Največje napake pri dekoraciji doma

Sobotno dopoldne, v kavarnicah ob Ljubljanici. Opazovanje mimoidočih in večno žensko komentiranje stila oblačenja neznancev. Ampak moda ni edina, kjer moramo paziti na dodatke.

Največje napake pri dekoraciji doma - Foto: Fotografija www.madeindesign.com, promocijsko gradivo, Fotografija www.madeindesign.co.uk, promocijsko gradivo, Fotografija www.roomandboard.com, promocijsko gradivo, Fotografija Isla Tiles, promocijsko gradivo, Fotografija www.potterybarn.com, promocijsko gradivo

Svoje domovanje si želimo ustvariti čim bolj prijetno, a včasih prostor ne izpade tako prekrasen kot soba na sliki neke oblikovalske revije.

Tukaj je nekaj nasvetov, na kaj morate paziti pri opremljanju vašega doma.

Preveč je preveč

Prva oblikovalska napaka je prenasičenost z dodatki. Dekorativni predmeti sobi dajo osebnost, a žal ljudje prevečkrat pretiravajo. Pa naj bo to preveliko število raznobarvnih blazin na kavču/postelji ali pa police polne vaz, okvirjev in ostalih t.i. zbiralcev prahu. Prostor deluje neurejeno, razmetano in postelja ne bo nič manj privlačna, če bosta na njej samo dve dekorativni blazini. Če res želite prostoru dati tisto njegovo osebnost, se držite pravila: Manj je več.

Fotografije sodijo v album

Kdo si lahko še predstavlja prazne stene? Vinyl folije, umetniška dela (ne)znanih slikarjev, družinske fotografije ali art-posterji. Če imate v lasti ogromno slik, ki jih želite pokazati vsem, jih razporedite po celotnem stanovanju in ne samo v eni sobi. In če imate veliko različnih stilov, jih uredite v enake skupine. Družinske fotografije obesite na pusto steno stopnišča, medtem kot naj vaša dnevna soba diha s pljuči art decoja. Seveda pa je potrebno paziti tudi na celotno temo prostora.

Salonska postavitev je lahko smrt za stil

Ste kdaj stopile v salon pohištva in se zaljubile v razstavljeno spalnico, s celotno dekoracijo (preproga, luči, fotografije, blazine itd.)? Pozabite na to. Žal ta postavitev deluje enkratno samo v salonu. Kupite pohištvo, a kose dekoracije in razporeditev naredite po lastnem okusu. Če še iščete svoj osebnostni stil, prelistajte po revijah, pokukajte v salone, a izkoristite to samo za inspiracijo. Ker umetno postavljena soba ne predstavlja vas.

WC dekoracija

Eden izmed največjih minusov v kopalnici, je preproga pred školjko. Večina kupi komplet z "oblačilom" za WC desko. Namesto tega si lahko omislite dekorativno preprogo ali tekač iz različnih materialov. Lahko pa tla pustite gola.

Moderni kosi

Zaljubila si se v prekrasen usnjen počivalnik Karima Rashida. Verjetnost, da čez nekaj tednov stol ne bo več moderen, je zelo majhna. Pri nakupu trendy kosov premislite, da vam ne bo čez čas žal. Veliko modernih predmetov bo prehitro zbledelo v preteklosti oblikovalskih napak. Če mislite, da bo vaš nakup takšen hit čez nekaj let kot so retro stoli, se boste večkrat hudo uštele. Malo je takšnih elementov, ki se za vedno vpišejo v zgodovino oblikovanja. Večina le v knjigo oblikovalskih grozot.

Osvetljava

Se včasih v dnevni sobi počutite kot na policiji na zasliševanju ali pa kot bi imeli kuhinjo v Postojnski jami? Potem je osvetljava v vašem domu premočna, prešibka ali pa so luči na napačnem mestu. Osvetljava prostora je ena izmed najpomembnejših stvari, saj ne predstavlja samo osvetlitev, ampak je tudi del dekoracije.

Barve

Mislite, da predmeti v enaki barvi, niso napaka? Pomota. Enake barve, enake oblike, enake linije. Z eno besedo: dolgčas. Včasih lahko samo rdeča preproga v beli sobi, prostoru da popolnoma novo dimenzijo.

Pohištvo

Ko kupujemo pohištvo, izmerimo sobo. Kajti lahko se zgodi, da bo tista prekrasna zofa, ki ste si jo zamislili za v kot sobe, prevelika. Kadar je naš prostor opremljen minimalistično, viktorijanska knjižna omara ne bo prava izbira. Pa čeprav je darilo naše babice, bo ta kos pohištva moral najti nov prostor v stanovanju. Kombinacije različnih stilov so ena izmed največjih in najbolj pogostih napak pri oblikovanju.

Ljudje nismo vsevedi in se ne trudimo, da vemo vse. Čeprav pregovor pravi, da se učimo iz (lastnih) napak, pa je včasih bolje, da poiščemo pomoč. A naš dom je še vedno naš intimen prostor in si ga oblikujmo tako kot se najbolje počutimo. Kljub temu, da preveč plišastih živalic ne pomeni nič drugega kot veliko sesanja, pa naj zasedejo našo sobico, če nam je to ljubo. Vedno pa se trudimo prostoru dati lasten pečat.

Najbolj brano