Vzpon domačnosti

Bivanje v domu nekoga drugega ni primerno samo za popotnike, ki iščejo čim ugodnejše prenočišče, je tudi premeten in eleganten način potovanja.

Dekor, 19. 8. 2013
Vzpon domačnosti - Foto: OSEBNI ARHIV  URŠE JERKIČ, SHUTTERSTOCK.COM IN PROMOCIJSKO GRADIVO

Ste že slišali za izraz un-hotel? To so domovanja, ki se ponujajo prek spletnih platform, gostom pa pričarajo, da se počutijo kot doma, čeprav so daleč od doma, in so sveti gral v svetu namestitev.

Vse več običajnih hotelov v želji, da bi bili drugačni od konkurence, ponuja gostom, ki hrepenijo po domačem udobju, nadvse osebne storitve, minibar naprimer založijo z vnaprej dogovorjenim seznamom dobrot, priskrbijo termofor, ki vas bo grel med rjuhami, ali butlerja, ki vam bo pripravil kopel. Niti eden od njih pa ne more tekmovati s konceptom un­hotela, ki je trenutno zelo vroč trend med iskalci ugodnih oziroma zanimivih namestitev.

Un-hotelom ni treba umetno poustvarjati vzdušja doma, saj se nastanite v pravi dom, medtem ko so lastniki odsotni. Nekatere agencije, ki ponujajo to storitev, pa poskrbijo tudi, da gost izkusi čar hotelskih storitev, tako da zagotovijo pospravljanje, čiščenje, priskrbijo toaletne potrebščine ...

Posebno doživetje gotovo še izboljšata seznam lastnikovih priporočil, kje jesti, piti, nakupovati in se zabavati, kaj si je vredno ogledati, ter pogled med njegove knjige ali poslušanje njegove zbirke glasbe. V krajih, kjer hotelirstvo ni razvito, vam lahko ta storitev zagotovi boljši standard namestitve. Prva in glavna filozofija trenda un-hotelov pa je, da izkusite življenje iz perspektive domačinov in imate več svobode, kot če bi bili nameščeni v hotelu. Takšna namestitev je protiudarec množičnemu turizmu, saj v popotniška življenja prinaša osebno noto.

Bodite gostiteljica

Marsikomu se zdi bivanje v tujem domu nadvse privlačno, kaj pa če tudi sami želite oddajati stanovanje? Izkušeni gostitelji priporočajo, da pred tem dobro raziščete vse pasti takšnega oddajanja, za vsak primer podpišete dostojno stanovanjsko zavarovanje, se pozanimate o obdavčitvi te storitve, izberete preverjeno in priznano spletno platformo oziroma agencijo, prek katere boste oddajali svoj dom, ter da ste tako samozavesti, da zavrnete potencialnega gosta, če vam instinkt pravi tako.

In nato:

1. Poskrbite za lepo dobrodošlico: vaš dom naj bo čist, da se bo gostom prenočitev v njem zdela vredna njihovega denarja.

2. Shranite vredne predmete na varno. Odmaknite tudi tiste, na katere ste navezani, da v primeru nezgode ne boste ničesar obžalovali. Zaradi tatov identitete na varno pospravite tudi osebne dokumente.

3. Na vidnem mestu pustite navodila, pa naj bo to, kako uporabljati wi-fi ali katere rože je treba zalivati. Ne pozabite na seznam dobrih restavracij, barov, trgovin in naslova najbližje oziroma dežurne lekarne ter na druge namige, ki bodo prišli prav vašim gostom.

4. Bodite jasni in odločni glede svojih pravil. Opozorite, če se v stanovanju ne sme kaditi, imeti obiskov ali zaradi spoštovanja do sosedov prirejati zabav.

5. Goste prosite, naj stanovanja ne preurejajo in naj ga zapustijo v takšnem stanju, v kakršnem so ga prevzeli.

6. Bodite dosegljivi na telefonu ali elektronski pošti, če bi vas potrebovali. Naj vam ne bo težko odgovarjati na njihova vprašanja.

Izkušnje iz prve roke

»Hoteli, ki si jih lahko privoščim, me potrejo. Sobe so majhne, posteljnina ima vonj po čistilnici, poleg tega pa v njih nikdar ne moreš dobiti občutka, kako je v tem mestu živeti, vstopiti skozi vhodna vrata bloka, iti v trgovino na vogalu in si skuhati špagete. Že vrsto let, kamorkoli grem, prek Airbnb in podobnih ponudnikov najamem stanovanje ali sobo. Ker potem na Dunaju spim v sobi nekdanjega opernega pevca z vrtoglavimi stropi, teden dni živim kot samsko dekle v Köbenhavnu, ležim na vrtu v Bazilikati, kjer hotelske industrije sploh še niso zagnali, ali pa se v buržujskem stanovanju v Stockholmu, naravnost iz Bergmanovega filma, sprašujem, ali je slika na steni morda vendarle original. Je cenejša, svobodnejša in bolj avtentična izkušnja, kjer lahko pozabiš, da si samo turist na obisku.«

Urša Jerkič, publicistka, 32 let

»Lani sva se s prijateljico odločili za potovanje v Brazilijo in tečaj deskanja na vodi. Preden sva odpotovali v določeno mesto, sva vzpostavili stik z ljudmi, ki so ponujali svoj kavč, ter v večini primerov dobili prenočišče in nove prijatelje. Ker je bil ravno čas karnevalov, sva si ga želeli ogledati v mestu Salvador, kar pa so nama zaradi protestov policije zelo odsvetovali (že s policijskim nadzorom mesto velja za enega izmed bolj nevarnih). V zadnjem trenutku sva se nato odločili spremeniti destinacijo in v mestu Recife nama je prostor v dnevni sobi ponudil učitelj deskanja Marcello. Z Marcellom sva postala zelo dobra prijatelja, pridružil se nama je še v Riu de Janeiru, čez nekaj mesecev pa sva postala par. Danes Marcello živi v Sloveniji, sva poročena, čez nekaj mesecev pa se nama pridruži še nov družinski član. Za vse, kar imam danes, se lahko zahvalim 'couchsurfingu' in protestu policije v Salvadorju.«

Ajda, ekonomistka, 27 let

Različne možnosti

1. Onefinestay.com: Ponudba za najem bivalnih kapacitet v Londonu ali New Yorku.

2. Wimdu.co.uk: Izbirate lahko med najemom nepremičnin v 103 državah.

3. Airbnb.com: Tu je za najem na voljo že več kot deset tisoč naslovov.

4. Lovehomeswap.com: To je spletna sestra strani Luxe Home Swap, ki se osredotoča na domove višjega cenovnega razreda.

5. Roomorama.com: Sobe in apartmaji višjega cenovnega razreda zagotavljajo, da boste bivali v stilu in živeli kot domačinka.

6. Couchsurfing.org: Zanimivo družbeno omrežje, prek katerega se povezujejo popotniki, ki drug drugemu ponujajo brezplačno prenočitev.

7. Housetrip.com: Bodite gostiteljica ali gostja.

8. Campinmygarden.com: Če s šotorom ne želite taboriti v kampu, se lahko naselite na vrtu prijaznega gostitelja.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano