Gre za kompleksne ogljikove hidrate in glikemične vrhove. Njihovih učinkov ne smemo demonizirati, ampak jih moramo poznati.
Zajtrk je za mnoge ljudi sveti obrok, brez katerega se dan ne začne, pa naj bo slan in zdrav ali sladek postanek v enem od najboljših lokalov ali barov z rogljički. Vendar pa lahko to, kar se odločimo pojesti zjutraj, vpliva na fiziološke procese, ki nekoliko spremenijo videz obraza, pomembnega elementa družbenih stikov, in ga naredijo manj estetsko privlačnega. Ali je to mogoče? Tako pravi študija, ki ugotavlja, da je ena od navad, ki se jim je treba pri zajtrku izogniti, potapljanje v zajtrk, bogat s sladkorji in kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kar ima takojšen in pomemben učinek na presnovo glukoze, ki povzroči napihnjenost ob takojšnjem uživanju, predvsem pa naredi človeka ... manj privlačnega.
Ne spreglejte:
- Osvežilne infuzirane vode so odlične za nego kože: Z dodatkom svežega sadja do sijoče, napete ter gladke kože na obrazu
- Učinek Ozempic: Oprah je videti odlično v pajkicah, vendar pravi, da "čudežno" zdravilo ni odgovorno za vsak kilogram, ki ga je izgubila
- Sladka beljakovinska hrana, ki jo strokovnjaki za prehrano svetujejo jesti po večerji, če želite shujšati
Ali nas lahko rogljiček za zajtrk naredi manj privlačne? Kako?
Raziskava je bila izvedena na vzorcu 104, 52 žensk in 52 moških, ki so bili razdeljeni v dve skupini. Prva je zaužila tipični obrok s kruhom iz mlete moke, marmelado, jabolčnim ali pomarančnim sokom, slastno poslastico za brbončice in želodec, ki pa povzroča glikemični skok, tj. zvišanje krvnega sladkorja. Druga skupina pa je uživala zajtrk iz izbranih živil brez sladkorja ali rafinirane moke, torej iz polnozrnatega kruha z maslom in sirom, kosa sadja, v tem primeru pomaranče ali jabolka, ter čaja ali kave brez sladil. Da bi preverili vizualni učinek zaužite hrane na obraz, so vse udeležence fotografirali pred zajtrkom in po dveh urah, posnetke pa si je nato ogledala skupina moderatorjev in jih ocenila glede na sekundarne spolne morfološke parametre, kot so starost ter bolj ali manj moški ali ženski videz. Znanstveniki so izmerili tudi raven sladkorja v krvi vsakega udeleženca vzorca. Rezultat? Udeleženci, ki so jedli sladek zajtrk, so imeli bolj zabuhel obraz in bolj mlačen ten kože kot tisti, ki so jedli brez sladkorja in so bili namesto tega videti bolj napihnjeni in suhi. Torej da, zaradi nihanja krvnega sladkorja in inzulina ste lahko manj privlačni.
Konec koncev smo to, kar jemo
Dr. in raziskovalka Claire Berticat je dejala, da je presenetljivo, kako zelo lahko izbira hrane vpliva na videz obraza in privlačnost: "Učinek se razlikuje glede na spol in vrsto obroka, kar poudarja zapleteno povezavo med prehrano in privlačnostjo. Če občasno pojemo rogljiček, zaradi tega ne postanemo nič manj privlačni." Čeprav zakon privlačnosti ni eksaktna znanost, se na področju evolucijske biologije imenuje tudi preferenca in se v skladu s študijo "nanaša na posameznikovo nagnjenost, da ga privlačijo določene lastnosti ali značilnosti pri potencialnih partnerjih za parjenje ali socialno izmenjavo". Da bi se bolje počutili in se izognili glikemičnim viškom, je dobra strategija raje zajtrk iz nerafinirane moke, uživanje naravno sladkih živil, kot so sadje, datlji, temna čokolada, vedno v kombinaciji z virom beljakovin, kot sta grški jogurt ali sir z nizko vsebnostjo maščob.
Fotografije: Profimedia