V primerjavi s sorodnim korenjem ima to živilo dvakrat več vlaknin in značilen sladkasto-oreškast okus. Zanimivo je, da so ga v časih, ko sladkor še ni bil široko dostopen, uporabljali za sladkanje različnih jedi, danes pa lahko iz njega pripravite zdrav pomfri.
Pastinak vsebuje skoraj enako količino kalija kot banana ter pomembne količine drugih ključnih hranil, med njimi vitamin C, folate in mangan, ki ima pomembno vlogo pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi in delovanju možganov. Vsebuje tudi vitamine K in E, tiamin, vitamin B6, magnezij, fosfor in cink, pa tudi dragocene antioksidante, med katerimi izstopajo poliacetileni. Avstralska raziskava iz leta 2005, objavljena v reviji Journal of Agricultural and Food Chemistry, je pokazala, da imajo poliacetileni protirakavo delovanje, poroča Živim.hr.
Ne spreglejte: To se zgodi, ko mačka spi v vaši postelji (nekateri učinki vas bodo presenetili)
Večina korenaste zelenjave, vključno s pri nas pogosto spregledanim pastinakom, je v sezoni skozi vso zimo in do zgodnje pomladi, kar je idealen čas, da ga pogosteje vključite v pripravo jedi. Lahko ga uporabite za pripravo juh in omak, spečete v pečici ali skuhate ter pretlačite. V tej obliki je lahko odlična zamenjava za krompirjev pire. Tak pire bo enako rahel zaradi vsebnosti škroba, vendar bo imel nižji glikemični indeks, več vlaknin, manj kalorij in povsem nov, zanimiv okus.
Alternativa za pomfri
Pastinak lahko uporabite tudi za pripravo "pomfrija", ki bo imel bogat, oreškast okus s pridihom karamele in se bo popolno ujemal z zimskimi omakami in enolončnicami.
1. Pastinak narežite na paličice, pokapljajte z olivnim oljem, posolite in popoprajte.
2. Pecite 20–25 minut v pečici, segreti na 230 °C, dokler ne postane mehak in hrustljav na robovih.
3. Na koncu lahko vse skupaj posujete s svežimi zelišči, kot je rožmarin.