Spregovorimo o probiotičnih sirih, ki lahko spodbujajo dobro prebavo in preprečujejo vnetja. Vendar je to odvisno od tega, kako "živi" so. Tukaj so najboljše sorte, ki jih lahko izberete.
Probiotični siri: koristi za zdravje črevesja (in splošno zdravje)
Dragi ljubitelji sira (in vemo, da vas je veliko), za vas imamo dobro novico. Siri, narejeni z naravnimi, tj. ne kemičnimi ali predelanimi fermenti, lahko pomagajo preprečevati in zdraviti črevesna vnetja ter tako spodbujajo dobro počutje v trebuhu. Razlog? Vsebujejo probiotike, žive mikroorganizme, ki v ustreznih količinah koristijo zdravju gostiteljskega organizma, tj. v tem konkretnem primeru spodbujajo dobro počutje naše mikrobiote. Treba je povedati, da morajo te "dobre bakterije" preživeti proces prebave v želodcu, da pridejo v črevesje, kjer se razmnožujejo in opravljajo svojo koristno dejavnost.
Vendar pa, kot poudarja strokovnjakinja za prehrano Laura Parada, "imajo naravni siri visok pH, trdno konsistenco in višji odstotek maščobe kot drugi mlečni izdelki, kar so lastnosti, ki pomagajo zaščititi probiotične mikroorganizme in s tem njihovo vitalnost".
Preberite še:
- Monaška princesa Charlene opustila ženstvene obleke in se odločila za eleganten, vsakdanji jesenski videz, ki ga obožujemo vse ženske
- Sarah Jessica Parker nosila stajling, ki lahko le na njej izpade dobro
Živi mikroorganizmi: zakaj potrebujemo mlečne encime
Zelo predelana hrana, ki jo danes uživamo, omejuje ponudbo živih mikroorganizmov, ki so tako potrebni za zdravje naše mikrobiote. Naše črevesje jih potrebuje, da nadomesti napake v prehrani, stres, uživanje tobaka in alkohola. Dandanes je mikrobiota zaradi uživanja antibiotikov, uživanja ultra predelane hrane in sladil bolj spremenjena kot v preteklosti. Vse to vpliva na spremembo njene sestave in ravnovesja.
Sir je dober za vas... vendar v majhnih odmerkih
Obrtniški siri (ne ultra predelani) so zdrava hrana, saj so, bogati z minerali, vključno s kalcijem, ter vitaminom D in K2, ki sta zelo pomembna za zdravje kosti. Vendar strokovnjak opozarja, da "ne smemo pozabiti, da je sir derivat mleka in da ga sestavljajo predvsem beljakovine in maščobe". Prav zaradi velike vsebnosti slednjih je pomembno, da je njihovo uživanje zmerno. "Z uživanjem mlečnokislinskih fermentov izboljšamo svojo mikrobioto in zmanjšamo črevesna vnetja," pravijo strokovnjaki. Seveda pa govorimo o majhnih količinah. Bolje je vsak dan zaužiti skromen odmerek sira, kot pa se ga ob eni priložnosti močno naveličati. Strokovnjaki nas opozarjajo, da gre za živilo, ki vsebuje laktozo, sladkor, ki povzroča preobčutljivost. Glede zrelih sirov, kot so parmezan, Castelmagno, sardinski in rimski pecorino, katerih zdravilne lastnosti se pogosto hvalijo, pojasnjuje: "Bolj ko je sir zrel, manj laktoze vsebuje. V zameno pa vsebuje več maščob in natrija, zato je priporočljivo zmerno uživanje".
Ali so pasterizirani siri probiotični?
Koristi za mikrobioto, o katerih govorimo, se načeloma nanašajo na sire, izdelane iz naravnih fermentov in surovega mleka. Vendar to ne pomeni, da uživanje pasteriziranega sira nima pozitivnih učinkov na zdravje črevesja. "Pasterizacija vključuje segrevanje mleka na visoke temperature, da se uničijo škodljive bakterije," pravijo strokovnjaki. To je postopek, ki se izvaja zaradi varnosti in preprečevanja širjenja bolezni, ki se prenašajo s hrano. Res je, da pasterizacija odstrani tudi koristne bakterije in encime, ki so naravno prisotni v surovem mleku, vendar to ni nujno težava, saj se na koncu tega postopka dodajo mlečne fermentacije ali starterske kulture, ki so prav tako koristne.
Kateri siri so dobri za vas?
Ne glede na to, ali gre za sir iz pasteriziranega ali surovega mleka, strokovnjaki predlagajo, da je treba pozorno prebrati etiketo in se prepričati, da vsebuje žive, naravno prisotne ali dodane mikroorganizme, pri čemer je treba upoštevati, da so ti mikroorganizmi lahko iz različnih virov. Lahko so dodani kot del starterske kulture ali so naravno prisotni v sestavinah, uporabljenih za izdelavo sira, ali izvirajo iz okolja molže ali proizvodnega postopka in uporabljenih materialov. Na splošno velja, da sir, ki ima probiotične lastnosti ter pomaga preprečevati in zdraviti črevesna vnetja, ne sme biti proizvod ultra predelave ter ne sme vsebovati aditivov in konzervansov. Izbrati je treba sveže in kakovostne sire, kot so sir iz kozjega ali ovčjega mleka, skuta ali mocarela.
Mlečni izdelki lahko zmanjšajo holesterol
Za konec razblinimo še lažni mit. Uživanje sira se običajno povezuje s povečanim holesterolom, vendar, to velja le v primeru velikega uživanja. Nedavna študija univerze Harvard o povezavi med zdravjem mikrobiote in učinkovitostjo imunskega sistema je namreč poudarila prednosti, ki jih prinaša zmanjševanje holesterola, če preidemo z uživanja rdečega mesa in klobas (vključno z "zdravo" kuhano šunko in puranom) na fermentirane mlečne izdelke. V nasprotju s splošnim prepričanjem, bi ta sprememba prehrane spodbudila zmanjšanje holesterola. Seveda pod pogojem, da je količina zmerna.
Zakaj naše telo potrebuje žive mikroorganizme?
Z izjemno predelano hrano, ki jo uživamo, omejujemo vnos živih mikroorganizmov, ki so za telo nujno potrebni. "Naše črevesje potrebuje te probiotike, da nadomesti napake v prehrani, stres, kajenje in alkohol," pojasnjuje Dr. María José Crispin. Laura Parada dodaja, da je "današnja mikrobiota bolj spremenjena kot kdaj koli prej zaradi uživanja antibiotikov, ultra predelane hrane in sladil, kar vse spreminja sestavo in zdravo ravnovesje našega črevesnega mikrobioma".
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?