Če želite doma pripraviti skodelico najboljšega okusa, upoštevajte skrivnost mojstrov priprave.
Strokovnjaki in zagrizeni pivci kave se strinjajo, da najboljši okus skodelice kofeinske budnice pričarajo sveže mleta zrna. Če torej spadate med pristne ljubitelje žlahtne arome (ali to še želite postati), vam priporočamo mletje kavnih zrn tik pred pripravo napitka. Da bo okus resnično prvinski, upoštevajte naslednje 3 nasvete:
1. Pravilno shranjevanje
Če želite shraniti ostanke celih zrn, je najboljša in najbolj priročna prav originalna embalaža. Vrečke, obložene s folijo, preprečujejo vstop kisika, vendar hkrati tudi omogočajo izločanje ogljikovega dioksida iz sveže praženih zrn, podobno kot papirnate vrečke. V obeh primerih je zrna priporočljivo prenesti v čisto, suho in nepredušno posodo ter jih shraniti na hladnem, zaščitene pred neposredno sončno svetlobo. Izogibajte se stiku z zrakom, vlago, svetlobo in toploto.
2. Upoštevanje roka trajanja
Ko so kavna zrna pravilno shranjena, lahko zdržijo tudi do tri mesece, a to ne pomeni, da so še vedno sveža. Za najbolj živahne skodelice kave je priporočljivo zrna uporabiti med enim do največ dvema tednoma po odprtju embalaže.
3. Uporaben trik: zmrzovalnik
Zmrzovanje kavnih zrn, zlasti v originalni, neodprti embalaži, je izjemno priročno, saj to pomeni, da jih ohranjamo na stabilni temperaturi, stran od sončne svetlobe. Le tako ne bodo izgubila svoje arome in vam pričarala čudovit jutranji skok v nov dan.
Fotografija: Profimedia
Preberite še: Je v družbi, kjer se kalijo dvomi in strahovi, zaupanje v ljudi le redka dragocenost? Odgovore išče naša novinarka
Priporočamo tudi: Kako podaljšati življenjsko dobo pričeske? 5 preprostih načinov za daljšo obstojnost las (in popolnost do naslednjega dne)
Novo na Metroplay: “Lahko si v pižami, dokler je del koreografije” | BRIGITA KRAŠOVEC, ELLE MLADI TALENT 2024