Začenja se sezona superživila, ki ga obožujejo vse vplivne ženske: To so njegove izjemne koristi

21. 3. 2025
Deli
Začenja se sezona superživila, ki ga obožujejo vse vplivne ženske: To so njegove izjemne koristi (foto: Profimedia)
Profimedia

S prihodom pomladi na tržnice prispejo artičoke – sezonska zelenjava, ki je pogosto spregledana, a skriva številne prehranske koristi. Poleg tega, da so kulinarična poslastica, so tudi izjemno koristne za zdravje.

Zakladnica hranilnih snovi

Artičoke so bogate z vlakninami, vitaminoma C in K, folno kislino ter antioksidanti. Posebej so znane po svojem pozitivnem vplivu na prebavo in na zdravje jeter. Njihova glavna aktivna sestavina, cinarin, spodbuja nastajanje žolča, ki izboljšuje prebavo maščob. Študije so pokazale, da artičoke znižujejo raven slabega holesterola (LDL) in zvišujejo raven dobrega holesterola (HDL), kar prispeva k zdravju srca.

Ne spreglejte:

Zdravstvene prednosti artičok

Podpirajo zdravje jeter – delujejo kot naravni razstrupljevalci in pomagajo pri odstranjevanju toksinov iz telesa.

Znižujejo raven sladkorja v krvi – zaradi visoke vsebnosti vlaknin in inulina so koristne za diabetike.

Krepijo imunski sistem – bogate so z antioksidanti, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom.

Princ William ob ruski meji sedel v tank in Moskvi poslal močno sporočilo

Spodbujajo zdravo prebavo – vlaknine v artičokah podpirajo zdrav mikrobiom črevesja.

Prispevajo k zdravju kosti – zahvaljujoč vitaminu K in magneziju pomagajo pri ohranjanju močnih kosti.

Kako jih pripraviti?

Artičoke lahko pripravite na različne načine. Tukaj je nekaj idej:

  • Kuhane artičoke z masleno-limoninim prelivom – klasičen recept, ki poudari njihov blag, rahlo oreščkast okus.
  • Pečene artičoke z oljčnim oljem in česnom – preprosta in okusna priloga.
  • Solata z artičokami, rukolo in parmezanom – lahka in zdrava izbira.
  • Testenine z mariniranimi artičokami in svežim sirom – popolna kombinacija za ljubitelje italijanske kuhinje.

Nasvet za nakup

Pri izbiri svežih artičok bodite pozorni na čvrstost listov in njihovo svežo zeleno barvo. Bolj ko so listi zaprti, bolj sveža je artičoka. Če jih ne nameravate uporabiti takoj, jih shranite v hladilniku in zavite v vlažno krpo, da dlje ohranijo svežino.

Sezona artičok je kratka, zato izkoristite priložnost in uživajte v tej hranilni in okusni zelenjavi, dokler traja!

Od 20. marca se za 3 astro znamenja začenja težko obdobje: Če bodo pozorni na te stvari, pa se jim lahko nasmehne sreča

Novo na Metroplay: Borut Pahor in Saša Lošić (Plavi Orkestar) odgovorita na ključno vprašanje – je bolje biti pijan ali star?