Strokovnjak za prehrano in hormonsko zdravje nam pripoveduje o številnih prednostih vsakodnevnega uživanja tega sadeža.
Najbolj očitne in preproste rešitve so včasih najbolj učinkovite. Še posebej, če jih je enostavno izvajati in če vodijo k dobrim navadam, povezanim z motivacijo za doseganje rezultatov.
Sprejetje ene same dobre prakse, ki na naše presenečenje in morda v nasprotju z našo začetno skepso prinaša jasne koristi, nas lahko pripelje do tega, da premislimo o svojih navadah, kar povzroči učinek domine. Strokovnjaki zato svetujejo, da bi vsak dan morali pojesti eno pomarančo. Pomaranča na dan za zajtrk (cela, ne v soku). V kratkem času boste opazili izrazito izboljšanje črevesne rednosti, prebave in dobrega počutja v trebuhu. Pravzaprav govorimo o živilu, katerega koristi daleč presegajo prebavo, saj segajo do nadzora telesne teže, uravnavanja ravni sladkorja v krvi, krepitve imunskega sistema in staranja kože.
Preberite še:
- Nova pričeska, poznan glamur: Dokaz, da je Angelina Jolie kraljica rdečih preprog tudi v najbolj ležerni svileni obleki
- Letizia Ortiz premaknila meje elegance v večerni toaleti znamke, ki jo obožuje
Pomaranče nasitijo in uravnavajo viške sladkorja v krvi čez dan.
Pomaranče nasitijo in delujejo protivnetno. „Pomaranče so poleg vitaminov, kot je vitamin C, bogate z vlakninami,“ pojasnjujejo strokovnjaki. „Zato priporočamo, da jih jeste cele, če jih želite kar najbolje izkoristiti, saj njihove vlaknine zaradi visoke vsebnosti topnih in netopnih vlaknin pomagajo izboljšati zdravje prebave. Netopne vlaknine razširijo blato in tako pospešijo njegov prehod skozi prebavni trakt, medtem ko topne vlaknine (pektin) zadržujejo vodo. Z drugimi besedami, raztopijo se v vodi in tvorijo želatinasto snov, ki upočasni praznjenje želodca in vam daje občutek sitosti dlje časa. Pomagajo tudi pri zniževanju ravni holesterola in glukoze v krvi. Čeprav je torej zdravo vključiti v zajtrk katero koli vrsto sadja, imajo v posebnem primeru pomaranče nasitni učinek in pomagajo uravnavati viške sladkorja v krvi, tako da se po zajtrku počutite siti in ne čutite lakote sredi dopoldneva. Že samo žvečenje pripomore k občutku sitosti.
Pomaranča za sijočo kožo
Poleg koristi za prebavo je vredno spomniti tudi na druge prednosti. Ena izmed njih je pomaranča kot eno najboljših živil za nego kože zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki je potreben za sintezo kolagena (bistvenega za čvrstost kože), antioksidativnega delovanja in sposobnosti upočasnjevanja procesa staranja. Pomaranče tudi krepijo imunski sistem, pomagajo pri hujšanju in imajo nižji glikemični indeks kot drugo sadje.
Zdravstvene koristi pomaranč
1. Nasiti in izboljša prebavo
"Pomaranče so bogate z vlakninami, ki pomagajo izboljšati zdravje prebave," pojasnjuje strokovnjakinja. Vlaknine so prisotne predvsem v pulpi, zato je priporočljivo pomaranče jesti cele. Netopne vlaknine blatu dodajo prostornost, kar pripomore k hitrejšemu prehodu skozi prebavni trakt, medtem ko topne vlaknine ob raztapljanju v vodi tvorijo želatinasto snov, ki upočasni praznjenje želodca, zaradi česar se dlje časa počutimo siti. Uživanje pomaranč za zajtrk torej pomaga nadzorovati apetit in preprečuje jutranje napade lakote ter posledično pridobivanje telesne teže.
2. Pomaga uravnavati viške glukoze
Poleg tega, kot poudarja Parada, pomaranče pomagajo zniževati raven holesterola in glukoze v krvi, zaradi visoke vsebnosti pektina pa lahko celo preprečujejo raka na debelem črevesju. Pri fermentaciji te topne vlaknine s črevesno bakterijsko floro namreč nastajajo kratkoverižne maščobne kisline, ki očitno preprečujejo razvoj te vrste raka.
3. Upočasni staranje kože
Koristi pomaranč pa presegajo področje prebavil. Nutricionistka Paula Martín Clares jih navaja med živili z največjimi koristmi za zdravje kože zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki spodbuja sintezo kolagena (bistvenega za čvrstost kože) in ima antioksidativni učinek, saj nevtralizira proste radikale, odgovorne za celično oksidacijo.
4. Krepi imunski sistem
In to še ni vse. Visoka vsebnost vitamina C v pomarančah pomeni, da njihovo uživanje prispeva k ohranjanju normalnega delovanja našega imunskega sistema, saj celice ščiti pred škodljivimi molekulami, kot so prosti radikali, ki lahko v prevelikih količinah oslabijo naravno obrambo. Poleg tega vitamin C z zaviranjem sinteze rakotvornih snovi pomaga telesu preprečevati tveganje za nastanek raka, zlasti na želodcu.
Če ne želite pojesti cele...
Kot smo že omenili, je idealno, da sadež pojemo cel, saj tako bolje izkoristimo lastnosti vlaknin v pulpi. Zato je najboljša alternativa za uživanje sadeža v koščkih ta, da ga zmešate, ne pa stisnete, da ohranite pulpo. Za dodajanje okusa (in dodatnih koristnih lastnosti) lahko pomaranče kombiniramo z jabolki in korenčkom.
Spodaj preberite, kako pripraviti okusen smoothie s pomarančo, jabolkom, korenčkom in ingverjem.
Koktajl iz pomaranče, korenja in ingverja
Sestavine (za 4 osebe)
- 2 korenčka
- 3 rdeča jabolka
- ena pomaranča
- 10 g svežega ingverja
- 10 kock ledu
Priprava
- Očistite in narežite 2 korenčka na koščke.
- Olupite 3 jabolka in eno pomarančo ter jih narežite na koščke.
- Ingver narežite na majhne koščke.
- Vse skupaj dajte v mešalnik in dodajte 10 kock ledu.
- Najprej mešajte pri srednji hitrosti, nato pa pri največji hitrosti, dokler ne dobite gladkega in precej tekočega pireja.
- Nalijte v kozarce in postrezite.
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice