Ikonična manekenka Paulina Porizkova zapeljiva in samozavestna pri 59 letih: "Pokazati moramo lepoto teles vseh barv, velikosti in starosti"

14. 5. 2024
Paulina Porizkova je pri 59 letih bolj očarljiva in samozavestna glede svojega telesa kot kdajkoli prej in želi si, da bi se tako počutile vse ženske. (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav so ji sovražniki večkrat očitali, da se ne kaže na starosti primeren način, nekdanji supermodel Paulina Porizkova še naprej ozavešča o lepoti ženskih teles v vseh starostnih obdobjih in ponosno deli svoje čutne fotografije pri 59 letih.

Paulina Porizkova je pri 59 letih bolj očarljiva in samozavestna glede svojega telesa kot kdajkoli prej in želi si, da bi se tako počutile vse ženske.

Nekdanji supermodel Paulina Porizkova, ki je 9. aprila dopolnila 59 let, na svojem profilu na Instagramu že nekaj časa bije bitko proti obsojanju ženskega telesa in standardizaciji lepotnih standardov. "Sprejeti moramo vse vrste lepote: vsako barvo, velikost in starost," je zapisala v objavi pod fotografijo v bikiniju, na kateri so vidne brazgotine na njenih bokih, znak operacije kolka, ki jo je prestala pred nekaj meseci. "Edini način, da to dosežemo, je, da je vedno več predstavljanja teles vseh kategorij. Videti moramo, da so predstavljena kot lepa. Videti jih moramo predstavljene s samozavestjo."

Ne spreglejte:

Paulina Porizkov je med pogovorom o ženskem telesu in samozavesti spregovorila tudi o spolnosti pri 50 do 60 letih. Zlasti po objavi nekaj čutnih fotografij, ki jih je za portugalski Vogue posnel Branislav Simoncik.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paulina Porizkova (@paulinaporizkov)

"Ženska z leti izgublja moč in je manj zaželena, medtem ko moški z leti več pridobi. Fotografija mlade ženske, ki kaže svoje telo, je normalna, fotografija zrele ženske pa je proti naravi, patetičen poskus pritegniti pozornost. To je še en dokaz patriarhata, v katerem živimo in ki ženskam priznava vrednost le, dokler se lahko razmnožujejo," komentira Paulina pod eno od teh čutnih fotografij, na kateri njen partner in televizijski producent Jeff Greenstein z roko zakriva eno od njenih prsi. Paulina želi poudariti, da seks pri 60 letih ne bi smel biti tabu, čutnost ženskega telesa pa še manj.

Paulina Porizkova se je že na svoj lanski rojstni dan odzvala na kritike sovražnikov z objavo gole fotografije.

Ko je Paulina lani praznovala rojstni dan, je izkoristila priložnost in se na neizprosen, a tudi osvobajajoč način odzvala vsem sovražnikom, ki so ji ves čas govorili, kako naj se obnaša in kaže na družbenih omrežjih. Tistim, ki so ji govorili, da se ne kaže na način, primeren za skoraj 60-letno žensko, je Paulina odgovorila z golo fotografijo, na kateri so njene prsi pokrite z roko in plišasto živaljo, njeno telo pa gladi rjuha.

"Svoje 58. leto starosti začenjam samo s soncem in nasmehom," je zapisala kot podpis ob fotografiji. "In upanjem, da me najboljše še čaka, ter samo hvaležnostjo za vse, kar me je pripeljalo do tega trenutka."

Na pol poti med JLo in Betty White, kot se sama imenuje v obliki hashtaga, je Paulina Porizkova izbrala drzen in vsekakor zelo udaren način za dokazovanje, da je ženska v petdesetih in šestdesetih letih lahko točno takšna, kot si želi biti, tudi tako, da se pokaže gola ali v spodnjem perilu ter si povrne tisto ženskost in čutnost, ki ji ni usojeno iz leta v leto izginjati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paulina Porizkova (@paulinaporizkov)

To se je pravzaprav zgodilo že pred tem, ko so Paulino kritizirali zaradi njenega načina razkazovanja na družbenih omrežjih, ko je objavila fotografijo v spodnjem perilu. "Zdi se, da nekateri mislijo, da zato, ker sem visoka in vitka, nimam pravice predstavljati žensk moje starosti," je dejala Paulina Porizkova.

Ko je pri skoraj 60 letih objavila fotografijo, na kateri sije v spodnjem perilu, Paulina Porizkova gotovo ni pričakovala, da bo postala tarča navala žaljivk. Cilj nekdanjega supermodela je bil preprosto prikazati žensko, ki ni več mlada, vendar je "še vedno seksi in polna življenja", kot je zapisala pozneje, ter proslaviti svoje novo življenje kot "ponosna babica petih vnukov".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Paulina Porizkova (@paulinaporizkov)

Seveda je Porizkova s svojim žarečim nasmehom in postavo, ki bi ji jo zavidala tudi tridesetletnica, daleč od klišeja tipične babice. Vendar je dovolj, da preleti komentarje pod njeno objavo, da je šokirana nad negativizmom in krutostjo, ki ju je bila deležna. 

Sovražniki v napadu

"Jasno, tako je videti ženska z veliko denarja, ki ima dostop do najboljših neinvazivnih in invazivnih postopkov, ki si lahko privošči polnila, botoks, laserje, terapijo z rdečo svetlobo, postopke za povečanje kolagena, trenerje, osebne kuharje, hranljivo hrano itd. Jaz sem videti kot 59-letnica, ki ni imela dostopa do vsega tega," je zapisala ena od uporabnic. "Ampak vi se niste starali elegantno. Videti ste veliko starejši od svojih let," je pripomnila druga.

Ženske ne morejo zmagati, kajne? Kritizirajo jih, ker nimajo 'starosti primerne' podobe, karkoli že to pomeni, ali pa so videti 'prestari'. Čeprav Porizkova priznava, da je prejela številna sporočila podpore, je dejstvo, da so mnogi ostro nasprotovali ideji, da lahko ženske določene starosti predstavlja na alternativen način in da imajo navsezadnje svobodo objavljati, kar želijo.

Odziv Pauline Porizkove

"Zdi se, da se veliko teh ne ravno prijaznih komentarjev osredotoča na mojo potrebo po priznanju, kar je deloma res: moram biti opažena, da ne bom nevidna," je zapisala Porizkova. "Najmanj všeč pa so mi komentarji, ki pravijo, da zato, ker sem visoka in vitka, nimam pravice predstavljati žensk svoje starosti, saj nimam tipičnega videza. Ne poskušam predstavljati vseh žensk svoje starosti. Kako bi lahko? Kako bi lahko kdor koli? Ali nismo vsi različni in ali ni prav v tem naša lepota? V naši edinstvenosti?"

Njena ugotovitev? Spletni troli se ne znajo imeti radi takšni, kakršni so, čutijo sram in negotovost ter pretirano veliko časa porabijo za primerjanje z drugimi. Da bi ljudi ponižali, objavljajo nizkotne komentarje. In žal, kot je pokazala Porizkova, ženske, kot je ona, berejo te krute komentarje, ki neizogibno vplivajo na njihovo vsakdanje življenje. Če res želimo svet spremeniti v boljši kraj, zakaj ne bi začeli na spletu?

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Nosijo naziv najsrečnejšega horoskopskega znamenja maja: Lunin mlaj enemu znamenju spreminja sanje v resničnost

Priporoačmo tudi: Mojca Mavec v svetlem kombinezonu iz džinsa s takojšnjim 'vau' faktorjem pokazala svojo lepo postavo

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk