Iz prve roke: Manca Čampa s Cosma na Philips Fashion Weeku

Manca Čampa, pomočnica urednice revij Cosmopolitan, poroča iz zakulisja drugega Philips Fashion Weeka, na katerem so mladi oblikovalci že prvi dan navdušili obiskovalce.

Iz prve roke: Manca Čampa s Cosma na Philips Fashion Weeku - Foto: Alex Štokelj

17.30

Prišla sem ravno prav, da sem ujela nekaj že urejenih frizur, manekenk, ki so potrpežljivo čakale, da pridejo na vrsto.  Za reportažo s fotografinjo Heleno fotografirava nekaj najbolj všečnih frizur (kljub temu, da so imele vse spete lase pri tilniku in ravno počesane nazaj, so bile tudi minimalne različice ob pozornem očesu precej opazne). Tudi make up je bil zelo natur, le belo senčilo na očeh je dajalo občutek, da bo vse, kar bo sledilo na reviji nekoliko vesoljsko, ali vsaj povsem nekonvencionalno za slovnesko modno sceno. Sprehajam se med »štenderji« modnih oblikovalcev in si ogledujem njihove stvaritve – vendar sem pri tem vseeno malce zadržana, saj si veliko raje stajlinge ogledam na pisti – torej v celoti, kjer je veliko bolj vznenerljivo nizati zgodbo na zgodbo. Ker je prvi dan in je modna revija na vrsti šele ob osmih v zakulisju vse poteka precej umirjeno, o kakšnem petiranem kaosu ni nobenega sluha.

19.30

Med tem, ko oblikovalci z organizatorko Melindo usklajujejo še zadnje podrobnosti v zvezi z vrstnim redom manekenk na reviji, se poleg mene znajde Peter Movrin, ki mi prizna, da je nekoliko nemiren – zadnje detajle na oblekah je namreč zaključil le nekaj ur nazaj. Vseeno mi deluje precej zbran, sploh glede na to, da bo njegova kolekcija otvorila letošnji fashion week.  Z modno urednico Cosmopolitana Majo Možic za Cosmo tv manekenkam in oblikovalcem zastaviva še zadnja vprašanja in se hitro preseliva v predverje Kino Šiške, kjer se že nabirajo povabljenci. Opazim kar nekaj blogerjev, modnih nadobudnežev in tistih, ki so prišli spodbujati mlade oblikovalce. Čeprav sem v to revijo polagala največ upov, gneča pred začetkom ni prevelika. No, saj je res šele prvi dan in hkrati ponedeljek, pa tudi sicer »fashionisti« včasih radi malce zamudijo!

20.20

Približno dvajset minut čez osmo se začenja zares. Pista je povsem drugačna od lanske in sploh ne daje vtisa, da gre za isti prostor. Zelo dobro se vidi iz vseh strani, tudi fotografi in snemalci imajo zelo dober pregled, kar se mi zdi pri takšnih dogodkih zelo pomembno. Hitro si pripravim blokec, da si zapišem najbolj izstopajoče kose in oblikovalce. Že s prvim izhodom kolekcije Petra Movrina, dajo mladi oblikovalci vedeti, da z njimi ni heca. Peter me preseneti s kitami, in bleščicami na obleki, debelimi podplati, ki so očitno letos zelo popularni tudi med ostalimi mladimi oblikovalci. Všeč mi je bil celoten »look« kreacij, vključno s sončnimi očali, nahrbtnikastimi zgornjimi deli in maskami čez celoten obraz. V nadaljevanju me navdušijo oblačila Petje Zorec, ki so dišala po azijskih plantažah; luknjičaste obleke in kite (na oblekah seveda) pri Dajani Ljubičič, črtasta dolga obleka Anđele Lukanovič (tudi barve: super je skombinirala rdečo, modro, črno in belo). Ana Jelinič je z videzom plavalnih kapic in čevljev iz gume odlično dopolnila rese, kraljevsko modro in črno, najbolj pa se mi je dopadel črn plašč na zadnji manekenki. Pri Neni Florjančič so izstopale bleščice in meni zelo všečna bordo rdeča. Sanija Reja se je poigrala s krznjenimi detajli in obročki, debelimi plašči in dolgimi oblekami, celoten videz miki mišk pa mi je tako zlezel pod kožo, da se mi je še ponoči sanjalo o dolgi obleki, majici in obročki v sivi izvedbi, ki je bila moja najljubša. Katja Magister je stavila na barvni kombinaciji: črna-modra in črna zelena, ki jih je dopolnjevala tudi s pleteninami. Kreacije Alice Bossman so spominjale na pravo rusko pravljico, s krznom, kučmami in dolgami oblekami pa nam je Alice dala vedeti, da nas prihodnjo zimo zagotovo ne bo zeblo. Arijana Gadžijev je postregla s kratkimi oblekicami, ki so spominjale na vilinjski svet in so bile najbolj barvite in drugačne od ostalih na reviji. Revijo je zaključil Ivan Rocco, ki je največ stavil na jakne v obliki šolskih »džekijev« (tistih iz Harvarda), dokolenke in oblekice z napihnjenimi rokavi. Zelo všečno!

Neznana ura malce pred 22.00

Ko se takole sprehajam med povabljenci po koncu revije, se resnično sprašujem, kaj nas čaka prihodnja dva dneva. Glede na odzive in predvsem kolekcije, ki smo jih videli pri mladih oblikovalcih, me zanima, kaj bodo pokazali ostali in, ali se njihove izvirne ideje sploh lahko preseže. »Ta mladi« ob koncu hvaležno sprejemajo čestitke, manekenke so tudi že prišle iz zaodrja, ljudje kramljajo in ocenjujejo videno, jaz pa že komaj čakam naslednje revije. Očitno ima slovenski prostor veliko odličnih modnih oblikovalcev, ki so se do pred kratkim skrivali neznano kje in morda le čakali, da končno pokažejo eksplozijo idej, ki so jih do sedaj skrbno držali zase. Jaz sem navdušena že po prvi reviji in nestrpna pred drugo, ki bo danes že ob 18.30 uri. Se torej vidimo v Kino Šiški?

Najbolj brano