Zakaj bi morali vedno razkužiti sadje in zelenjavo pred samim uživanjem? (da, tudi ekološko pridelano)

26. 7. 2024
Deli
Sadje in zelenjavo morate pred vsakim obrokom razkužiti. (foto: Profimedia)
Profimedia

"Oprano in pripravljeno za uživanje"? Ne zaupajte mu! Sadje in zelenjavo (tudi ekološko pridelano) je treba vedno razkužiti. Strokovnjak za prehrano pojasnjuje, zakaj. In kako to narediti na pravilen način.

Razkuževanje sadja in zelenjave: zakaj to vedno počnemo (tudi če je ekološko). In kako?

Ne, samo poganjanje sadja in zelenjave pod tekočo vodo ni dovolj, da bi se znebili potencialno škodljivih kemikalij, ki so jim bili izpostavljeni med rastjo zaradi škropljenja s pesticidi. "Na sadju in zelenjavi se najpogosteje uporabljajo herbicidi, fungicidi, insekticidi in baktericidi," pojasnjujejo strokovnjaki za prehrano. Obstajajo različne vrste pesticidov, vsi pa imajo specifično delovanje. Če je to mogoče, lahko pri tem pomagamo z odstranjevanjem olupkov s sadja in zelenjave, vendar, s tem izgubimo vlaknine, ki so koristne za zdravje črevesja, in številne hranilne snovi.

Ne spreglejte:

Nevidni sovražnik: "hormonski motilci

Če jemo pridelke, ki niso bili pravilno oprani, smo v večji nevarnosti, da bomo izpostavljeni tako imenovanim endokrinim motilcem, snovem, ki lahko že v majhnih koncentracijah zmotijo normalno hormonsko ravnovesje, tako da vklopijo, izklopijo ali spremenijo hormone. Te snovi lahko vstopijo v prehranjevalno verigo s kemikalijami, ki se škropijo na sadju in zelenjavi, in ko jih naše telo absorbira, obstaja tveganje, da povzročijo hormonsko neravnovesje. Nekateri endokrini motilci delujejo kot 'hormonski posnemovalci': imajo podobno strukturo kot naši hormoni, zlasti estrogen, zato zavedejo endokrini sistem, zamenjajo naravne hormone in se vežejo na receptorje v celicah. S skrbnim razkuževanjem sadja in zelenjave lahko zmanjšate to nevarno izpostavljenost in tako poskrbite za svoje hormonsko zdravje.

Ekološko sadje in zelenjava: ju je treba še vedno razkuževati?

Strokovnjaki poudarjajo, da je treba razkuževati tudi ekološko sadje in zelenjavo: Čeprav je izpostavljenost toksinom pri ekoloških pridelkih manjša, je dejstvo, da se z njimi še vedno ravna in so izpostavljeni drugim vrstam potencialnih onesnaževalcev, zato je najbolje, da jih pred uživanjem razkužimo. Strokovnjaki priporočajo, da vas ne zavedejo oznake z napisom "oprano in pripravljeno za uživanje". Proizvajalci so jo morda v resnici oprali s številnimi strupenimi kemikalijami, vključno s klorom in belilom. Odstranitev teh kemičnih ostankov je nujna, na srečo pa je zelo hiter postopek.

Kako razkužiti sadje in zelenjavo

Strokovnjaki priporočajo, da sadje in zelenjavo, ki ju uživate, razkužite na pravilen način, če želite upoštevati naslednjih nekaj preprostih korakov:

  • Vzemite stekleno (ne plastično) posodo in jo napolnite s svežo vodo, po možnosti filtrirano.
  • Dodajte četrtino skodelice jabolčnega kisa. Jabolčni kis je bogat z antibakterijskimi in protimikrobnimi lastnostmi, zato je naravno razkužilo. Uporabite lahko tudi sodo bikarbono, in sicer eno čajno žličko na vsaki dve skodelici vode.
  • Pri večjem sadju in zelenjavi s trdo lupino (npr. jajčevci, jabolka, hruške, paprike, slive) površino vsakega kosa nežno zdrgnite s krtačo, nato pa ga pustite namakati 15 minut. Na koncu sperite pod tekočo vodo.
  • Pri drobnem sadju, kot so grozdje, jagode ali češnje, in vseh vrstah solate izdelek položite v cedilo in ga do pet minut namakajte v raztopini kisa in vode (ali sode bikarbone) (daljši čas namakanja lahko vpliva na konsistenco izdelka). Na koncu ga sperite.

Pazite na vlago

Pazite, da ne shranjujete sadja in zelenjave v hladilniku, ko sta še mokra ali celo vlažna. Vlaga je namreč idealno okolje za razvoj bakterij. Po izpiranju je treba sadje in zelenjavo obrisati s kuhinjsko krpo in pustiti, da se vsaj eno uro sušita na zraku. Na splošno je idealno, da se izogibate pranju sadja in zelenjave, če ju ne nameravate takoj porabiti.

Ekološko (vendar) je boljše

Strokovnjaki priporočajo, da po možnosti kupujete ekološke izdelke. Standardi se razlikujejo od države do države, na splošno pa mora biti ekološka hrana pridelana brez uporabe pesticidov, gensko spremenjenih sestavin, hormonov, umetnih barvil in konzervansov ter rutinske uporabe antibiotikov.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 8 dišav, ki vas bodo osvojile z intenzivno noto kokosa

Priporočamo tudi: 5 dejstev o igralki Nicole Kidman, zaradi katerih je prava lepotna ikona: Nikoli ne pozabi na zaščito pred soncem, njen glavni atribut pa je odet v tančico skrivnosti

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca