Spregovorimo o številnih lastnostih kitajskega zelja ali hakusai, superživila azijske kuhinje, ki vsebuje malo kalorij, a veliko vlaknin in vode.
Zakaj kitajsko zelje velja za superživilo
Modri ljudski rek "Smo to, kar jemo" se v tem zgodovinskem trenutku ponovno odkriva zaradi vse večjega zanimanja za pristno in zdravo hrano, kakršno so jedle naše babice in ki ne vsebuje neskončnega seznama neizgovorljivih sestavin na etiketi. Eno od številnih živil, ki spadajo v to kategorijo - in ki bo po podatkih Google Trends leta 2023 peto najbolj iskano živilo na Googlu -, je večini še vedno precej neznano. Govorimo o kitajskem zelju, znanem tudi kot hakusai, diuretičnem superživilu z neskončno koristnimi lastnostmi.
Preberite še:
- Monica Bellucci s pričesko, ki jo v hipu pomladi in naredi njene obrazne poteze še lepše: Pred 2 tednoma je bila videti tako, zdaj pa ...
- 8 telesnih simptomov, ki kažejo, da naše telo ne dobi dovolj beljakovin
"Hakusai" je vrsta zelja, podobna solati, znana tudi kot kitajsko zelje, pekinško zelje ali zelje Napa, ki je v zadnjem času pridobila veliko priljubljenost, saj velja za ključno 'superživilo' v kitajski in japonski kuhinji. "Ima malo kalorij, vendar je bogat z vlakninami in zelo visok odstotek vode, zato je idealen za vključitev v prehrano, če želimo shujšati, saj spodbuja dobro prebavo in nam pomaga, da se počutimo polni, ima pa tudi protivnetne lastnosti," pojasnjujejo strokovnjaki.
Dragocen vir vitaminov in mineralov
Zato je hakusai v okviru raznolike in zdrave prehrane odlična izbira. Je diuretično živilo, kar pomeni, da pomaga telesu izločiti odvečno tekočino in soli z urinom. Posledično bo pomagal v boju proti zloglasnemu zadrževanju tekočine - s tem bo zmanjšal otekanje in težo - in pomagal pri nadzoru in zniževanju krvnega tlaka ter lajšanju edema, ki je kopičenje tekočine v tkivih in se pojavlja predvsem v gležnjih, nogah in stopalih. Kitajsko zelje vsebuje tudi minerale, kot so kalcij, kalij in železo, ter je bogato z vitaminom C, ki je znan kot močan antioksidant, vitaminom K, zelo koristnim za strjevanje krvi in zdravje kosti, ter vitaminom A, pomembnim za vid in imunski sistem.
100 gramov kitajskega zelja vsebuje 67 kJ (16 kcal), 1,2 grama vlaknin, 27 mg vitamina C, 77 mg kalcija, 0,31 mg železa, 13 mg magnezija in 1,2 mg beljakovin. Skratka, gre za zelo polnovredno zelenjavo, ki ima nežen, zelju podoben okus, primeren tudi za tiste, ki niso veliki ljubitelji zelenjave, in ne oddaja značilnih - in neprijetnih - vonjav drugih vrst zelja in kapusnic.
Kdaj je najboljši čas za uživanje kitajskega zelja?
Za uživanje kitajskega zelja ni posebej ugodnega časa, vendar ga lahko uživamo v času kosila, zlasti kot vegetarijansko predjed pred glavno jedjo, saj je dobra hranilna osnova za solate, juhe, enolončnice ali ocvrtke. Čeprav ni kontraindikacij za uživanje pri večerji, si je dobro zapomniti, da lahko hakusai, ki ima diuretične lastnosti, zlahka prekine spanec in povzroči, da je treba ponoči pogosteje na stranišče.
Kitajsko zelje znižuje raven sladkorja v krvi
Po mnenju strrokovnjakov bomo, če povečamo količino zaužitih vlaknin - in to lahko zlahka storimo z vegetarijanskimi predjedmi -, v črevesju ustvarili "ščit", ki bo zmanjšal absorpcijo krvnega sladkorja in sploščil krivuljo glukoze. Vse to so koristi.
Kako kitajsko zelje uvesti v prehrano
Kitajsko zelje je gobasta, vendar precej trdna zelenjava z napetimi plastmi, podobna solati. Zaradi njegove konsistence se priporoča, da ga po japonskem običaju dušimo z drugo zelenjavo, ki ji dodamo ingver in sojino omako; kot sestavino (ocvrto ali svežo) v spomladanskih zvitkih; ali pa ga skupaj s kozicami kuhamo v voku za okusen in popoln recept“. Lahko ga tudi kuhamo na pari, pri čemer se bolje ohranijo njegove hranilne snovi in prijetnejša tekstura kot pri kuhanju. Je tudi glavna sestavina korejskega kimčija in se običajno dodaja ogljikovim hidratom, kot so testenine ali riž, lahko pa se uživa tudi vložen. Zelenjava s tisoč in eno koristjo ima tudi tisoč in eno možnost, da naše jedi postanejo bolj zdrave, bogate in popolne.
Enostavni kitajski recepti za zelje
- Surovo kitajsko zelje v solati: zelje narežite na tanke trakove in ga začinite s soljo, limono ali kisom in ekstra deviškim oljčnim oljem.
- V ponvi ocvrto kitajsko zelje: liste kitajskega zelja ločite od glave, jih dobro operite, narežite na tanke trakove in jih popecite v ponvi z malo ekstra deviškega oljčnega olja, strokom česna, soljo in čilijem. Kuhajte približno 15 minut ali dokler se ne zmehča in se vsa voda iz kuhanja posuši, nato pa ga postrezite.
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"