Ni namenjen le za okras ali dodajanje okusa. Je superživilo z neverjetnimi koristmi za zdravje.
Oda skromnemu peteršilju: 6 razlogov, zakaj bi ga morali imeti za superživilo
Sesekljan list, ki krasi rob krožnika, ali cel na vrhu juhe ... Večina nas je navajena peteršilj razumeti kot nekaj, kar uporabljamo za okras ali za aromatiziranje jedi. Ko govorimo o superživilih, peteršilj običajno ni na tem seznamu.
Po krivici. Peteršilj namreč ne zagotavlja le različnih vitaminov in mineralov, ki so potrebni za vzdrževanje telesa, ampak ima lahko celo zdravilni učinek. Ob natančnejšem pregledu lahko ugotovimo, da ima ta skromna rastlina za ponuditi veliko več, kot bi si mislili.
Preberite še:
- Ko slovenska športnica postane modna diva: razkošna obleka, o kateri danes vsi govorijo
- Bi jo sploh prepoznali? Poleti z zlato kolajno okrog vratu, danes pa ...
Peteršilj: 6 koristi za zdravje
1. Bogat s hranilnimi snovmi in malo kalorijami
Naj takoj povemo, da 30 gramov peteršilja - kar ustreza peščici - zadostuje za pokritje celotne dnevne potrebe po vitaminu K. Slednji ima pomembno vlogo pri celjenju ran in strjevanju krvi. Prav tako pomaga vezati kalcij v kosteh in jih tako ohranja zdrave.
Poleg tega je peteršilj bogat z vitaminom C in vitaminom A, ki sta potrebna za močan imunski sistem in zdravo kožo. Poleg tega je vir pomembnih mineralov, kot so železo, kalcij in magnezij.
Po drugi strani pa peteršilj kljub temu, da je tako bogat s hranilnimi snovmi, ne vsebuje skoraj nobenih kalorij. V količini 100 gramov je prisotnih le 40-60 kalorij. Da ne omenjamo, da ima peteršilj tako intenziven okus, da nas skoraj ne zamika, da bi zaužili pretirane količine.
2. Deluje razstrupljevalno
Naše telo je vsakodnevno izpostavljeno različnim škodljivim snovem, bodisi zaradi onesnaženega zraka bodisi zaradi nezdrave prehrane. Zlasti jetra se morajo zelo potruditi za razstrupljanje telesa, peteršilj pa jim lahko pri tem pomaga. Njegove sestavine vključujejo apigenin, flavon, ki nima le protivnetnega učinka, temveč tudi razstrupljevalne lastnosti.
Študije kažejo tudi, da klorofil, zeleno rastlinsko barvilo v peteršilju, ščiti pred dioksini, zelo strupenimi snovmi, ki lahko v telo vstopijo predvsem z mastno hrano, kot sta meso in ribe. Iste raziskave kažejo, da klorofil v telesu nevtralizira tudi aflatoksine - toksine, ki so lahko prisotni v živilih, kot so orehi, koruza, riž, fige, začimbe, surova rastlinska olja in kakavova zrna, zaradi glivične okužbe pred in po žetvi.
Vendar je treba povedati, da zgoraj navedene študije temeljijo na preskusih na živalih: zato še ni dokazano, da klorofil enako deluje tudi v človeškem organizmu.
3. Pomaga pri prebavi
Peteršilj ima dolgo tradicijo v ljudskem zdravilstvu, v katerem velja za zdravilo proti prebavnim težavam, zlasti krčem in napenjanju. Eterična olja v tej rastlini namreč spodbujajo nastajanje prebavnih sokov in encimov, ki so potrebni za razgradnjo hrane.
Poleg tega je peteršilj bogat z vlakninami, ki so bistvene za zdravje črevesja, saj pospešujejo črevesno peristaltiko (tj. krčenje organa) in pomagajo proti zaprtju. Dokazano preprečujejo tudi kronične degenerativne bolezni, kot je rak debelega črevesa in danke.
4. Boj proti zadrževanju vode
Peteršilj ima blag diuretični učinek. Ta lastnost je lahko koristna pri odstranjevanju odvečne tekočine in zmanjševanju zadrževanja vode. Študija iz leta 2017 je pokazala tudi, da lahko peteršilj zaradi svoje diuretične moči pomaga pri preprečevanju ledvičnih kamnov in kamnov v mehurju.
Peteršilj vsebuje oksalno kislino, ki običajno povečuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Vendar raziskava iz leta 2018 kaže, da lahko kombinacija klorofila in magnezija v peteršilju izravna ta negativni učinek. Vendar pa so za potrditev tega potrebne nadaljnje študije.
5. Pomaga zmanjšati raven sladkorja v krvi
Glede na študijo, ki jo je izvedel Nemški inštitut za raziskave prehrane v Potsdamu, da bi ugotovil, v kolikšni meri lahko peteršilj pozitivno vpliva na raven sladkorja v krvi, nekatere rastlinske snovi v tej rastlini, kot sta luteolin in apigenin, pomagajo prenašati več glukoze iz krvi v celice. Zaradi tega inzulin deluje bolje in raven sladkorja v krvi se zniža.
Poleg tega rastlinske snovi blokirajo encime, ki iz jeter sproščajo shranjeni sladkor, kar bi lahko bilo še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Vendar omenjena študija ne razkriva, koliko peteršilja je treba zaužiti za doseganje teh učinkov, niti v kolikšni meri lahko rezultati, pridobljeni v laboratoriju, veljajo za človeško telo.
6. Ima protirakave lastnosti
Peteršilj ne vsebuje le zdravih hranil, temveč tudi rastlinske snovi, kot sta apigenin in miristicin, za kateri so v laboratorijskih testih dokazali, da imata protirakave lastnosti. Vendar je treba povedati, da še vedno primanjkuje kliničnih podatkov o dejanskem prispevku apigenina in drugih rastlinskih snovi v peteršilju k protirakavemu zdravljenju pri ljudeh. Poleg tega ni jasno, kakšen je pravilen odmerek in kakšni so možni neželeni učinki.
Kdo mora biti previden pri peteršilju
Kljub številnim koristim je peteršilj živilo z nekaterimi kontraindikacijami in obstajajo primeri, ko se mu je treba izogibati. Mednje spadajo nosečnice, saj lahko peteršilj ob uživanju večjih količin povzroči porod. Poleg tega morajo biti pri peteršilju previdni tudi tisti, ki so alergični na zeleno ali korenje, saj peteršilj spada v isto družino kot omenjeni rastlini in lahko povzroči podobno alergijsko reakcijo.
Povedati je treba, da je svežega peteršilja sicer težko pretirano uživati, vendar to ne velja za semena te rastline ali visoko koncentrirane izdelke, kot so peteršiljeva olja. Ti so lahko škodljivi, če jih zaužijemo v prevelikih količinah. Študije kažejo, da lahko že en gram peteršiljevega izvlečka na kilogram telesne teže povzroči poškodbe jeter in ledvic. Pri kuhanju je zato priporočljivo uporabljati sveže liste rastline.