Ne kava ali čaj, to je tekočina, ki bi jo morali piti zjutraj za pospešitev presnove in spodbujanje izgube kilogramov

14. 5. 2023
Ne kava ali čaj, to je tekočina, ki bi jo morali piti zjutraj za pospešitev presnove in spodbujanje izgube kilogramov (foto: Profimedia)
Profimedia

Pijača, ki jo je treba piti zjutraj, ni tista, na katero najprej pomislite!

Če želite uskladiti svoje potrebe z najsodobnejšimi priporočili glede prehrane in zdravja, je težko sestaviti idealen zajtrk. Če prisluhnete sebi, si želite dan začeti z dobrim zagonom, z dobro močno kavo! Ali pa morda z dolgo, sladko kavo, ki nežno, a zanesljivo vodi v nežno prebujanje. Vendar pa pitje prevelike količine kave ni priporočljivo. Kaj pa čaj? Znano je, da znižuje raven železa v krvi ali vsaj preprečuje njegovo hitro asimilacijo v telesu. Enako: izogibajte se ga. Vroča čokolada? Preveč sladka? Pomarančni sok? Enako. Kaj torej piti zjutraj? Strokovnjaki za prehrano so govorili o...

Ne spreglejte:

Katero pijačo morate piti zjutraj? Strokovnjaki so spregovorili!

V življenju ni nič boljšega kot biti preprost. Po pogovoru s številnimi strokovnjaki za prehrano se zdi, da je idealen jutranji napitek... voda! Po besedah Angele Lemond, predstavnice Akademije za prehrano in dietetiko, je voda "zlati standard tekočine za telo". Da, vse to je zelo preprosto, vendar v resnici tega ne počnemo!

Zakaj voda? Ker je to edina pijača, ki lahko resnično obnovi našo hidracijo po dolgih urah spanja in s tem nepitja. Ker 60 % človeškega telesa sestavlja voda, ki je po telesu razporejena precej neenakomerno, pitje zadostne količine vode pripomore k izboljšanju človeške presnove. Še bolj zanimivo: pitje vode na prazen želodec lahko poveča hitrost presnove za 24 %. To je dobro vedeti.

Prednosti vode navsezgodaj zjutraj

Rehidracija po nočnem postu

Po noči spanja naše telo preide v obdobje stradanja. V tem času smo lahko rahlo dehidrirani. Pitje vode zjutraj na prazen želodec pomaga nadomestiti tekočino, ki smo jo izgubili ponoči, in tako sproži proces rehidracije ter zagotovi optimalno delovanje našega telesa čez dan.

Spodbuja presnovo in prebavo

Pitje vode na prazen želodec lahko pospeši presnovo in pomaga pri prebavi. Aktivira prebavila in jih pripravi na dnevni vnos hrane. Voda pomaga spodbujati nastajanje prebavnih encimov in pospešuje nemoten pretok hrane skozi prebavni sistem. To lahko pripomore k boljši absorpciji hranil in zmanjša verjetnost prebavnih težav, kot sta napihnjenost in zaprtje.

Pospešuje razstrupljanje

Voda je ključnega pomena za odstranjevanje toksinov in odpadnih snovi iz telesa. Pitje vode zjutraj na prazen želodec podpira naravne procese razstrupljanja, saj odplakne nakopičene toksine, pomaga pri delovanju ledvic in spodbuja zdravo gibanje črevesja. Zaganja mehanizme čiščenja vašega telesa in pomaga ohranjati splošno zdravje organov.

Spodbuja izgubo telesne teže

Pitje vode na prazen želodec je lahko koristen dodatek k režimu hujšanja za tiste, ki se želijo znebiti nekaj odvečnih kilogramov. Voda nima kalorij in lahko ustvari občutek sitosti, kar zmanjša težnjo po prenajedanju. Prav tako pomaga pospeševati metabolizem, tako da telo učinkoviteje kuri kalorije. Z vzdrževanjem hidriranosti lahko podpirate svoje cilje pri hujšanju in ohranjate zdravo telesno sestavo.

Energizira in izboljšuje miselno osredotočenost

Dehidracija lahko povzroči občutek utrujenosti in pomanjkanje koncentracije. Z jutranjim hidriranjem z vodo telesu zagotovite potrebno gorivo za optimalno delovanje možganov. Ustrezna hidracija spodbuja duševno jasnost, povečuje raven energije in izboljšuje splošno kognitivno zmogljivost, kar vam omogoča, da dan začnete z občutkom svežine in osredotočenosti

Nasveti za pitje vode na prazen želodec:

  • Začnite dan s kozarcem mlačne vode. Izogibajte se ledeno mrzli vodi, saj lahko povzroči nelagodje v želodcu.
  • Zjutraj popijte vsaj 240 ml vode.
  • Pred zajtrkom počakajte približno 30 minut, da se voda dobro absorbira
  • Razmislite o tem, da bi vodi dodali stisk svežega limoninega soka, da bi ji dodali okus in vitamin C.

Pitje vode na prazen želodec prinaša številne koristi, vendar je pomembno, da ohranjate ustrezno hidracijo ves dan. Redno pitje vode naj postane vaša navada, pri čemer poskrbite za ustrezno količino vode glede na potrebe vašega telesa in stopnjo aktivnosti.

Ne pozabite, da se je vedno priporočljivo posvetovati z zdravstvenim delavcem, če imate posebne zdravstvene težave ali pomisleke glede uživanja vode.

S preprostim pitjem vode na prazen želodec lahko pozitivno vplivate na svoj dan, spodbujate hidracijo, dobro počutje in zdrav začetek produktivne jutranje rutine.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Pozabite na citruse, to je sadež, ki vsebuje še več C vitamina, blagodejno vpliva na prebavo ter ima močan učinek na celotno telo

Priporočamo tudi: Ta odtenek je ta hip v središču mode: Subtilnejša in elegantnejša naslednica bele barve kraljuje videzom priljubljenih modnih deklet

Novo na Metroplay: "Ni potrebe, da je glavna junakinja vedno popolna, vitka in prekrasna ženska." | Gaja Filač