Ali je stres gospodar vašega videza?

Posledice stresa? Mozolji, prezgodnje staranje, nihanje teže, razdraženost, vse to in še več. Lepotna urednica Petra Windschnurer raziskuje, ali ga lahko premagamo ali smo bitko z najhujšim sovražnikom sodobnega časa izgubili.

Lepota, 4. 2. 2010
Ali je stres gospodar vašega videza? - Foto: Fotografija Shutterstock

Saj poznate pregovor o hudiču in njegovih mladih. V primeru moje prijateljice je držal kot pribito. Ko so veterinarji ugotovili, da ima njena muca mačji aids, so ji naslednji dan v službi sporočili, da zaradi krize njenih uslug ne bodo več potrebovali, zvečer pa je kot pika na i njen najdražji prekinil njuno razmerje. Bilo je veliko solz, še več vodk z jabolčnim sokom, in vendar Maja ni zapustila bojišča kot poraženka. Z dvignjeno glavo hiti novemu življenju naproti.

Še najslabše jo je odnesel njen videz. Najprej so se začeli cepiti in lomiti njeni nohti. Koža na obrazu je postala rdeča … »Ja, imam mozolje, nikoli v življenju jih nisem imela, « me je nekega dne vrgla iz postelje. Njeno telo je na stres odgovorilo s klasičnimi odgovori. Čustveni stres, ki ga je prestajala, pa je tudi eden od glavnih razlogov za prezgodnje staranje (njegov vpliv je enako škodljiv kot UV-sevanje in kajenje). In vendar je stres del našega vsakdanjika. Slalomiranje med kariero, družino, prijatelji, družbenimi zadolžitvami . . živimo hitreje kot kdaj prej.

»Stres sam po sebi ni škodljiv, narava modernega stresa je tista, ki škoduje, « razloži moja osebna zdravnica.

Ko je telo pod vplivom duševnega stresa, proizvaja kemikalije, ki nam pomagajo doseči neverjetne rezultate. Gre za prastaro reakcijo: bori se ali bodi poražen. A danes do tega boja ob vsem tem stresu sploh ne pride, telo je zaradi vseh hormonov, ki jih ne potrebuje, zmedeno. Začne se reakcija, ki se najprej pokaže navzven. Prva žrtev stresa je tako koža; še posebej če je že podvržena nepravilnostim oziroma bolezenskim stanjem.

Povečanje ravni kortizola lahko tako prižge zeleno luč za psoriazo oziroma luskavico, ekcem in povečano proizvodnjo sebuma, kate­re posledica so mozolji. Če se ti pojavljajo na vratu in okoli brade (predela, ki sta neposredno pod vplivom hormonskega neravnovesja), so skoraj zagotovo posledica stresa. Kortizol vpliva tudi na težo. Najpogosteje tisti, ki so kratek čas pod vplivom stresa – na primer študenti, ki se pripravljajo za pomembne izpite, ali pri pripravi na poroko –, izgubijo težo.

Če stres traja dlje, pa lahko poroko kar odpoveste, saj se ne boste več stlačili v obleko, ki ste jo naročili pred tremi meseci.

Kortizol najprej blokira absorpcijo inzulina, kar ohranja visoko raven sladkorja v krvi. Zelo visoka raven sladkorja v krvi pa pomeni, da bo ta tudi sunkovito padel in bo naše telo dobilo informacijo, da se moramo z njim ponovno založiti. Pri konstantnem stresu je organizem tako prepojen s kortizolom in telo nam znova in znova sporoča, da se moramo oskrbeti z novo energijo, čeprav stare še nismo porabili.

Kar naenkrat začnemo hrepeneti po sladkarijah in ogljikovih hidratih. Poleg tega kortizol producira presežek glukoze, ki se v telesu shrani kot maščoba, za krizne čase. In tudi če iz tega dvoboja med stresom in težo odidete z nekaj kilogrami manj, še ni nujno, da ste zmagovalka bitke. Izguba teže se najprej pokaže na obrazu. Videla sem ženske, ki so se zaradi čustvenega stresa in posledične izgube teže postarale tudi za pet let.

Toda dokler znanstveniki ne bodo odkrili protistresnega faktorja, ki bo nekaj podobnega kot zaščitni faktor proti škodljivim sončnim žarkom, kaj lahko storimo? Maja je svojo rešitev našla v klubu zeliščaric in v knji­gah, ki ji očitno pomagajo bolje kot vodka in tolažba prijateljic. Drugi pa se moramo s stresom spopasti vsak dan sproti. Ena izmed najboljših rešitev je globoko dihanje. To je najhitrejši način, da ‘odklopimo’ proizvodnjo adrenalina in tako preprečimo hormonsko zmešnjavo. Še posebno priporočljive so relaksacijske tehnike, kot so joga in meditacija, ki delujejo na dolgi rok.

Tudi seks, nakupovanje, smeh in druženje s prijatelji so lahko enako učinkoviti kot meditacija. Stres pa vam lahko z dnevnega urnika pomagajo izbrisati tudi nekateri tretmaji, namenjeni premagovanju stresa in njegovih posledic. Mi smo preizkusili tri, ki so že v uvodu obljubljali največ.

Preberite še: Revolucionarni organski izdelek v kozmetični industriji: Maska s čebeljim strupom

Masaža lasišča

Že kot otroka me je najbolj pomirjalo božanje po glavi, zato se najprej odločim za protistresno masažo lasišča. Masaža očisti in neguje lasišče ter lahko skupaj z dekadentno masažo pomeni pravo pomirjajočo oazo v vašem dnevu. Zveni fantastično, in ker masaža traja 20 minut, skočim po dozo protistresnih dražljajev kar med odmorom za kosilo. Doživetje se začne z barvno terapijo v prijetno zatemnjenem prostoru, kjer se pod stropom izmenjujejo barve z barvne lestvice.

Gospodična me najprej prijazno opomni, naj bodo oči med masažo zaprte, naj poskušam slediti njenim gibom in čim bolj umirjeno diham. Pred začetkom masaže suhega lasišča z njenih dlani trikrat globoko vdihnem pomirjajočo esenco. Z nežnimi krožnimi gibi mi v spomin prikliče sprostilno tehniko, ki jo je moja mama nekoč že zelo uspešno uporabljala za odpravljanje mojih kroničnih glavobolov v mladosti.

Sledi masaža mokrega lasišča, krožni gibi z različnimi pritiski ob meh­ki podlagi šampona me opomnijo, da bi si to lahko privoščila večkrat, tako fino je. Lasje uživajo, jaz pa še bolj. Ko mi okoli glave povije toplo brisačo, da se maska hitreje in bolje vpije v lase, pa me počasi odnese v svet sanj. Najprej z dlanmi močno pritisne ob glavo, nato mi s prsti gnete in masira predele ob lasišču: čelo, ušesa, zatilje. Masaža vratnih vretenc je kot naročena, saj lahko glavo, ki je naslonjena na lijak, za nekaj trenutkov dvignem, kar mi zelo prija. Med izpiranjem mi frizerka izmenično s curkom vode in z masažo odstrani masko.

Tretma zaključi z masažo ramen, jaz pa sem v devetih nebesih. Sproščena in pockrljana se smehljam in odpravim nazaj v službo, kjer v rekordnem času napišem dva bolj zahtevna članka.

Masaža obraza

Dan zatem je na vrsti masaža obraza, in ker vem, da bo pristop japonski, se veselim že večer prej in sproščeno zaspim. Med potjo razmišljam o japonskih spajih, o meglici, ki pleše nad njihovimi naravnimi bazeni s toplo vodo. Če kdo obvlada protistresne tretmaje, jih zagotovo oni, ves tisti vrvež, delovni čas do polnoči . .

V salonu Moments obljubljajo: koncept SENSAI Harmonising & Care blagovne znamke Kanebo International zajema pet vidikov lepotnega rituala, stres odprav­ljamo s pomočjo vplivanja na čute – vid, sluh, okus, tip in voh. Pozdrav v salonu se začne s čajem, ki ima okus po sladkem kostanju, v sobi so razobešeni plakati v nežno rožnati barvi, imenovani Sakura Pearl (pomaga zniževati visok krvni tlak, blagodejno vpliva na migreno, kronično utrujenost). V ozadju zaslišim nežno glasbo; ta je usklajena s srčnim utripom in deluje izjemno sprostilno.

Terapevtka mi predlaga nego Onkan, ki je idealna za utrujeno kožo, povrne ji sijaj in enakomerno polt. Po čiščenju rok s toplo brisačko sem pripravljena. Ležim na mizi, gospodična pa s posebno protibakterijsko gobico očisti kožo. Presežek je, ko obriše obraz s posebno tehniko zlaganja tople brisače nanj.

Občutek je resnično prijeten in sproščujoč. S prsti mi na točke na zatilju nanese esenco, deluje sladko, osvežilno, toplo. Sledi 30-minutna masaža za ravnovesje, kjer se s masažno terapijo šiatsu (vključuje kombinacijo krožnih gibov in pritiskov na točno določene točke na obrazu) izboljša pretok limfe, aktivirajo se mišice, lajša se napetost v vratu in ramenih, razbremeni se sistem živčevja. Všeč mi je predvsem lahkotno kroženje rok po ličnicah in zatilju. Čeprav je masaža omejena le na obraz, je sproščeno celotno telo. Za trenutek me zmanjka, lebdim med realnim svetom in sanjami. Ja, sem že spočita. Medtem ko čakam, da se maska vpije, me razvaja še masaža rok po originalnih tehnikah Kanebo. Spet me navduši toplo povijanje z brisačo. Fenomenalen je tudi zaključek.

Po negi obraza sledi še nanos pudra za telo in masaža ramen, dekolteja, vratu in tilnika. Oh, prosim, še enkrat. S čajem za sproščanje duha se poslovim od tima Moments. Dober dan, nov dan.

Masaža telesa

Zame je stres tudi bolečina. Bolečina, ki se mi nabira in nato eksplodira na različnih delih hrbta (pozneje mi maserka razloži, da so vsi ti vozlički posledica stresa in seveda prenašanja mojih dragih otročičkov, ki mamico včasih rada zamenjata s konjičkom). Obiščem salon Sense.

O razkošno pomirjevalnih učinkih njihovega ambienta smo že večkrat pisali, in vendar me vedno znova, ko jih obiščem, prevzame tisti zen občutek, ki ga moram deliti z vami. Moje telo bo doživelo najnovejšo pomirjevalno terapijo za odpravljanje bolečin v hrbtu Hilot filipinske terapevtske masaže. Poleg tega mi obljublja še občutek udobja, dober krvni obtok v vseh mišičnih celicah, ki napne in izboljša videz kože, odpravljanje telesne napetosti, bolečine in stresa ter zmehčanje otrdelih tvorb v hrustančnih predelih, kitah in mišicah.

Pri masaži se uporabljajo topli bananini listi (ti so naravni ionizatorji, zato lahko terapevtka z dotikom določi, kje je moten pretok energije v telesu) in deviško kokosovo olje. Ležim na trebuhu, maserka s pritiski rok na hrbet sprosti moje telo in duha, na hrbet položi tople bananine liste, ki me prijetno ogrejejo. Sedaj pa mala čarovnija: tanki trakovi bananinih listov se, čeprav jih terapevtka vleče in je moj hrbet naoljen, ne premikajo, kar je posledica motene energije.

Prijazno mi razloži, da bova ponovno vzpostavili ravnotežje in harmonijo, ki bosta prinesla občutek olajšanja. Moj hrbet uživa v božanski masaži z olji. Gor in dol (gre za srednje močno globoko masažo, kombinirano s hitrimi in počasnimi premiki prstnih pritiskov in masiranjem z dlanmi skozi različne točke pritiska vse od hrbta do stopal), v ozadju se sliši ambientalna glasba, vonj kokosa pa me povsem prevzame.

S posebno tehniko kombinacije pritiskov in masaže (uporablja 90 odstotkov pritiskov s palcema ter 10 odstotkov nežnih masažnih gibov) maserka vozliček za vozličkom razbije (kar je na začetku čutiti kot lažjo bolečino), ko se loti ritnic, začutim nebeško olajšanje. Na vrsti so noge s podplati.

Njeni prsti s pomočjo olja kar drsijo in me s ponavljajočim se ritmom odpeljejo v svet sanj. Še dobro, da sledi masaža trebuha, rok in prsi in se moram obrniti, drugače bi z reportažo lahko zaključila in napisala le še, da sem se zbudila polna nove energije. Masaža trebuha in prsi je nežna, roke doživijo bolj intenzivno terapijo. In sedaj še češnja na vrhu torte.

Zaključna masaža lasišča in vratu z olji prekaša tudi najbolj fino ‘čohanje’ najdražjega. Vrhunsko, enkratno, nepozabno. Ko me gospa nežno pozove, naj vstanem, in narediva še nekaj razteznih vaj, si obljubim, da je to tako dobro za vse moje čute, da gotovo pridem še kdaj.

Preberite še: Zlati pravili za prekinitev slabih navad in Sindrom kronične utrujenosti: 5 energijskih pasti in načini, kako se jim izogniti

Najbolj brano