z naštetimi ukrepi boste zelo verjetno močno ublažili izpadanje las po porodu. Če se izpadanje las še nekaj časa po porodu ne umiri ali se stanje celo poslabšuje, pa vam vsekakor priporočamo posvet z zdravnikom. To velja še posebej v primeru, če prekomerno izpadanje las spremljajo tudi drugi simptomi, ki nimajo jasnega vzroka. 

Kljub vsemu zgoraj naštetemu pa, drage mamice, ne skrbite. Izpadanje las je samo znak, da je vaše telo naredilo nekaj izjemnega in neprecenljivega. 

Fotografije: Instagram/@vikyandthekid

Preberite še: Skrivnost vitke postave Kate Middleton: Jutro začne s svojo najljubšo pijačo, ki jo priporočajo nutricionisti

Priporočamo tudi: Koliko uživanja v seksu žensk je zapostavljenega za moške užitke? Preučujemo pojav in rušimo tabuje

Najbolj brano