Kaj se dogaja z ljudmi, ki pogosto jedo kisle kumarice? Znana gastroenterologinja razkriva, katera vrsta je dobra za zdravje.
Po besedah gastroenterologinje Robynne Chutkan obstajajo živila, ki bi jih morali jesti pogosteje, da bi podprli zdravje črevesja, kot so zelenjava, bogata z vlakninami, polnovredna žita in sadje. Hrana, bogata s probiotiki, ima podoben učinek.
Ne spreglejte: Ga imate na svojem dvorišču? To drevo naj bi v dom prinašalo smolo
Znanstvene raziskave kažejo, da črevesje, v katerem prevladujejo dobre bakterije (t. i. probiotiki), pomeni močnejši imunski sistem, manjše tveganje za gastrointestinalne bolezni in nekatere vrste raka. Živila, bogata s probiotiki, celo podpirajo zdravje srca, saj zmanjšujejo tveganje za hipertenzijo in srčno-žilne bolezni. Med hrano, ki vsebuje veliko probiotikov sta npr. kimči in kislo zelje. Kaj pa kisle kumarice? Ali so tudi te superživilo za črevesje? In če so, kaj se zgodi, če jih jemo vsak dan?
Fermentirane ali vložene kumarice?
Po besedah dr. Robynne Chutkan, gastroenterologinje in avtorice knjige The Anti-Viral Gut, je koristnost kislih kumaric odvisna od načina priprave. Obstajata dve glavni vrsti: fermentirane in “običajne”, vložene v kis.
“Kumarice, vložene v kis, ne vsebujejo koristnih bakterij, saj jih kis uniči. Fermentirane kumarice pa nastajajo v slanici in gredo skozi naraven proces fermentacije, ki povečuje vsebnost dobrih bakterij, zaradi česar so pravi probiotik,” pojasnjuje dr. Chutkan.
Torej so za zdravje črevesja boljše fermentirane kumarice.
“Lahko so zelo koristne za zdravje prebavnega sistema, medtem ko tiste v kisu, čeprav so zdrava malica, nimajo enakega učinka na črevesje,” dodaja.
Dr. Megan Rossi, dietetičarka in znanstvenica za zdravje črevesja, to potrjuje. Razloži, da fermentacija – v nasprotju z zgolj dodajanjem kisa – prinaša več koristi prav zaradi živih mikrobov, ki sodelujejo v procesu. Med fermentacijo nastajajo tudi bioaktivni peptidi, za katere je dokazano, da znižujejo krvni tlak, nekateri mikrobi pa lahko celo proizvajajo vitamine. Prav zato imajo fermentirane kumarice večjo "mikrodiverznost" in veljajo za najboljšo izbiro za črevesje.
Kaj se zgodi, če fermentirane kumarice jeste vsak dan?
Če se odločite vsak dan jesti fermentirane kumarice, strokovnjaki pravijo, da to lahko pozitivno vpliva na črevesje. Če imate trenutno težave s plini, napenjanjem ali zaprtjem, lahko njihovo vključevanje v prehrano ublaži simptome. K temu prispevajo tako vlaknine kot probiotiki.
Tako dr. Chutkan kot dr. Rossi poudarjata, da lahko vsakodnevno uživanje fermentiranih kislih kumaric zmanjša tudi vnetja v telesu. Raziskava s Stanforda je na primer pokazala, da prehrana, bogata s fermentirano hrano, povečuje raznolikost mikrobov v črevesju, kar je povezano z manjšim tveganjem za več kot 70 kroničnih bolezni in s padcem vnetnih markerjev v telesu.
Opozorilo
Vendar pa obstaja tudi opozorilo: fermentirane kumarice so pogosto zelo slane, zato jih je treba jesti zmerno. Preveč soli je lahko škodljivo za zdravje srca, zlasti pri ljudeh z visokim krvnim tlakom ali družinsko anamnezo srčno-žilnih bolezni.
Standardna porcija znaša pol skodelice in vsebuje med 12 in 14 milijard CFU (kolonijsko-formirajočih enot) bakterij mlečne kisline, ki obnavljajo črevesno floro. To je celo več kot pri mnogih probiotičnih prehranskih dopolnilih iz trgovin z zdravo prehrano, poroča stil.kurir.rs.