Motovilec, bogat z vlakninami, vitamini in antioksidanti ter brez kalorij, je koristno živilo, ki ga lahko vključite v svojo vsakodnevno prehrano.
Zaradi svojega nežnega okusa je ena izmed najljubših solat mnogih. Motovilec zapeljuje s svojimi majhnimi, mesnatimi zelenimi listi. Izvira predvsem iz Evrope in spada v družino cikorij. Kot poudarjajo strokovnjaki za prehrano, je motovilec zelo cenjen zaradi svojega izjemnega prehranskega profila in koristnih lastnosti, saj ima nasitne in antioksidativne lastnosti.
Ne spreglejte:
- Ali lahko uživanje korenja res spremeni barvo kože in koliko bi ga morali pojesti za naraven 'zagorel' videz naše kože?
- V 'riviera' videz italijanske plemkinje Beatrice Borromeo z espadrilami s polno peto se boste naravnost zaljubili
- Iz njegove omare: Pozabite na kratke hlače iz džinsa, to je model, ki jih je zamenjal to poletje
Tri glavne prednosti motovilca
1. Nasiti in olajša prebavo
"Nizkokalorični motovilec je še posebej nasiten," pojasnjuje naturopatinja Angèle Maeght na svoji spletni strani La Guinguette d'Angèle. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin (2,3 g na 100 g) ima čistilne lastnosti za telo, kar pripomore k učinkovitejšemu delovanju črevesja, izboljša prehodnost in ga očisti toksinov, ki jih je ob koncu zime veliko, zato se priporoča tudi pri zaprtju in črevesnih težavah. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin, zlasti inulina, je ta solata odlična za spodbujanje sitosti, saj zmanjšuje občutek lakote, zaradi visoke vsebnosti železa pa je uporabna za boj proti blagi slabokrvnosti. Kot vir folne kisline, ki je nujna za razvoj živčnega in živčnega omrežja ploda, je zelo priporočljiva za nosečnice. Poleg tega je nizkokalorično živilo in ne vsebuje maščob (manj kot 0,5 g na 100 g).
2. Vsebuje lastnosti proti staranju
Motovilec je odličen vir antioksidantov zaradi vitamina E, ki ga povezujejo z lastnostmi proti staranju, in betakarotena (predhodnika vitamina A), ki je pripravljen na boj proti prostim radikalom in ohranja telo mlado. V kombinaciji z dobrim orehovim oljem, potresenim s konopljinimi semeni, dobite optimalno sinergijo za zdrave arterije in odličen krvni obtok. Bogato z betakarotenom, ki zagotavlja več kot 68 % priporočenega dnevnega vnosa (tj. 546,66 µg na 100 g).
3. Krepi imunski sistem
Poleg vitamina A je motovilec bogat tudi z vitaminoma B in C ter minerali. Kot solata za dobro razpoloženje vam bo zaradi vitaminov B9 in C pomagal povrniti vitalnost in miren spanec. Vašemu telesu bo pomagala v boju proti stresu, hkrati pa vitamin C, ki ga vsebujejo listi rastline, pomaga krepiti imunski sistem in se boriti proti najnovejšim zimskim tegobam. Vsebuje tudi nekoliko več beljakovin kot povprečna surova zelenjava (2 g na 100 g) ter veliko vitamina K1 in kalija.
Kako uživati motovilec?
Motovilec običajno uživamo surov, da kuhanje ne bi poškodovalo občutljivih listov. Izberite zelene, nežne in sijoče liste. Motovilec vašim jedem doda nežno zeleno noto. Za popestritev okusa lahko dodate oreščke, avokado, topel kozji sir in, zakaj ne, jagode.
Motovilec je vsestranska sestavina za pripravo bogatih solat z različnimi vrstami zelenjave in kombinacijo z drugimi živili, kot so bučna semena, konopljina in lanena semena, trdo kuhana jajca, kosmiči parmezana, skupaj s sesekljanim paradižnikom pa je tudi odličen nadev za bruskete.
Fotografije: Profimedia