Strokovnjaki za dolgoživost ga priporočajo kot nadomestek za sladkor. Govorimo o surovem medu, superživilu, ki podaljšuje življenje. In zmanjšuje tesnobo.
Vse lastnosti surovega medu in njegove koristi za zdravje.
Obstaja sladko - da, prav, sladko - superživilo, ki ga uživajo v nekaterih tako imenovanih modrih conah (območjih planeta, kjer ljudje živijo najdlje) in ki se med številnimi prednostmi ponaša z zmožnostjo lajšanja tesnobe in boja proti vnetjem ter z antibakterijskimi lastnostmi. Govorimo o surovem medu, ki je osnovna sestavina prehrane približno 8000 prebivalcev Ikarie, grškega otoka v osrednjem vzhodnem delu Egejskega morja.
Preberite še:
- 5 napitkov, ki jih morate piti vsako jutro: Ohranjajo vitko postavo, zdravje in mogočajo boljšo prebavo
- 3 horoskopskim znamenjem se bodo do konca meseca izpolnile vse želje: Eden od njih bo dobil priložnost, da korenito spremeni svoje življenje
Bodite kot prebivalci Ikarije
V enem od dokumentarcev serije, ki jo je ustvaril za Netflix, Blue Zones: the secrets of longevity, avtor in trener dolgoživosti Dan Buettner pokaže, kako so prebivalci Ikarije tisočletja sledili praksi uživanja surovega medu namesto sladkorja, običajno ga dodajajo infuzijam, ki jih pijejo vsak dan. »Ko pomislim na sladilo, pomislim na surovi med, idealno je med iz Ikarije,« pojasnjuje Buettner, ko govori o nepasteriziranem medu, ki ohrani svoje lastnosti nedotaknjene. Kot pravi Paz Torralba, direktor The Beauty Concept, centra za lepoto in estetsko medicino v Madridu, surovi med lajša tesnobo in stres, izboljšuje menstrualni ciklus, uravnava hormonske procese in spodbuja spanec. Zato toplo priporoča uživanje zvečer, »kot naravno zdravilo proti težavam s spanjem ali preprosto za mirnejši počitek«. Če ga dodate čaju brez teina ali zeliščnemu čaju na osnovi kamilice, sivke, pasijonke ali komarčka, je lahko odlična rešitev za zaključek večerje tako, da brbončice potešite s sladkim (namesto sladice) in hkrati pospešite spanec.
O njegovih številnih prednostih
Sladilo, ki je že stoletja edino naravno sladilo, preden se je v 16. stoletju pojavil sladkor, ima številne prednosti. "Različne sestavine čebeljega medu vključujejo antioksidante, povezane s prisotnostjo spojin encimske narave, karotenoide, askorbinsko kislino in druge fitokemične snovi, ki imajo antibakterijske, protivnetne in imunomodulatorne lastnosti. Vse to pomeni, da ima med zaradi svoje splošne sestave in bioaktivnih sestavin biološke funkcije delovanja proti nekaterim boleznim in preprečevanja drugih," pojasnjuje Laura Parada, strokovnjakinja za prehrano v hiši Slow Life. Torralba poudarja, da med ne deluje ugodno na imunski sistem, zagotavlja pa takojšnjo energijo in izboljšuje spomin.
Ima več antioksidativne moči kot sadje in zelenjava
Kot poudarja Torralba, to superživilo vsebuje 22 aminokislin, 27 mineralov in številne vitamine skupine B (ki so tesno povezani z dobrim počutjem živčnega sistema). Ima tudi antioksidativne lastnosti, ki pomagajo zniževati holesterol: "Je celo močnejše od sadja in zelenjave," dodaja.
Pazite, da bo med res surov
Pomembno je upoštevati, da večina vrst medu, ki se prodajajo v supermarketih, ni zares "surov". "Več kot 75 odstotkov medu, ki ga zaužijemo v Evropi, ni čistega," opozarja Torralba. "Osebno ne kupujem medu v supermarketih. Če pozorno preberete etikete, ugotovite, kako pogosto se mešajo kakovosti medu z različnim poreklom, kar je praksa, katere cilj je znižati ceno in povečati konkurenčnost izdelka na trgu. To pomeni, da je ta med slabe kakovosti in ni priporočljiv za vsakodnevno uživanje". Parada priporoča tudi branje nalepk, zlasti preverjanje, ali med ni bil pomešan z raztopinami glukoze. "Prepričati se je treba, da na seznamu sestavin ni vseprisotnega fruktoznega sirupa ali komercialne glukoze," pojasnjuje. "Ti dodatki so pogosto dodani zaradi nižjih stroškov, večje prostornine in preprečevanja strjevanja medu." Če želimo izkoristiti lastnosti, o katerih smo govorili, je torej treba izbrati pristno surov, nepredelan in neobdelan med.
Ne pozabite, da je še vedno kalorično živilo.
Čeprav govorimo o naravnem izdelku, ki vsebuje več hranilnih snovi, Parada opozarja, da je še vedno vrsta sladkorja (predvsem fruktoza in glukoza) in kalorično živilo (1339 kJ (320 kcal) na 100 gramov). Zato ga je treba uživati zmerno: najbolje eno čajno žličko na dan. Vsekakor je zamenjava sladkorja in sladil, kot je saharin, že sama po sebi zdrava praksa, kar vedo tudi najdlje živeči ljudje na svetu.
Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih