Poslovite se od spranih kavbojk – to je rešitev, da bodo vedno izgledale kot nove

Imate svoj najljubši par, za katerega si želite, da bi ga lahko nosili večno?

Dekor, 20. 2. 2022
Poslovite se od spranih kavbojk – to je rešitev, da bodo vedno izgledale kot nove - Foto: Profimedia

 

Par kavbojk, ki se vam popolnoma prilega in se v njem počutite samozavestno v svoji koži, je eden izmed osnovnih kosov oblačil, ki ga morate imeti v garderobi. Kakovosten kos lahko zdrži mnogo let, a le v primeru da je pravilno negovan.

Če boste upoštevali naslednjih 6 trikov za njihovo pranje, bodo te še po vsakodnevnem nošenju izgledale brezhibno:

1. Pripravite jih na prvo pranje

Če vas predvsem pred prvim pranjem skrbi temnejša barva kavbojk, strokovnjaki predlagajo, da jih še pred pranjem namočite v mlačno vodo z dodatkom soli, saj bo ta pripomogla k strjevanju barve.

2. Pred pranjem jih obrnite navzven

Gre za enega najbolj poznanih in preverjeno učinkovitih nasvetov za pranje jeansa, ki ga je priporočljivo upoštevati. Če jih boste pred pranjem obrnili navzven, boste namreč preprečili, da bi se med pranjem razbarvale, prav tako pa bodo tako obrnjene na sončni svetlobi počasneje bledele, če jih boste sušili na zraku.

3. Uporabljajte pravi detergent

Pri pranju temnejših kavbojk obvezno uporabljajte detergent za perilo, ki je zasnovan za pranje barvnih oblačil. Preostale vrste detergentov so namreč polne kemikalij, imenovanih optična belila, ki sicer naredijo belo bolj belo, vendar hkrati povzročajo, da obarvano perilo hitreje zbledi.

4. Ne čakajte do konca programa 

Če kavbojke perete v pralnem stroju, jih takoj, ko se cikel pranja konča, izvlecite iz bobna. To bo preprečilo, da bi se na površini tkanine pojavile zbledele gube.

5. Izogibajte se sušilcu

Sušenje v sušilnem stroju sčasoma poškoduje vlakna elastana, ki kavbojkam dajejo raztegljivost. Če je le mogoče, jih sušite naravno.

6. Ukrepajte, ko je prepozno

Tudi, ko barve že začenjajo bledeti, ni vse izgubljeno. Novo življenje lahko kavbojkam vdihnete s posebnimi barvili za pralni stroj, s katerimi boste obnovili prvotno barvo ali celo obarvali svetle kavbojke v temnejše. Po barvanju nikoli ne pozabite obrisati tesnila vrat pralnega stroja, na katerem se lahko naberejo ostanki barve.

Za konec pa se skušajte upreti še skušnjavi (pre)pogostega pranja. Na dolgi rok namreč skrajšuje življenjsko dobo jeansa.

Fotografija: Profimedia

Preberite še: “Water waves” je nova tehnika kodranja las, ki ga boste letos videli povsod

Priporočamo tudi: 10 najlepših kosov iz Zarine nove kolekcije, ki jih potrebujete za to pomlad

Najbolj brano