Preverite, ali se ta živila pojavljajo v vaši prehrani.
Tveganje za raka dojk se s starostjo povečuje, statistike pa kažejo, da vsaka osma ženska v življenju zboli za to boleznijo. Čeprav ima genetika pomembno vlogo, zdravniki poudarjajo, da obstajajo dejavniki, na katere lahko vplivamo – eden od njih je prehrana.
Ne spreglejte: Kaj pomeni, če se v vaših sanjah pojavlja oseba, ki je pokojna?
»Prehrana je eden redkih dejavnikov tveganja, nad katerimi imamo nadzor,« poudarja onkološka kirurginja dr. Preeti Subhedar za Parade. Po njenih besedah prehranjevalne navade vplivajo tudi na tveganje za druge bolezni, kot sta sladkorna bolezen tipa 2 in bolezni srca in ožilja. Čeprav obstajajo živila, ki varujejo zdravje, nekatera lahko škodijo, zato ženskam po 50. letu svetuje, naj zmanjšajo uživanje hrane, ki lahko poveča tveganje za raka dojk.
Dr. Subhedar priporoča omejevanje hrane z visokim glikemičnim indeksom, kot so bel kruh, bela riža, peciva, sladke žitarice in sladkane pijače. »Živila z visokim glikemičnim indeksom hitro zvišajo raven sladkorja v krvi, kar povzroči nenaden porast inzulina. Po drugi strani živila z nizkim glikemičnim indeksom sladkor sproščajo počasneje in ohranjajo raven inzulina stabilno,« pojasnjuje. Dodaja, da takšno neravnovesje lahko ustvari pogoje za rast nenormalnih celic in razvoj vnetij, ki povečujejo tveganje za raka.
»Mediteranska prehrana je najboljši primer načrta, ki omejuje živila z visokim glikemičnim indeksom«
»Živila z visokim glikemičnim indeksom spodbujajo izločanje inzulina in rastnega dejavnika IGF-1, ki pospešujeta nenadzorovano rast nenormalnih celic,« poudarja dr. Subhedar. Opozarja tudi, da lahko prispevajo k pridobivanju telesne teže, kar zvišuje raven estrogena – hormona, ki povečuje tveganje za raka dojk. Vendar dodaja: »Ker je povezava posredna, ni treba obsesivno izogibati vsaki hrani z visokim GI. Pomembno je le, da ta živila niso del vsakodnevne prehrane.«
Kot bolj zdrave alternative dr. Subhedar priporoča zelenolistno zelenjavo, polnozrnata žita, stročnice in sadje. Namesto krompirja svetuje cvetačni pire, belo rižo pa lahko zamenjamo s kvinojo ali rjavim rižem.
»Mediteranska prehrana je najboljši primer načrta, ki omejuje živila z visokim glikemičnim indeksom in spodbuja uživanje tistih z nizkim,« pravi kirurginja. Poleg prehrane priporoča tudi vzdrževanje zdrave telesne teže, redno telesno dejavnost in zmeren vnos alkohola.