Spregovorimo o koristnih lastnostih temne čokolade. In tistih, ki jih ima kakav v prahu, ki deluje tudi kot alternativa umetnim sladilom.
Ni samo dobrega okusa. Temna čokolada je bogata s koristnimi snovmi za telesno in duševno zdravje.
Obstaja sladko živilo, ki ga strokovnjaki za prehrano, vključno s strokovnjaki za dolgoživost, priporočajo uživati - čeprav v zmernih količinah - zaradi številnih koristnih lastnosti, od telesnega do duševnega zdravja. Govorimo o temni čokoladi, pa tudi o njenem naravnem predniku, čistem kakavu, ki lahko v svoji različici v prahu postane zdrava alternativa umetnim sladilom. Slednje je še posebej zanimivo glede na nedavno stališče Svetovne zdravstvene organizacije, ki se je izrekla proti umetnim sladilom, kot so saharin, aspartam in stevija. Preden si podrobneje ogledamo, kako nadomestiti sladkor in sladila s kakavom v prahu, se pogovorimo o temni čokoladi in njenih prednostih.
Preberite še:
- Čim pridobi kakšen kilogram, se posluži te diete: Z dieto Cindy Crawford lahko izgubite do 5 kg v 7 dneh, idealna pa je za ženske nad 40 let
- Ali se v vašem datumu rojstva ponavljajo števke? Dve številki privlačita srečo in bogastvo
5 ključnih prednosti temne čokolade
- Stabilizira viške glukoze: „Temna čokolada izboljša kognitivne sposobnosti zaradi boljše oksigenacije možganov.
- Je močan antioksidant.
- Ima protivnetne lastnosti.
- Pomaga zniževati holesterol: Številne študije potrjujejo, da uživanje kakava lahko koristi zdravju srca in ožilja, saj znižuje krvni tlak, povečuje elastičnost krvnih žil in nekoliko znižuje holesterol LDL, pomaga v boju proti sladkorni bolezni z zmanjševanjem odpornosti na inzulin in drugih vnetnih procesov
- Deluje kot poživilo: Poleg tega kakav vsebuje minerale, kot so magnezij, baker in železo, odlikuje pa ga tudi vsebnost kofeina, ki je sicer manjša kot v kavi, vendar ima zaradi tega tudi stimulativne lastnosti.
Temna čokolada: vse prednosti
- Zmanjšuje tveganje za srčne bolezni in možgansko kap. Zaradi antioksidativnega delovanja flavonoidov in vloge teobromina, alkaloida v kakavovcu, ki ima vazodilatacijske in kardiostimulacijske lastnosti, uživanje temne čokolade zmanjša pojavnost srčnih bolezni za 11 % in kapi za 23 %.
- Zaradi visoke vsebnosti polifenolov, naravnih snovi, ki jih najdemo tudi v sadju in zelenjavi, pomaga preprečevati raka.
- Spodbuja dobro počutje med nosečnostjo. Zaradi teobromina, naravnega alkaloida, ki ga najdemo v kakavovcu, lahko zniža hipertenzijo in zmanjša tveganje za preeklampsijo, znano tudi kot "nosečniška gestoza", za katero je značilno prekomerno zvišanje krvnega tlaka
- Preprečuje starostno demenco in spodbuja koncentracijo. Kognitivni testi so pokazali, da čokolada zaradi visoke vsebnosti flavonoidov pospešuje pretok krvi v možgane.
- Bori se proti sladkorni bolezni. Če je uživanje temne čokolade pod nadzorom, lahko poveča odpornost na inzulin in uravnovesi raven sladkorja v krvi.
- Znižuje holesterol. Kakav ima eno najvišjih vsebnosti antioksidantov v rastlinskem svetu, vključno s posebnimi antioksidanti (polifenoli in teobrominom), ki zmanjšujejo raven holesterola v telesu.
- Zmanjšuje vnetja, tudi zaradi visoke vsebnosti antioksidantov, vključno z resveratrolom in teobrominom.
- Izboljša telesno zmogljivost. Temna čokolada vsebuje epikatehin, ki je odgovoren za rast mišic. Poleg tega strokovnjaki priporočajo temno čokolado za spopadanje s spomladansko astenijo, ki se kaže kot splošno stanje šibkosti zaradi zmanjšanja ali izgube mišične moči in ki prizadene približno 4 od 10 ljudi.
- Dobro za kožo. Temna čokolada, bogata z antioksidanti, z bojem proti prostim radikalom upočasnjuje staranje povrhnjice. Poleg tega visoka vsebnost teobromina, znanega po svojih stimulativnih lastnostih, poživlja utrujeno kožo in deluje na primer na zabuhlost in temne kolobarje.
- Preprečuje izpadanje las. Kot poudarja nutricionistka Cristina Barrous, ima temna čokolada visoko vsebnost cinka, prav pomanjkanje tega minerala pa vpliva na hormonsko zdravje in pospešuje izpadanje las.
- Bori se proti stresu. Uživanje temne čokolade lahko zniža raven kortizola, hormona, ki ga izločajo nadledvične žleze in ki lahko v prevelikih količinah povzroča stresna stanja.
- Izboljša razpoloženje. Čisti kakav je pomemben vir magnezija, nizka raven tega hranila pa je povezana z depresijo. To pomeni, da lahko temna čokolada pomaga izboljšati razpoloženje. Dr. Vicente Mera, strokovnjak za dolgoživost, opozarja na visoko vsebnost vlaknin, mineralov in antioksidantov v temni čokoladi ter potrjuje, da "če jo uživamo v majhnih odmerkih, deluje kot vir zadovoljstva in samozadovoljstva.
- Postanete pametnejši (morda). Naj navedemo zanimivo dejstvo: državi z največjo porabo čokolade na prebivalca (Švica in Belgija) se ponašata z največjim številom Nobelovih nagrajencev. "Morda gre za naključje, vendar je zanimivo, da so države, kjer ljudje zaužijejo najmanj čokolade, na primer Kitajska, na dnu seznama nagrajencev Švedske akademije," ugotavlja dr.
Temna čokolada da, če je čista
Vendar bodite previdni: če želite uživati v zgoraj navedenih prednostih, morate temno čokolado in kakav v prahu skrbno izbrati.
Izbrati moramo čokolado z visokim deležem kakava in brez sladkorja. Čisti kakav je superživilo, je surovina, v kateri se nahajajo prave koristne lastnosti," pojasnjuje. Čokolada je pridobljena iz kakavovega prahu, in če ne izberete temne čokolade z vsaj 85 odstotki kakava in brez sladkorja, obstaja tveganje, da so bile med predelavo dodane druge manj zdrave sestavine, kot so kakavovo maslo, rafinirani sladkorji, fruktoza, hidrogenirana olja itd. Zato je priporočljivo prebrati etiketo in dati prednost manj predelani kakovosti temne čokolade.
Pazite na odmerke temne čokolade
In potem je tu še vprašanje količine. Kot poudarja Vicente Mera, je pomanjkljivost čokolade "zasvojenost, včasih neobvladljiva in vir kalorij". V čokoladi je običajno več kalorij kot v čistem kakavu, zato je slednji še vedno najvarnejša izbira. Kar zadeva temno čokolado, naj bi bila dnevna količina med 10 in 30 grami.
Če se pojavi želja po sladkem...
Temna čokolada je tudi odlična rešitev za potešitev želje po sladkem, ki se ponavadi pojavi zgodaj popoldne, včasih zato, ker niste dovolj jedli. "Um, ki je zelo zahrbten, poskuša spodbuditi področja užitka z uživanjem hrane, bogate z maščobami in sladkorji, ki se hitro absorbirajo," pojasnjuje psihonutricionist Itziar Digón. "Če popustimo, tvegamo, da postanemo zasvojeni in da bomo vsako popoldne čutili potrebo po sladkorju. Vendar v tem primeru ne gre za fiziološko potrebo, temveč za čustveno. Strokovnjak zato predlaga, da to željo po sladkem potešimo s 30 grami temne čokolade ali kavo, sladkano z malo čistega kakava.
Alternativa umetnim sladilom
"Nadomeščanje prostih sladkorjev s sladili ne pomaga pri dolgoročnem nadzoru telesne teže," opozarja Francesco Branca, direktor oddelka SZO za prehrano. "Razmisliti je treba o drugih načinih za zmanjšanje vnosa prostih sladkorjev, na primer o uživanju živil z naravnimi sladkorji, kot je sadje, ali nesladkanih živil in pijač." Kakav v prahu je pri tem odlična alternativa. Itziar Digón priporoča uporabo majhnih odmerkov za sladkanje kave: "To je nizkokalorična oblika sladkanja, ki na zdrav in prijeten način spodbuja brbončice," pravijo strokovnjaki.
Novo na Metroplay: “Sodelovanje z Rickom Owensom, to je res ogromen dosežek" | Tanja Vidic, Elle modna oblikovalka 2024