Sredozemsko superživilo, ki ga nutricionisti redno vključujejo v svojo prehrano: Bori se proti virusom, ščiti pred boleznimi srca in ožilja ter znižuje holesterol

29. 5. 2024
Poleg tega, da kapre dajejo okus številnim receptom, so tudi zelo koristne za zdravje. (foto: Profimedia)
Profimedia

Poleg tega, da kapre dajejo okus številnim receptom, so tudi zelo koristne za zdravje. Ena izmed mnogih? Borijo se proti virusom.

Med pandemijo so se odlično obnesle. Govorilo se je, da bi kapre zaradi prisotnosti kvercetina, flavonoida naravnega izvora, lahko imele zaščitni učinek pred virusi. To je potrdila študija, ki jo je Inštitut za nanotehnologijo Nacionalnega raziskovalnega sveta skupaj z raziskovalci iz Zaragoze in Madrida objavil v reviji International Journal of Biological Macromolecules. Protivirusna lastnost kaper pa ni edina lastnost tega drobnega, tipično sredozemskega superživila, ki je sinonim za sonce, morje in počitnice. To izjemno antioksidativno živilo je pravzaprav pravi koncentrat dobrega počutja. Nekatere najbolj cenjene sorte rastejo divje in se gojijo v Italiji.

Ne spreglejte:

Kapre so koristne za vaše zdravje

Kapre niso sadež, temveč cvetni popki Capparis Spinosa, zimzelenega grma, trpežne in vztrajne rastline, ki divje raste na suhi, apnenčasti zemlji v bližini morja, na skalah in starih kamnitih zidovih. Uspeva v toplem in sončnem podnebju, nekatere najboljše sorte vrhunske kakovosti pa izvirajo z naših otokov, kot so Eolski otoki, zlasti Salina, in otok Pantelleria. Popki rastline se obirajo ob zori od maja do konca septembra. Na trgu se pojavljajo, čeprav redkeje, tudi plodovi kaper, imenovani 'cucunci', ki so večji, podolgovati in hrustljavi. Kapre, ki izvirajo iz Sredozemlja in Bližnjega vzhoda, so povezane s človeško zgodovino že od najzgodnejših časov: arheološki dokazi o njihovi prisotnosti so bili najdeni v jamah iz kamene dobe v Grčiji in Izraelu, kapre pa so omenjene celo v Svetem pismu.

Terapevtske lastnosti kaper

  • Bogate so z antioksidanti, kot sta kvercetin in rutin, ki preprečujejo delovanje prostih radikalov in degeneracijo celic.
  • imajo protivnetne lastnosti in lahko blažijo simptome revmatizma in artritisa
  • imajo protivirusne lastnosti
  • ščitijo pred boleznimi srca in ožilja
  • so bogati z vitamini, kot so vitamini A, C, E in K, ter minerali, kot sta baker in magnezij
  • izboljšujejo delovanje jeter
  • uravnavajo krvni sladkor in so koristne za diabetike
  • Podpirajo delovanje jeter
  • znižujejo raven holesterola LDL, „slabega“ holesterola

Prehranske vrednosti

Kapre so nizkokalorično živilo: na 100 gramov dobite le 96 kJ (23 kcal). Vsebujejo predvsem vodo (83 g), ogljikove hidrate (4,9 g), vlaknine (3,2 g), beljakovine (2,3 g) in maščobe (0,8 g).

Kontraindikacije

Ker so zelo slane, jih ne priporočamo tistim, ki trpijo za hipertenzijo, in jih je treba uživati zmerno, da se izognemo prevelikemu vnosu soli.

Kako jih uporabiti v kuhinji: recepti s kaprami

Kapre so na voljo vložene, marinirane ali v slanici. Peščica kaper lahko naredi poseben tudi najbolj pust recept. Ti majhni, hranljivi popki z okusom kot iz orožja obogatijo vse solate, od klasične capresse do solate s tuno in solate s čevapčiči.  A to še ni vse: kapre se odlično obnesejo pri pripravi ribjih jedi, kot so na primer tuna, polenovka in slana trska skupaj s češnjevim paradižnikom, in so izvrstne na dimljenem lososu; poleg tega so glavni junaki prelivov in omak, kot so vitello tonnato, piemontska zelena omaka in tatar iz govedine. Odlično se obnesejo tudi v različnih receptih za testenine, na primer s sušenim paradižnikom, črnimi olivami, baziliko in rdečo čebulo, ter so idealne za dodajanje posebnega pridiha solatam iz riža, ječmena ali pire. Tipičen recept za Pantellerijo je krompirjeva solata s kaprami.

Recept za solato Pantelleria

Sestavine:

  • 5 srednje velikih kosov krompirja.
  • 1 žlica kaper, razsoljenih
  • 10-15 češnjevih paradižnikov
  • črne olive brez koščice
  • 1 rdeča čebula
  • Sveža bazilika
  • origano

Postopek:

Krompir skuhajte in olupite. Narežite ga na koščke in jih položite v skledo. Dodajte razpolovljene češnjeve paradižnike, kapre, narezano rdečo čebulo, črne olive in liste bazilike, ki ste jih z roko zdrobili. Prelijte z ekstra deviškim oljčnim oljem, belim ali rdečim vinskim kisom, morsko soljo in origanom.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Vsi so se ji smejali: Obleka Nicole Kidman, ki je za vedno spremenila kriterije rdeče preproge

Priporočamo tudi: Kaj dolžina las pove o vaši osebnosti?

Novo na Metroplay: Vse o poletni negi kože | Tajka Selan