Zelenjava je živilo, ki ponuja peščico zdravstvenih koristi, ena skupina pa je izjemno uporabna za krepitev imunosti pozimi.
Korenovka je že dolgo znana kot okusen del zdrave prehrane. Gre za užitne sadeže, ki rastejo pod zemljo, kot so krompir, korenje in čebula, znani pa so po svoji odlični prehranski sestavi.
Preberite še:
- Za odprtje Notre-Dame izbrala modro, tako barvo kot kroj: Utelešena francoska eleganca Brigitte Macron nosila, ki ima zelo simboličen pomen
- Keira Kinghtley: Na dogodek prišla oblečena kot iz filma Pirati s Karibov in navdušila
To je 5 najbolj zdravih vrst korenaste zelenjave, ki se jih splača jesti čim več pozimi.
1. Čebula
Čebula je ena izmed najbolj priljubljenih korenovk in je osnova številnih kuhinj. Bogat je z vlakninami, vitaminom C in antioksidanti. Antioksidanti ščitijo celice pred oksidativnimi poškodbami in lahko preprečijo bolezni.
Raziskave kažejo, da lahko uživanje čebule zniža raven sladkorja v krvi pri ljudeh s sladkorno boleznijo in zmanjša tveganje za nekatere vrste raka. Poleg tega ga zlahka dodamo solatam, juham, omletam, kompleksnim jedem, rižu ali testeninam, tako da ga lahko brez težav vključimo v dnevni jedilnik.
2. Sladki krompir
Sladki krompir je okusna zelenjava, polna vlaknin, vitamina C, mangana in vitamina A ter antioksidantov, kot je betakaroten. Študije kažejo, da lahko sladki krompir izboljša uravnavanje krvnega sladkorja pri diabetikih in podpira imunski sistem, vid in zdravje kože. Lahko ga pečemo, kuhamo, cvremo ali dodajamo različnim jedem.
3. Repa
Repa je bogata z vitaminom C, vlakninami, manganom in kalijem. Vitamin C krepi imunski sistem in zmanjšuje simptome okužb dihal, kar je še posebej koristno pozimi. Uporabljate ga lahko kot nadomestek krompirja v različnih jedeh.
4. Ingver
Ingver je bogat z antioksidanti, kot je gingerol, ki ima številne zdravilne lastnosti. Pomaga pri slabosti, bolečinah, vnetjih in simptomih osteoartritisa ter menstrualnih bolečinah. Je odličen dodatek k čajem, juham, smutijem in drugim raznovrstnim jedem.
5. Rdeča pesa
Rdeča pesa je bogata z vlakninami, folati in manganom. Vsebuje nitrate, ki širijo krvne žile, znižujejo krvni tlak in izboljšujejo zdravje srca. Raziskave kažejo, da lahko pesa izboljša telesno zmogljivost, cirkulacijo in potencialno upočasni širjenje rakavih celic.
Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih