Poleg dobro znanih prebavnih funkcij ima mikrobiota pomembno vlogo pri uravnavanju našega celotnega metabolizma. Mislimo, da spreminja naše razpoloženje in celo izražanje naših genov. Kaj pa, če bi jo bilo mogoče optimizirati s surovo hrano?
Bi lahko mikrobiota, bakterije in kvasovke, ki so v osrčju črevesne flore, postala naš najboljši zaveznik na področju dobrega počutja?
Zahvaljujoč nedavnemu sekvenciranju genov raziskovalci zdaj bolje razumejo to presenetljivo bakterijsko populacijo, ki lahko po besedah Andréja Burckla, znanstvenika in farmacevta-biologa, "pošilja sporočila v možgane, kar vpliva na nevrotransmiterje, ki nato vplivajo na razpoloženje".
Preberite še:
Kako lahko optimiziramo svojo mikrobioto?
1. Osredotočite se na pravo hrano
Neposredni vplivi na razpoloženje, spanje, gibalni in obtočni sistem ter obrambni sistem: učinki mikrobiote segajo daleč prek črevesja in njihovega vpliva na prebavo. Zato je pomembno, da zanjo kar najbolje poskrbimo, da se bomo dobro počutili.
Strokovnjaki priporočajo, da v svojo prehrano vsak dan vključite naslednje:
- odporne škrobe (pšenica, fižol, banane), ki hranijo naše dobre črevesne bakterije,
- beta-glukan (oves, ječmen), ki poveča število dobrih bakterij na škodo slabih,
- fruktane (šparglji, cikorija, melona), ki povečajo število dobrih bakterij na škodo slabih,
- prehrano, bogato z vitamini in minerali, cikorija, melona), ki pomagajo uravnovesiti mikrobioto,
- vlaknine (ohrovt, figa, mandelj), ki spodbujajo njeno gibljivost,
- polifenoli (datlji, čaj, začimbe, kakav), ki jo bogatijo in ščitijo.
2. Jejte surovo
Dejstvo je, da je naš hektični in stresni način življenja v kombinaciji z industrijsko prehrano in rednim zdravljenjem z antibiotiki na hudi preizkušnji za delovanje mikrobiote. Zdaj vemo, da lahko črevesna disbioza povzroči avtoimunske bolezni, degenerativne bolezni ali celo depresijo ... Dobra novica? Te bolezni je mogoče vnaprej preprečiti in optimizirati delovanje mikrobiote s pomočjo prehranskih prebiotikov. "To so hranila in vlaknine, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi in svežih zeliščih ... surovih! ali vsaj kuhanih pri temperaturi, nižji od 42 °C, saj jih toplota uniči,“ pojasnjuje Marie-Sophie L., ki pripravlja surovo hrano.
Strokovnjaki navajajo seznam "prijaznih" živil, ki jih je treba vsakodnevno uporabljati: oreščki (kokos, indijski oreščki, makadamija), semena (chia, konoplja, ajda ...) ter zelenjava v vseh oblikah, v soku, smoothiju ali juhi. Pa tudi jabolka, ki ob dvo- ali tridnevnem uživanju omogočajo telesu počitek in razstrupljanje jeter ter mu omogočajo, da ponovno vzpostavi ravnovesje.
3. Vključevanje probiotikov v prehrano
Ali lahko svojo mikrobioto obogatite s probiotiki? Da, čeprav nekateri zdravniki pravijo, da jih ni smiselno jemati brez razlikovanja. Še vedno jih morate usmeriti glede na svojo floro ali trenutno neravnovesje. Dr. Valérie Leduc, strokovnjakinja za medicino proti staranju, zato zelo verjame v analizo DNK mikrobiote. "Ta analiza, ki naj bi bila kmalu na voljo, mi bo omogočila pripravo receptov za probiotike in prehranska dopolnila , ki bodo veliko bolj ciljno usmerjeni in prilagojeni."
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču