To sladko živilo, ki ga priporočajo strokovnjaki za prehrano, izboljšuje zdravje las in razpoloženje, a le če ga uživate v taki obliki

10. 8. 2023
To sladko živilo, ki ga priporočajo strokovnjaki za prehrano, izboljšuje zdravje las in razpoloženje, a le če ga uživate v taki obliki (foto: Profimedia)
Profimedia

Spregovorimo o neverjetnih prednostih temne čokolade (in kakava v kavi kot alternativi umetnim sladilom).

Vsekakor moramo govoriti o tem sladkem živilu, ki ga strokovnjaki za prehrano priporočajo (v zmernih količinah) zaradi številnih koristi, predvsem pa zaradi sposobnosti izboljšanja zdravja las in razpoloženja. Govorimo o čistem kakavu in temni čokoladi. Alternativa sladkega okusa, ki ji dajejo prednost strokovnjaki (vključno s strokovnjaki za dolgoživost) in ki bi lahko bila v svoji različici v prahu alternativa umetnim sladilom. Še posebej, ker se je Svetovna zdravstvena organizacija pred kratkim izrekla proti umetnim sladilom, kot sta saharin in aspartam, ali steviji. "Nadomeščanje hitrih sladkorjev z nesladkanimi sladili dolgoročno ne pomaga pri nadzoru telesne teže. Ljudje bi morali razmisliti o drugih načinih za zmanjšanje vnosa hitrih sladkorjev, kot je uživanje živil, ki vsebujejo naravne sladkorje, na primer sadja, ali nesladkanih živil in pijač," je dejal Francesco Branca, direktor oddelka SZO za prehrano in varnost hrane.

Ne spreglejte: 

Čistost kakava

Če želite izkoristiti prednosti kakava, ne smete izbrati kar kateregakoli kakava ali temne čokolade. Salena Sainz, ustanoviteljica klinike Naturae Nutrition, pojasnjuje, da priporoča kakav s 85-100-odstotno čistostjo. Dodaja: "Izbrati morate čokolado z visokim deležem kakava in brez sladkorja." Strokovnjakinja za športno prehrano Sandra Lordén Álvarez opozarja na razliko med kakavom in temno čokolado. "Čist

Pomen dobre izbire (in ne pretiravanja)

Sandra Lordén Álvarez poudarja pomen izbire čistih izdelkov brez sladkorja tako za kakav kot za temno čokolado. V ta namen priporočamo, da preberete etiketo in izberete izdelke, ki so čim manj predelani. Kakav je na splošno najbolj varna, najmanj kalorična in vedno najbolj priporočljiva izbira. Kar zadeva dnevno količino, strokovnjak svetuje največ 10 do 30 gramov (čajna žlička običajno tehta približno 10 gramov).

Izboljšanje razpoloženja

Kot pojasnjuje Salena Sainz, je čisti kakav pomemben vir magnezija, njegova nizka raven pa je povezana z depresivnim razpoloženjem. Sanitasovi strokovnjaki pravzaprav priporočajo temno čokolado za spomladansko astenijo, stanje, ki po podatkih španskega združenja za dietetiko in znanost o hrani prizadene 4 od 10 ljudi. "Predvsem kakav spodbuja koncentracijo. Spodbuja lahko tudi osrednji živčni sistem in izboljša razpoloženje, kar je pomembno, saj je žalost eden najpogostejših simptomov spomladanske astenije. Še več, višji kot je odstotek kakava, večja je njegova hranilna vrednost," dodajajo.

Dr. Vicente Mera, strokovnjak za dolgoživost, v svoji knjigi Jeune à tout âge poudarja visoko vsebnost vlaknin, mineralov in antioksidantov v temni čokoladi ter potrjuje, da "v majhnih odmerkih deluje kot vir zadovoljstva in samopomoči. Njena slabost je, da ustvarja odvisnost, ki je včasih ni mogoče nadzorovati, in da je stalen vir kalorij". Dodaja zanimivo dejstvo: v državah z največjo porabo čokolade na prebivalca (Švica in Belgija) je največ Nobelovih nagrajencev na prebivalca. "Morda gre za naključje, vendar so države, ki zaužijejo najmanj čokolade, kot je Kitajska, nenavadno nizko na seznamu nagrajencev Švedske akademije," dodaja doktor Vicente Mera.

Spodbujanje rasti las

Kot poudarja svetovalka za prehrano Cristina Barrous, je temna čokolada sladko živilo z visoko vsebnostjo cinka, prav pomanjkanje tega minerala pa vpliva na hormonsko zdravje in pospešuje izpadanje las. Po drugi strani pa je po mnenju farmacevtke Belén Acero iz podjetja Farmacia Avenida de América temna čokolada eno od živil, ki zagotavlja rast las ter jih ohranja močne in zdrave.

10 do 30 g na dan (ali v kavi)

Čeprav so prednosti temne čokolade že dobro znane, ne smemo pretiravati z njo. Po mnenju strokovnjakov je idealno zaužiti 10 g na dan ali majhne odmerke za sladkanje kave (namesto sladkorja ali drugih sladil). "Gre za nizkokalorično obliko sladkanja, ki zagotavlja zdravo, v ustih prijetno sladko spodbudo. Priporočam, da ga uživate zavestno, da bi v celoti uživali v trenutku." Pravzaprav je to dobra alternativa za potešitev želje po sladkorju, ki se običajno pojavi zgodaj popoldne, včasih zato, ker niste dovolj jedli. "Um, ki je zelo zahrbten, poskuša stimulirati svoje cone užitka z uživanjem hrane, bogate s hitrimi sladkorji in maščobami. In od tega lahko postanemo odvisni ali si ustvarimo potrebo po hitrih sladkorjih vsako popoldne. Vendar v tem primeru ne gre za fiziološko potrebo po sladkarijah, temveč za čustveno potrebo," pojasnjuje strokovnjak in s tem misli na željo po sladkem, ki jo lahko potešimo z unčo temne čokolade ali kavo z malo čistega kakava. Ta ima tudi protivnetne lastnosti in spodbuja dobro zdravje srca in ožilja.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jelena Đoković ima nenavadne navade pri negi telesa: To so rituali, ki so presenetili javnost

Priporočamo tudi: Kako uspešno zmanjšati celulit samo s pomočjo prehrane? Izločite teh 7 živil