Ta priljubljena in izjemno zdrava zelenjava vsebuje več kalcija kot mleko, več vitamina C kot pomaranče ter več folne kisline kot jajca (uživati bi jo morali vsak dan)

24. 9. 2024
Deli
Ta priljubljena in izjemno zdrava zelenjava vsebuje več kalcija kot mleko, več vitamina C kot pomaranče ter več folne kisline kot jajca (uživati bi jo morali vsak dan) (foto: Profimedia)
Profimedia

Spregovorimo o ohrovtu in prednostih, ki jih prinaša vsakodnevno vključevanje ohrovta v našo prehrano.

Ohrovt je superživilo, ki ga priporoča strokovnjak za dolgoživost

"Sok ali kateri koli drug recept z ohrovtom je dnevna rutina, ki jo priporočam vsem svojim pacientom, da bi ostali mladi v vseh letih," pravi Dr. Vicente Mera, specialist interne medicine in anti-ageinga v Sha Wellness, hramu dobrega počutja, kamor vsak dan prihajajo osebnosti z vsega sveta, med njimi Barbara Streisand in Naomi Campbell, z edino skrbjo za zdravo staranje.

Prednosti in lastnosti

Zato je vključitev slavnega ohrovta, splošno znanega kot kale, v prehrano eno najdragocenejših priporočil za izboljšanje kakovosti življenja. Ohrovt je še posebej bogat z vitamini in minerali.

Preberite še: 

"Zagotavlja 50 odstotkov več kalcija kot mleko, trikrat več vitamina C kot pomaranče in štirikrat več folne kisline kot jajca," pravijo strokovnjaki. In dober odmerek antioksidantov, ki so poleg tega odporni na vročino.

Je nasiten in spodbuja izgubo telesne teže

Ta kiselkasto-sladka zelenjava, podobna savojskemu zelju in zelo podobna bolj znanemu toskanskemu ohrovtu, ki so jo na novo odkrili strokovnjaki za prehrano v tujini in je postala priljubljena hrana hollywoodskih zvezdnic, kot so Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow in Anne Hathaway, se prideluje predvsem v Apuliji na območju Barija, sezona pa traja od novembra do aprila.

Poleg velikega odmerka vitaminov ima zaradi visoke vsebnosti vlaknin in nizke vsebnosti kalorij tudi veliko nasitno moč.

Pomaga pa tudi pri zmanjševanju telesne teže, saj ne vsebuje maščob, hkrati pa je bogat z žveplovimi spojinami, ki zmanjšujejo absorpcijo lipidov.

Kako vključiti ohrovt v vsakodnevno prehrano: 4 enostavni recepti, ki jih lahko preizkusite

Blanširan ali surov za mešanje v solate, dušen ali pečen, vključen v juhe - obstaja več načinov za uživanje te zelenjave in njeno vključitev v vsakodnevno prehrano. Tukaj je nekaj hitrih in enostavnih receptov za ohrovt.

  • Smoothie iz ohrovta. Operite liste ohrovta in jih zmešajte s kivijem, banano, jabolkom, pestjo mandljev, svežo špinačo, mangovo pulpo, nekaj kockami ledu, limoninim sokom in naribanim ingverjem.
  • Solata iz ohrovta. Liste ohrovta kombinirajte z različno zelenjavo, vključno s špinačo, rukolo, sončnico in ohrovtom. Ali pa jih premažite z oljčnim oljem in limono skupaj z malinami, avokadom, malo naribanega ingverja, sojo in agavinim sirupom.
  • Čips iz ohrovta. Pečico segrejte na 150 °C. Sesekljane liste ohrovta položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih premažite z 1 žlico ekstra deviškega oljčnega olja ter posujte s soljo. Pecite 20-25 minut, da postanejo hrustljavi.
  • Omleta iz ohrovta. V ponvi brez prijema prepražite sesekljane gobe, krompir in ohrovt, dokler se ne zmehčajo. V skledi stepite jajca s soljo, poprom in sesekljanim svežim peteršiljem. Jajca dodajte mešanici gob, krompirja in ohrovta ter nežno premešajte. Prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite pri 180 stopinjah 15-20 minut.
Koliko soli je preveč in koliko premalo? Bodite previdni, oboje ima lahko resne posledice

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču