Ohranjanje zdrave ravni sladkorja v krvi ni pomembno samo za ljudi s sladkorno boleznijo, temveč je ključno za zdravje srca in dolgoročno preprečevanje bolezni.
Na videz neškodljive vsakodnevne navade, kot so premalo pitja vode, izpuščanje vadbe in uživanje jutranje kave z mlekom, lahko povzročijo več škode ravni sladkorja v krvi, kot si mislite. Na srečo lahko nekaj preprostih sprememb uravnovesi raven sladkorja v krvi in zmanjša tveganje za sladkorno bolezen in druge zdravstvene težave, poroča Health.
Ne spreglejte:
Tudi če se večinoma prehranjujete zdravo in se izogibate večjim količinam sladkorja, lahko nekatere vaše vsakodnevne navade škodujejo ravni sladkorja v krvi.
1. Začetek dneva s sladkano pijačo
Vaša jutranja kava ali energijska pijača vas morda razveseli, vendar lahko zaradi velike količine dodanega sladkorja povzroči porast sladkorja v krvi. Takšnim pijačam primanjkuje pomembnih hranil, kot so vlaknine in beljakovine, ki pomagajo stabilizirati raven sladkorja, zato ima pitje sladkanih pijač na tešče škodljiv vpliv na glukozo v krvi.
2. Premalo pitja vode
Dehidracija lahko povzroči dvig ravni sladkorja v krvi, saj nizek vnos vode povečuje raven vazopresina in kortizola, dveh hormonov, ki vplivata na uravnavanje glukoze. Raziskave kažejo, da povečanje vnosa vode zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
3. Stalni občutek stresa
Stres sprošča stresne hormone, kot sta adrenalin in kortizol, ki nato povečajo raven sladkorja v krvi. Kronični stres lahko povzroči večjo lakoto in željo po sladki hrani.
4. Pomanjkanje spanja
Premalo spanja lahko vpliva na nihanje ravni sladkorja v krvi. Raziskave kažejo, da pomanjkanje spanja ne povzroča samo večjih nihanj glukoze, temveč tudi povečuje lakoto in hrepenenje po sladkarijah. Odrasli bi zato morali spati vsaj 7 ur na noč.
5. Premalo beljakovin in vlaknin
Beljakovine in vlaknine upočasnijo prebavo in pomagajo preprečiti nenadne poraste sladkorja v krvi po obrokih. Študija iz leta 2020, opravljena na ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2, je pokazala, da uživanje beljakovin in zelenjave pred ogljikovimi hidrati zniža raven sladkorja v krvi po obroku za kar 40 % v primerjavi z uživanjem ogljikovih hidratov najprej, piše sensa.hr.