Zbogom, vitamin C, to je vitamin, ki bi ga resnično morali uživati: Močno protivnetno sredstvo, ki varuje srce, ohranja zdravo kožno pregrado ter je ključen za nosečnice

7. 3. 2023
Zbogom, vitamin C, to je vitamin, ki bi ga resnično morali uživati: Močno protivnetno sredstvo, ki varuje srce, ohranja zdravo kožno pregrado ter je ključen za nosečnice (foto: Profimedia)
Profimedia

Ta skromna esencialna maščobna kislina je ključnega pomena za ohranjanje zdrave kožne pregrade in umirjanje vnetij v telesu. Raziskali smo znanstveno ozadje tega močnega protivnetnega sredstva.

Smo to, kar jemo, in osnovna hranila, kot so vitamini in minerali, so pomembna za naše telo in imajo ključno vlogo pri ohranjanju naše kondicije. Govorili bomo o vitaminu, ki je sestavljen iz dveh maščobnih kislin alfa-linolenske in linolne kisline. Čeprav vitamin F v svetu vitaminov ni zelo priljubljen, ima še vedno veliko koristi za zdravje.

Zdi se, da je vitamin F vitamin, vendar dejansko ni, vsaj po standardni definiciji ne. Bolj ustreza opisu maščobe, esencialne maščobne kisline ali lipida. Vitamin F je izraz, ki se nanaša na kombinacijo dveh esencialnih maščobnih kislin: linolne kisline (LA) in linolenske kisline (ALA), ki imata številne koristi za zdravje, kot so zmanjšano vnetje, boljše zdravje srca, podpora duševnemu zdravju in nadzorovan krvni sladkor, pravijo strokovnjaki.

Ne spreglejte:

Kemična struktura Vitamin F je sestavljen iz esencialnih večkrat nenasičenih maščobnih kislin:

 • Linolna kislina
 • Linolna kislina
 • Arahidonska kislina

So topni v maščobi. K absorpciji pomagajo vitamini A, C, D in E, fosfor, sevanje in rentgensko sevanje pa jo zgladita. Da bi ohranili te esencialne maščobne kisline, je potrebno olje hladno stiskati.

Vir vitamina F

Vitamin F najdemo v rastlinskem svetu kot sestavni del olja. Vitamin F je na voljo v številnih živilih, kot so mandlji, semena chia, konopljina semena in jajčni rumenjaki, najdemo pa ga tudi v peščici eteričnih olj, kot so šipkovo, chia in arganovo. 

Naravni viri so:
 • pšenični kalčki,
 • laneno, sončnično, sojino in arašidovo seme.
 • sončničnem olju, maslu.
 • nekatere vrste rib
 • avokado

Vloga vitamina F v telesu

Alfa-linolenska in linolna kislina sta maščobi. Ker ju telo ne more proizvajati, ju označujemo kot esencialni maščobni kislini, zato ju imenujemo esencialni maščobni kislini, ki ju je treba pridobiti s prehrano. Pomembne so za naslednje funkcije:

 • Vir kalorij - alfa-linolenska in linolna kislina kot maščobi telesu zagotavljata kalorije. Med prebavo se pretvorita v energijo. Vsak 1 gram vitamina F vsebuje devet kalorij.
 • Oblikuje strukturo celic - Maščobe so pomembne za zagotavljanje strukture celic. Spodbujajo prožnost zunanjega sloja celic.
 • Spodbuja rast in razvoj - Dve esencialni maščobni kislini sta pomembni za rast in razvoj telesa.
 • Izboljšuje zdravje - Vitamin F pomaga telesu proizvajati signalne spojine. Te so pomembne za uravnavanje krvnega tlaka, strjevanje krvi, imunske zdravstvene odzive in druge telesne funkcije.
 • Pretvarja se v druge maščobe - Telo alfa-linolensko in linolno kislino pretvarja v druge maščobe, ki jih telo potrebuje za splošno zdravje.
 • Koristi za duševno zdravje: Prehrana, bogata z vitaminom F, lahko izboljša delovanje možganov.
 • Zmanjšanje visokega sladkorja v krvi: Nadomeščanje nasičenih maščob z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-6 lahko prepreči tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Bolnikom s sladkorno boleznijo lahko pomaga nadzorovati skoke ravni sladkorja v krvi.

Koristi vitamina F

Kot smo že omenili, ima vitamin F v telesu pomembno vlogo. Dve esencialni maščobni kislini sta odgovorni za nadzor različnih telesnih procesov. Ustrezen vnos vitamina F telesu koristi na naslednje načine:

1. Spodbuja zdravje možganov in izboljšuje kognitivne sposobnosti

Možganske celice so sestavljene iz polinenasičenih maščobnih kislin. Maščobe v možganskih celicah zagotavljajo pravilen razvoj nevronov in sinaps v možganih. Ti so pomembni za pravilno delovanje možganov in telesa. Študije kažejo, da vitamin F pomaga zmanjšati tveganje za Alzheimerjevo bolezen, demenco in druge kognitivne bolezni. Esencialne maščobne kisline zmanjšujejo tudi simptome depresije in tesnobe.

2. Izboljša zdravje srca

Tako alfa-linolenska kot linolna kislina sta polinenasičeni maščobni kislini. V nasprotju z nasičenimi maščobnimi kislinami, ki povečujejo holesterol in škodujejo zdravju srca, so maščobe v vitaminu F zdrave za srce. Ustrezen vnos vitamina F pomaga zmanjšati tveganje za koronarno bolezen srca in smrtnost zaradi bolezni srca in ožilja. 

3. Spodbuja kakovost kože

Linolna kislina iz vitamina F tvori najbolj zunanjo plast kože. Ta plast deluje kot pregrada za kožo in jo ščiti pred zunanjimi dejavniki, kot so patogeni, bakterije, mikrobi in škodljivo UV-sevanje. Lokalna uporaba vitamina F v obliki olj in krem za kožo še dodatno izboljša kakovost in zdravje kože. Vitamin F ima tudi protivnetne lastnosti, ki ščitijo kožo pred številnimi kožnimi boleznimi.

4. Olajša revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, za katero je značilno kronično vnetje sklepov rok in nog. Vitamin F ima odlične protivnetne lastnosti, ki zmanjšujejo vnetje in zagotavljajo olajšanje bolečih oteklin.

5. Pomaga pri izboljšanju sladkorne bolezni

Vitamin F, ki je sestavljen iz polinenasičenih maščob, pomaga pri boljšem nadzoru in upravljanju krvnega sladkorja. Raziskave kažejo, da velik vnos polinenasičenih maščob pomaga zmanjšati tveganje za sladkorno bolezen v primerjavi z uživanjem nasičenih maščob.

6. Spodbuja hidracijo

Maščobne kisline omega-6 v vitaminu F imajo odlične hidratantne lastnosti. Pomagajo vzdrževati zdravo raven vlage v telesu in tako zmanjšujejo tveganje za dehidracijo. Optimalna raven hidracije ohranja telesne organe zdrave, koži pa daje zdrav sijaj. Prav tako ščiti kožo pred prezgodnjim staranjem.

7. Spodbuja zdravje oči

Polinenasičene maščobe v vitaminu F so ključne za razvoj mrežnice in njeno pravilno delovanje. Vitamin F ima vlažilno lastnost, ki lajša simptome suhega očesa. Dobro zdravje mrežnice izboljša vid in zmanjša tveganje za starostno degeneracijo rumene pege.

8. Pomaga pri razvoju ploda

Spojina v vitaminu F ugodno vpliva na rast razvijajočega se ploda. Nosečnicam zato svetujemo zadostne količine maščobnih kislin omega-3 in omega-6.

Koliko vitamina F potrebujem?

Za dobro in zdravo delovanje možganov in uma je priporočljiv zdrav vnos vitamina F. 

Raziskovalci menijo, da mora biti idealno razmerje med maščobnimi kislinami omega-6 in omega-3 4:1 ali manj. Zato morajo odrasli zaužiti 1,1-1,6 g alfa-linolenske kisline ali maščobnih kislin omega-3 in 11-16 g linolne kisline ali maščobnih kislin omega-6 na dan, da bi izkoristili največje koristi vitamina F.

Hipovitaminoza

Človeško telo tega vitamina ne more sintetizirati, vendar je kompleks v naravi zelo razširjen, zato pri ljudeh redko pride do pomanjkanja. V primeru pomanjkanja se razvije motnja obrambnega sistema in zmanjšana odpornost proti virusnim in bakterijskim okužbam. Znaki hipovitaminoze so akne, prhljaj, suhi lasje, šibki nohti, driska.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:"Dieta" brez predelanih živil ali kako ustvariti zdravo rutino za vidno hujšanje brez štetja kalorij

Priporočamo tudi:Eleganten in udoben trend plaščev je na dobri poti, da izpodrine klasični trenč