In kateri je tisti lepotni ideal h kateremu vsi tako stremimo? (odgovarja strokovnjakinja Lucija Čevnik)

S predavateljico in svetovalko s področja (telesne) samopodobe in čutne vzgoje, dr. Lucijo Čevnik, smo se tokrat razgovorili o samospoštovanju, idealih in razvijanju samopodobe. 

Lepota, 30. 9. 2017

Samopodoba

Kaj je sploh telesna samopodoba?

Gre za koncept razumevanja svojega lastnega telesa: kaj mislimo o svojem telesu, kako ga čutimo, dojemamo. Svoje telo lahko imamo radi, lahko pa ga sovražimo. Lahko tudi, da do njega sploh nimamo nobenega odnosa. Vendar odnos, ki ga razvijemo do svojega telesa, v bistvo ni pogojen s tem, kakšno telo v resnici imamo, temveč je odvisen od naše predstave, kakšno bi to naše telo moralo biti.

Torej je odnos definiran z našo predstavo o idealnem telesu. Ta ideal pa zopet ni zrasel na našem zelniku, temveč nam je kulturno predan, določen, vsiljen, če hočete. Bolj, ko naše telo odstopa od te idealne predstave oz. lepotnega ideala, slabše se počutimo v svoji koži. In iz tega izvira vsa drama neskončnega hrepenenja po doseganju »lepega«, vitkega, natreniranega, idealnega telesa.

Kdo je najbolj izpostavljen negativni telesni samopodobi?

Veliko delam z mladimi. Predvsem dekleti. Najhuje je s starostno skupino nekje med 13. in 17. letom. Tudi fantje vse manj zaostajajo za dekleti. Mladi so zaslepljeni s podobami, ki jim jih plasirajo mediji in lepotna industrija. Njihova samovrednost je popolnoma odvisna od tega, kakšni so videti v očeh drugih, predvsem vrstnikov.

Nenehno je v ospredju vprašanje, kako me ljudje vidijo? Gre za sindrom čarobnega ogledala, kot pri Sneguljčici: »Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej?« Sem najlepša? Če nisem, bom naredila vse, da bom. Dekleta izvajajo tolikšen pritiska na svoje telo, da je včasih težko razumeti, kako jim takšen tempo sploh uspeva. Opravljati šolske obveznosti, se udeleževati obšolskih aktivnosti, pri tem pa ves dan slediti strogi dieti, ki pomeni preskakovanje obrokov ter obenem še izvajati intenzivno fizično aktivnost za ohranjanje natreniranosti!

In kateri je tisti lepotni ideal h kateremu vsi tako stremimo?

Lepotni ideal je mlado, vitko, depilirano žensko telo, brez kožnih nepravilnosti, ki se praktično ne stara in je vedno fit, urejeno in tudi seksualno privlačno, zapeljivo. Skratka, glede na znanstvene študije, gre za ideal, ki je dosegljiv nekje 2% žensk.

Vse ostale so prepuščene neskončnim možnostim, ki jih ponuja marketing lepotne, kozmetične in modne industrije, da poskušajo ta ideal doseči. A žal je ideal takšne lepote postavljen tako visoko nad realne zmožnosti telesne fizionomije, da je praktično nedosegljiv. Tako ostanemo ujeti v začaran krog nenehne potrošnje in vedno novega nezadovoljstva. Kot je nekoč zapisala Naomi Wolf, če bi se ženske počutile dobro v svoji koži, bi to pomenilo ekonomsko katastrofo za lepotno in kozmetično industrijo.

Drži, da so ženske tudi danes za lepoto pripravljene (po)trpeti?

Ja, za doseganje lepotnega ideala, smo se ženske pripravljene izpostaviti neverjetnim bolečinam in tudi trpljenju. Na delavnicah večkrat pokažem fotografije, kako so izgledala »lepa« stopala kitajskih žensk, ki so jih dosegli z lomljenem kosti in tesnim povijanjem nog nekaj let starih deklic.

Mladi so zgroženi. A ko potem na spletu skupaj beremo o vseh tegobah in težavah današnjih žensk z zapleti pri lepotnih operacijah, depilacijah, motnjah hranjenja, se postavi vprašanje, kaj pa danes sploh pomeni imeti pozitiven in ljubeč odnos do lastnega telesa?

Kaj svetujete mladim za razvijanje pozitivne telesne samopodobe?

Imejte se rade takšne, kot ste. Vedno pravim, da je telo čudovit čudežni instrument, ki nam je bil dan za raziskovanje sveta in ne zato, da bi z njim ugajali drugim. To ja vaš edini pravi dom, hiša za katero je vredno lepo in ljubeče skrbeti.

Pripravila: Ajda Hovnik Plešej

Preberite še: Zanimivosti o potenju, ki vas utegnejo presenetiti

Priporočamo tudi: "Ko sem sprejela svoje telo in ga vsak dan hvalila, se je zgodilo TO!" (iskrena izpoved Maje)

Najbolj brano