Skrivnost popolnega kuhanega vina za čarobne zimske večere: Recept za nepozabno praznično razvajanje

6. 12. 2024
Deli
Skrivnost popolnega kuhanega vina za čarobne zimske večere: Recept za nepozabno praznično razvajanje (foto: Profimedia)
Profimedia

V prazničnem času ni nič boljšega kot začinjen in topel kozarec tega kuhanega vina.

Kuhano vino je najboljši vonj praznikov in zimskih večerov. Velik lonec z aromatično tekočino, ki se v njem pretaka, pa je popolna ideja praznične nostalgije. 

V tem letnem času ni nič bolj pomirjujočega, kot če se z rokami oprimeš skodellico nečesa toplega in okusnega. Kuhano vino, ki je že več generacij stalnica prazničnih zabav, je le vino (običajno rdeče), ki se segreje s sladkorjem, začimbami in včasih s sadjem. Kot mnoge tradicije se je tudi ta rodila iz potrebe: Pred stoletji so vino, ki se je pokvarilo ali pa je bilo preprosto preveč grozno za pitje, rešili z začimbami in sladkorjem. Zdaj je to seveda priljubljen praznični napitek. Ko se boste v prazničnem času zabavali, skuhajte lonček - vaši gostje bodo srečni, vaš dom pa bo slastno dišal.

Preberite še:

Sestavine za najboljše praznično kuhano vino:

  • 2 klementini
  • 1 limona
  • 1 limeta
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 6 celih klinčkov
  • 1 cimetova palčka
  • 3 sveži lovorjevi listi
  • 1 cel muškatni orešček za strganje
  • 1 strok vanilije
  • 2 steklenici Chiantija ali drugega italijanskega rdečega vina
  • 2 zvezdasta janeža
Trije astrološki znaki, ki naj bi imeli preroške sanje
Skrivnost popolnega kuhanega vina za čarobne zimske večere: Recept za nepozabno praznično razvajanje
Profimedia

Priprava:

  • S klementin, limon in limet olupite velike dele lupine s hitrim lupilnikom.
  • Sladkor dajte v veliko ponev na srednji ogenj, dodajte koščke lupine in iztisnite sok klementin.
  • Dodajte klinčke, cimetovo palčko, lovorov list in približno 10 do 12 zrnc muškatnega oreščka. Vanilijev strok vzdolžno razpolovite in dodajte v ponev, nato pa vmešajte toliko rdečega vina, da prekrije sladkor.
  •  Pustite, da vse skupaj vre, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi v rdečem vinu, nato pa zavrite. Kuhajte približno 4 do 5 minut ali dokler ne dobite lepega gostega sirupa. To naredite zato, da ustvarite čudovito osnovo okusa, saj se sladkor in začimbe dobro prelijejo in združijo z vinom. Pomembno je, da najprej pripravimo sirupno osnovo, saj mora biti precej vroča, in če to počnemo z obema steklenicama vina, bo alkohol izhlapel.
  • Ko je sirup pripravljen, zmanjšajte temperaturo na nizko in dodajte janež ter preostalo vino. Vino nežno segrevajte in po približno petih minutah, ko bo toplo in okusno, ga zajemajte v toplotno odporne kozarce in postrezite.

Pustite, da se vse skupaj skuha in rahlo segreje, da se okusi zmešajo z vinom. Svoje kuhano vino pustite stati na zelo nizki temperaturi in ga prelijte v kozarce, ko pridejo gostje.

Novo na Metroplay: "Izzivov ne bomo mogli uspešno razreševati, če bomo čakali na tretje življenjsko obdobje"