Najboljša hrana za podaljšanje življenjske dobe po mnenju japonskega strokovnjaka za prehrano: Znižuje holesterol ter izboljšuje zdravja srca in ožilja

4. 1. 2025
Deli
Najboljša hrana za podaljšanje življenjske dobe po mnenju japonskega strokovnjaka za prehrano: Znižuje holesterol ter izboljšuje zdravja srca in ožilja (foto: Profimedia)
Profimedia

Japonska strokovnjakinja za prehrano Michiko Tomioka je razkrila, katera so najboljša živila, ki jih je treba redno uživati, da boste živeli dlje, če želite ohraniti dobro zdravje in podaljšati življenjsko dobo.

Zdrava in uravnotežena prehrana lahko prispeva ne le k boljši kakovosti življenja, temveč tudi k daljši življenjski dobi. Na primer, prehrana, bogata s hranili, telesu zagotavlja vitamine, minerale, antioksidante in druge koristne spojine, potrebne za zdravo delovanje celic in preprečevanje bolezni. Zdrava prehrana pomaga tudi pri ohranjanju zdrave telesne teže. Hrana ima pomembno vlogo tudi pri našem duševnem zdravju in dobrem počutju ter pri zdravju naše prebave, saj spodbuja zdravo črevesno floro.

Seveda pa vsa živila niso dobra. Na splošno se morate izogibati predelanim živilom, ki vsebujejo veliko sladkorja ali nasičenih maščob.

Preberite še:

Odkrijte hrano, ki podaljšuje vašo življenjsko dobo

Michiko Tomioka za daljše življenje priporoča vsakodnevno uživanje tofuja. To je živilo, ki ga Michiko Tomioka uživa že od otroštva. "Zanimivo je, da ne vsebuje holesterola, saj je rastlinskega izvora," pojasnjuje. Dodaja, da je tofu bogat s kalcijem, železom, vitamini in vlakninami. Vsebuje tudi izoflavone, fitokemikalije, ki v telesu posnemajo estrogen. Ti izoflavoni lahko pomagajo zniževati holesterol in izboljšujejo zdravje srca in ožilja.

Prehranska strokovnjakinja: Te jedi se nikoli ne znajdejo na mojem krožniku
Najboljša hrana za podaljšanje življenjske dobe po mnenju japonskega strokovnjaka za prehrano: Znižuje holesterol ter izboljšuje zdravja srca in ožilja
Profimedia

S prehranskega vidika je tofu odličen vir rastlinskih beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, tako kot živalski izdelki, kot so meso, jajca in ribe. Po besedah strokovnjaka lahko tofu zlahka vključite v vse svoje recepte: "V ocvrtke, juhe in solate, raviole, vegetarijanske palačinke, veganski kari, hamburgerje ali celo mochi in sladoled, če omenimo le nekatere." Idealna alternativa za ohranjanje zdravja.

Najlepšo obleko za silvestrovo je nosila Melania Trump: Ameriška prva dama očarala v kreaciji, ki boža telo in laska postavi

Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem