V času prehladov in hladnejšega vremena bodo dobrote s peso pripomogle k dobremu zdravju.
Rdeča pesa je polna hranilnih snovi, ki ščitijo telo pred različnimi boleznimi. Je odličen vir energije, ščiti pred prezgodnjim staranjem in nasploh spodbuja boljše delovanje telesa.
Preberite še:
- Velika vrnitev elegantnih modelov: Pozabite na sambe, to jesen se nosijo ikonične superge iz 80. let prejšnjega stoletja
- Najbolj barvite in ultra trendovske superge, ki smo jih odkrili na Japonskem in jih lahko kupite tudi v Evropi
Zdravilne lastnosti pese
Čeprav je težko našteti vse zdravilne lastnosti rdeče pese, je naslednjih nekaj povsem dovolj, da se odločite za redno uživanje te zimske zelenjave. Je odličen vir folne kisline, zato se priporoča otrokom in nosečnicam. Uporablja se kot zdravilo proti slabokrvnosti, izkazala pa se je tudi pri zdravljenju levkemije, saj vsebuje zadostno količino železa za izgradnjo krvi in čiščenje telesa toksinov.
Zaradi vpliva na elastičnost arterij pesa preprečuje nastanek krčnih žil, zaradi vlaknin pa lahko zniža holesterol v krvi tudi do 40 odstotkov. Deluje na razstrupljanje organizma, saj spodbuja delo jeter in normalizacijo prebave, sok rdeče pese pa je odlično zdravilo za ledvice, protin in žolčnik. Vpliva celo na normalizacijo ravni krvnega tlaka.
Poleg tega ima ta zelenjava le 180 kJ (43 kcal), zato se bo odlično prilegala kateri koli dieti.
Ne mečite stran listja
Listi rdeče pese so zelo uporabni in zdravilni, saj so bogati s kalijem, vitaminom C, železom, folno kislino, betakarotenom in klorofilom. Liste lahko pripravimo kot špinačo ali kašast sok, hkrati pa deluje kot zdravilo in bogat vir energije.
Pesina juha
Juha iz rdeče pese dvigne razpoloženje in duha, najbolj znana različica pa je ruski boršč, ki izvira iz Ukrajine. Je okusen in zdrav ter bo zagotovo osvežil vaš jedilnik.
Priprava:
V ponvi z debelim dnom segrejte olje. Dodamo gorčico in ingver ter pražimo toliko časa, da začne intenzivno dišati. Dodamo olupljen krompir in na kocke narezano rdečo peso ter vse skupaj zalijemo z vodo, da je gladina nekoliko višja od zelenjave. Pokrito kuhamo približno 30 minut, ko se zelenjava zmehča, vse skupaj mešamo, dokler ne postane gladka krema. Začinimo in postrežemo z žlico ali dvema smetane.