V prazničnem času ni nič boljšega kot začinjen in topel kozarec tega kuhanega vina.
Kuhano vino je najboljši vonj praznikov in zimskih večerov. Velik lonec z aromatično tekočino, ki se v njem pretaka, pa je popolna ideja praznične nostalgije.
V tem letnem času ni nič bolj pomirjujočega, kot če se z rokami oprimeš skodellico nečesa toplega in okusnega. Kuhano vino, ki je že več generacij stalnica prazničnih zabav, je le vino (običajno rdeče), ki se segreje s sladkorjem, začimbami in včasih s sadjem. Kot mnoge tradicije se je tudi ta rodila iz potrebe: Pred stoletji so vino, ki se je pokvarilo ali pa je bilo preprosto preveč grozno za pitje, rešili z začimbami in sladkorjem. Zdaj je to seveda priljubljen praznični napitek. Ko se boste v prazničnem času zabavali, skuhajte lonček - vaši gostje bodo srečni, vaš dom pa bo slastno dišal.
Preberite še:
- Prihranite 250 evrov, ne da bi se čemu odrekli (trik za preprosto in učinkovito varčevanje denarja)
- Obleke za zabave: 3 brezčasni modni trendi, ki se jih Francozinje ne morejo naveličati za novoletne zabave
Sestavine za najboljše praznično kuhano vino:
- 2 klementini
- 1 limona
- 1 limeta
- 200 g sladkorja v prahu
- 6 celih klinčkov
- 1 cimetova palčka
- 3 sveži lovorjevi listi
- 1 cel muškatni orešček za strganje
- 1 strok vanilije
- 2 steklenici Chiantija ali drugega italijanskega rdečega vina
- 2 zvezdasta janeža
Priprava:
- S klementin, limon in limet olupite velike dele lupine s hitrim lupilnikom.
- Sladkor dajte v veliko ponev na srednji ogenj, dodajte koščke lupine in iztisnite sok klementin.
- Dodajte klinčke, cimetovo palčko, lovorov list in približno 10 do 12 zrnc muškatnega oreščka. Vanilijev strok vzdolžno razpolovite in dodajte v ponev, nato pa vmešajte toliko rdečega vina, da prekrije sladkor.
- Pustite, da vse skupaj vre, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi v rdečem vinu, nato pa zavrite. Kuhajte približno 4 do 5 minut ali dokler ne dobite lepega gostega sirupa. To naredite zato, da ustvarite čudovito osnovo okusa, saj se sladkor in začimbe dobro prelijejo in združijo z vinom. Pomembno je, da najprej pripravimo sirupno osnovo, saj mora biti precej vroča, in če to počnemo z obema steklenicama vina, bo alkohol izhlapel.
- Ko je sirup pripravljen, zmanjšajte temperaturo na nizko in dodajte janež ter preostalo vino. Vino nežno segrevajte in po približno petih minutah, ko bo toplo in okusno, ga zajemajte v toplotno odporne kozarce in postrezite.
Pustite, da se vse skupaj skuha in rahlo segreje, da se okusi zmešajo z vinom. Svoje kuhano vino pustite stati na zelo nizki temperaturi in ga prelijte v kozarce, ko pridejo gostje.