Presna dieta: Recept za najljubšo solato Kate Middleton si boste želeli zapisati

21. 10. 2023
Presna dieta: Recept za najljubšo solato Kate Middleton  si boste želeli zapisati (foto: Profimedia)
Profimedia

Presna dieta je vegetarijanska, veganska, frutarijanska ali vsejedska dieta, ki temelji na surovi hrani. Tukaj so njene prednosti in kontraindikacije.

Surova prehrana: je dobra za vas ali preveč ekstremna?

Kate Middleton s svojo vitko postavo ne postavlja trendov le na področju sloga, temveč je vzornica tudi na področju telesne pripravljenosti in prehrane. Ko je valižanska princesa razkrila, da ima za kosilo najraje surove solate, kot so lubenica, avokado, kumare in feta sir, smo se zdrznili. Princesa je že od nekdaj zagovornica surove hrane, saj med obroki grizlja surovo zelenjavo in sadje, kot so goji jagode, zvečer pa si privošči zelo britanske jedi, kot je kari, in sladice, kot je sticky toffee pudding, poroča Daily Express.

Ne spreglejte:

Recept za solato z lubenico Kate Middleton:

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 majhna lubenica
  • 1 kocka sira feta
  • 1/2 kumare
  • 1 avokado
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 limeta
  • 1 velika pest sveže mete
  • Sol in poper

Priprava:

Narežite lubenico, kumare, avokado in feto ter jih združite v skledi. Na grobo sesekljajte meto in jo dodajte. Prilijte kis, oljčno olje in iztisnite limetin sok. Dobro začinite in nežno premešajte.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex’s Kitchen Story (@alexskitchenstory)

Toda če princesa s surovo hrano le koketira, obstajajo tisti, ki gredo še dlje. In se prehranjujejo izključno z nekuhano hrano. Govorimo o surovi dieti, ki ponuja surovo hrano in prepoveduje uporabo kuhalnika. Seveda je na prvi pogled takšen način prehranjevanja lahko lažji: ni več loncev in ponev za pomivanje, ni več napornega čakanja pred pečico, da se skuha večerja. Toda ali surova prehrana res koristi naši postavi ali pa prinaša tudi tveganja in kontraindikacije za naše zdravje? In kakšne so njene prednosti in slabosti v praksi, kako deluje in kako naj jo izvajamo?

Kaj je surova prehrana in kako deluje?

Surova prehrana je način prehranjevanja, ki predlaga uživanje surove, nepredelane hrane. Glavni cilj je ohraniti hranilno vrednost in vitalnost živil, saj nekatera hranila pri visokih temperaturah izgubijo svojo moč in učinkovitost, kot na primer folna kislina. Edina dovoljena vrsta "kuhanja"? segrevanje živil in pijač na temperaturo, nižjo od 40-45 stopinj Celzija. V surovi prehrani so prepovedana tudi pasterizirana in sterilizirana živila, kot so mleko in njegovi derivati ter omake, pripravljene juhe, marmelade in konzerve.

Različne vrste surove prehrane

Surova prehrana je lahko:

  • Veganska - vključuje uživanje samo kaljene ali surove zelenjave, sadja, oreščkov, semen, žit in stročnic ter ničesar živalskega izvora.
  • Vegetarijanska - vključuje tudi uživanje surovih jajc, surovega mleka in mlečnih izdelkov iz nepasteriziranega in steriliziranega mleka.
  • Vsejedi - poleg zgoraj navedenih živil dovoljuje uživanje surovega, suhega ali mariniranega mesa ali rib.
  • Frutarijanstvo - bolj ekstremna različica veganske prehrane vključuje uživanje samo svežega surovega sadja in sadne zelenjave, kot je paradižnik, brez marmelad in sokov, olja in kisa.

Orodja surove prehrane

Če so lonci, ponve in ponve za cvrtje še vedno v shrambi, so v naših kuhinjah v ospredju drugi pripomočki. Pripravite se na dobro uporabo mešalnika, ki se med drugim uporablja za pripravo rastlinskega mleka, kot je mleko iz indijskih oreščkov, ter masla in namazov iz oreščkov, pa tudi centrifuge in ekstraktorja, ki sta nujna za pripravo sadnih in zelenjavnih sokov. Seznanite se tudi s sušilnikom, ki nam omogoča, da s sadjem in zelenjavo naredimo to, kar so naše prababice naredile s soncem (glejte suhe paradižnike), ter s kalilnikom, ki je bistven za pripravo s hranili bogatih kalčkov, s katerimi so solate bolj polne (so rudnik vitaminov, mineralov, aminokislin in elementov v sledovih). Pri surovi prehrani je dovoljeno tudi fermentiranje živil in mariniranje, ki je odlično za hladno "kuhanje" rib in mesa.

Surova prehrana: Dovoljena in nedovoljena živila

  • Sveže ali suho sadje
  • Surova ali fermentirana zelenjava (kislo zelje, kimči)
  • Oreščki: mandlji, lešniki, orehi, pistacije, brazilski oreščki, indijski oreščki
  • Semena: bučna, sončnična, lanena, sezamova, chia, konopljina
  • Stročnice (samo sveže ali kaljene): grah, bob, volčji bob, fižol, leča
  • alge: wakame, kumbu, spirulina, hijiki, nori, agar-agar (sveže, posušene, v prahu ali kosmiči)
  • Kalčki (lucerna, lucerna, soja, leča, čičerka)
  • zelišča: origano, bazilika, peteršilj, rožmarin, žajbelj, koriander
  • Korenine: ingver, hren, topinambur
  • Gobe: samo v solatah, surove
  • Hladno stiskana rastlinska olja: oljčno, avokadovo, kokosovo
  • Surovo mleko in mlečni izdelki iz surovega mleka (jogurt, sir)
  • Naravna sladila: listi stevie, javorjev sirup, agavin sirup
  • Surovo meso (karpačo, tatar) in surove ribe (suši, sašimi), sušene ali marinirane

Nedovoljena živila

  • Vsa kuhana živila: meso, ribe, jajca, stročnice zelenjava in sadje
  • živila iz rafinirane moke: pecivo, piškoti, torte, pica
  • kuhane testenine in žita, kot so riž, kvinoja, pira
  • Pasterizirano in sterilizirano mleko in mlečni izdelki
  • konzervirana in predelana živila
  • rafinirana olja
  • rafinirani sladkorji
  • Čaj in kava ter alkoholne pijače niso priporočljivi

Prednosti surove prehrane

  • Bogata je s hranilnimi snovmi - sadje, zelenjava, semena in oreščki so naravno bogati z vitamini, minerali, antioksidanti, rastlinskimi beljakovinami in "dobrimi" maščobami, ki so koristne za telo. Če jih ne kuhamo, ostanejo živi in nedotaknjeni.
  • Preprečuje vnetja - ta prehrana izključuje rafinirana živila, ki so pogosto polna soli, dodanih sladkorjev, barvil, konzervansov in nasičenih maščob, ki lahko povzročajo vnetja.
  • Ima pozitiven vpliv na okolje - tisti, ki se prehranjujejo surovo, so prisiljeni čim bolj zmanjšati uživanje živil živalskega izvora. Meso, ribe in jajca morajo biti zelo sveži, kontroliranega izvora in imeti higienska jamstva, če jih želimo uživati surove. S tem, ko se ne kuha, se prihrani energija.
  • Surova prehrana lahko deluje vlažilno - z uživanjem veliko sadja in zelenjave, bogatih z vodo, lahko surova prehrana deluje vlažilno in razstrupljevalno.
  • Lahko vam pomaga izgubiti odvečne kilograme - surovo sadje in zelenjava, ki sta osnova surove prehrane, vsebujeta veliko vlaknin, dajeta občutek sitosti in imata malo kalorij
  • Lahko ima lepotni učinek na kožo - obilica sadja in zelenjave, bogate z mineralnimi vitamini in antioksidanti, lahko izboljša videz kože.

Kontraindikacije

  • Lahko povzroči zastrupitev s hrano, okužbo in bakterijsko kontaminacijo: surovo meso in ribe, nekuhani morski sadeži in jajca ter nepasterizirano in sterilizirano mleko in mlečni izdelki lahko vsebujejo parazite in škodljive bakterije (na primer salmonelo v jajcih in kalčkih ter listerijo v surovem mleku).
  • Lahko povzroči prebavne težave: nekatera živila, na primer križnice, ki jih uživamo surove, so težko prebavljiva, lahko povzročijo napihnjenost trebuha in poslabšajo prebavne težave, kot je sindrom razdražljivega črevesja.
  • Lahko povzroči pomanjkanje hranilnih snovi: tistim, ki se prehranjujejo surovo, lahko primanjkuje beljakovin, vitaminov, kot sta vitamin B12 in vitamin D, ter mineralov, kot sta železo in kalcij.
  • Nekatera hranila, kot sta betakaroten v številnih vrstah zelenjave in likopen v paradižniku, se s kuhanjem dejansko povečajo.
  • Težko se je dosledno držati diete: ni jo lahko upoštevati v restavracijah, na potovanjih, ko ste gostje prijateljev ali družine in ob različnih družabnih priložnostih.

Na koncu

Ker je surova prehrana omejujoča in ni primerna za vsakogar, se je treba izogibati "naredi sam" in se pred njeno uvedbo vedno posvetovati s strokovnjakom. Moje izkušnje? Pozimi sem teden dni preživela v zdravilišču, ki je ponujalo surovo prehrano, in pogrešala sem ogrevalne jedi, kot so tolažilne večerne juhe.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Živilo, ki ga Jelena Đoković uživa neprestano: Pospeši metabolizem, čisti toksine, črevesje pa deluje kot ura (preizksuite njen najljubši recept)

Priporočamo tudi: To je trendno krilo, ki je letošnjo jesen zamenjalo modre kavbojke