Strokovnjaki za prehrano opozarjajo, da prikriti sladkorji v sodobni prehrani "ugrabljajo našo biokemijo".
Ni treba biti sladkosned, da bi vedeli, da je sladkor vseprisoten v sodobni prehrani. Sladkor je dandanes v vsem, pa naj se oglaša glasno ali pa se skriva prikrito. Če ga uživamo v prevelikih količinah, lahko povzroči številne neželene zdravstvene težave. Prekomerna količina sladkorja povzroča zasvojenost, pravijo strokovnjaki. Aktivira opiatne receptorje, nato pa pride do porasta dopamina, ki v možganih prižge centre za nagrajevanje in užitek - ti so povezani z odvisniškim vedenjem in se aktivirajo tudi pri stvareh, kot sta igre na srečo in kokain.
Ne spreglejte:
- Kraljica Letizia stopila v svojo 'Barbie ero' in šokirala vse prisotne (članic kraljeve družine nikoli ne vidimo v tej ediciji)
- Dodajajte to prehransko dopolnilo, da boste lažje zaspali: Kako deluje melatonin in komu je namenjen?
- Novak in Jelena Đoković ga pijeta vsako jutro: Ta napitek je izredno zdrav in priporočljiv, a vseeno morate o njem vedeti nekaj stvari
Ko se nam sladkor prileže, je to fiziološki mehanizem za dobro počutje, zato bomo verjetno občutili budnost, srečo in/ali ugodje. Kadar ga ne dobimo, lahko občutimo željo po njem, željo po prenajedanju in/ali odtegnitvene simptome, kot so vznemirjenost, tesnoba in glavoboli. Fizično lahko to privede do disregulacije glukoze [ali neuravnoteženega krvnega sladkorja] in hiperinzulinemije, vnetja, oslabljene odpornosti in še več.
Kako sladkor vpliva na telo in um
Sladkor sproži kaskado vnetnih reakcij v telesu in koži. Ko uživamo sladko hrano ali rafinirane ogljikove hidrate, to povzroči dvig ravni glukoze v krvi, nato trebušna slinavka proizvaja inzulin, da sladkor kroži in se uporabi kot energija v naših celicah. Prehrana, ki kronično vsebuje veliko sladke hrane, lahko privede do inzulinske rezistence, stanja, ko telo slabo uravnava krvni sladkor. Inzulinska rezistenca lahko vodi do zdravstvenih težav, kot sta presnovni sindrom in sladkorna bolezen, zato se ji je vsekakor treba izogibati.
Redno uživanje prekomerne količine sladkorja ne prispeva le k neuravnovešeni ravni sladkorja v krvi (kar lahko povzroči težave z razpoloženjem, utrujenost, slabše kognitivne funkcije, PCOS in drugo). Kronično visoko uživanje sladkorja povzroča tudi vnetja v telesu. Vnetja so tesno povezana s srčnimi boleznimi, motnjami razpoloženja ter rakom debelega črevesa, dojk, prostate in drugih vrst raka. Da ne omenjamo dejstva, da je povzročil tudi svetovni problem debelosti in lahko sproži hormonske motnje, ki lahko vplivajo na plodnost.
Če številne zdravstvene posledice še niso dovolj zaskrbljujoče, prekomerno uživanje sladkorja vpliva tudi na zdravje in videz naše kože. V procesu, imenovanem "glikacija", se sladkorji vežejo na celične beljakovine in uničujejo zaloge kolagena - znanega tudi kot gradnik dobre kože - kar lahko povzroči povešeno, preveč nagubano in pusto kožo.
Naše telo preprosto ni prilagojeno na velike količine sladkorja. Naši paleolitski predniki naj bi zaužili približno 20 čajnih žličk sladkorja na leto, medtem ko danes, ko so dodani sladkorji v naših prehranskih sistemih tako razširjeni, povprečen posameznik zaužije približno 53 čajnih žličk na dan. Čeprav izključevalne diete niso nikoli priporočljive, se strokovnjaki strinjajo, da bi bilo dolgoročno dobro zmanjšati količino dodanega in nenaravnega sladkorja - ne sadja.
Razlika med uživanjem sadja in nenaravnega sladkorja
Strokovnjaki meni,jo da je ena od najpomembnejših stvari, ki jih moramo razumeti pri uživanju nenaravnih oblik sladkorja v nasprotju s sadjem, kako sladkor pride v telo. Ko na primer pojemo jabolko, sladkor spremljajo vlaknine, polifenoli in vitamin C, ki upočasnijo absorpcijo in ublažijo odziv na fruktozo. Ko jemo ultra predelana živila, ki vsebujejo spremenjene in koncentrirane oblike sladkorja, je hitrost vnosa v naš organizem veliko večja, kar ima lahko katastrofalne posledice.
Kaj pa skriti sladkorji?
Dodaten sloj zmede? Skriti sladkorji. Da, večina nas ve, da so krofi in čokolada polni sladkorja, vendar ta velika živilska podjetja s sladkorji obogatijo tudi številna druga, manj očitna živila. Mnogi veste, da so prav te oblike sladkorja najbolj škodljive - ker mnogi od nas ne vedo, da so tam, je še težje nadzorovati in zmanjšati njihov vnos.
Kako zmanjšati vnos sladkorja
Najprej se zavedajte, da so tudi slana živila lahko polna sladkorja, zato ustrezno izbirajte, kaj jeste.
Ko v trgovini kupujete živila, ki so zavita v plastiko ali embalažo, vedno preberite etiketo. Ključnega pomena je tudi poznavanje imen skritih sladkorjev - sladkor ima veliko imen in ga na etiketah pogosto spregledamo ali napačno razumemo. Sirupi, med, koruzni sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, agava, koncentrirani sokovi in sestavine, ki se končajo na 'ose', kot je saharoza, so vsi sladkorji in imajo običajno enak učinek na krvni sladkor kot beli ali surovi trsni sladkor.
Tako kot pri vseh snoveh, ki povzročajo odvisnost, je tudi pri sladkorju težko uživati v zmernih količinah, zato lahko nekateri zmanjšajo vnos, drugi pa se mu morda lažje popolnoma odpovedo. Ne glede na to, kje se nahajate, je trik pri zmanjševanju sladkorja v tem, da ga nadomestite z naravnimi, vitaminsko in mineralno bogatimi živili, ki lahko pomagajo zadovoljiti sladek okus. Še naprej jejte sadje in korenasto zelenjavo, ki sta naravno sladka in lahko pomagata povečati vnos vlaknin in beljakovin. Vlaknine in beljakovine lahko pomagajo izboljšati občutek sitosti in zmanjšati lakoto, kar je pomembno, ko poskušate zmanjšati količino sladkorja.
Strokovnjaki priporočajo tudi uživanje zadostne količine vitaminov skupine B iz živil, kot so temno zeleno listje, polnozrnata žita, jajca ali prehranski kvas, in dodajanje dodatka s kompleksom B, ki pomaga pri proizvodnji energije.
Zavedajte se, da vas lahko prizadenejo odtegnitveni simptomi, kot so glavoboli, tesnoba in razdražljivost, zato poskrbite za dobro hidracijo in v svoje dneve vključite nežno gibanje, da spodbudite endorfine. Ko boste iz dnevne prehrane zmanjšali količino rafiniranih sladkorjev, bo vaš krvni sladkor postal bolj uravnotežen in padci energije, ki pogosto povzročajo željo po hrani in potrebo po polnjenju, bodo izginili. Hrepenenje se bo hitro začelo zmanjševati, zato bo izogibanje sladkorju vedno lažje.
Moralni nauk zgodbe
Ni nujno, da bo konec torte in sladkih dobrot, kot jih poznate, čas je le, da se vsi vprašamo o načinu prehranjevanja in priprave hrane. Vsi moramo biti posebej pozorni na kruh, žitarice, ploščice in 'prigrizke'. Na splošno pa velja, da bolj ko kuhamo doma, večji nadzor imamo nad tem, kaj jemo, zato je korak k sveže pripravljenim obrokom z uporabo živil iz ene same sestavine še en odličen začetek.
Če boste puding jedli zunaj, poskušajte zmanjšati njegov vpliv na krvni sladkor tako, da obrok začnete z zelenjavo in primerno količino beljakovin. Študije so pokazale tudi, da lahko hiter sprehod po obroku pomaga ublažiti povišanje glukoze po obroku.
Tudi najbolj strastni sladokusci lahko zmanjšajo vnos sladkorja - in verjemite, da se boste počutili bolje. Ko se bo presežek sladkorja umaknil iz vašega telesa, boste občutili novo veselje ob uživanju paradižnika ali melone (oba sta naravno sladka) in začeli ponovno odkrivati lepoto okusa.
Fotografije: Profimedia