Zaužijemo dvakrat več soli, kot je priporočeni dnevni odmerek. Kako brati oznake in se izogibati živilom, v katerih se skriva toliko soli?
Kaj se zgodi, če jemo preveč soli? Katera živila vsebujejo veliko natrija in se tega sploh ne zavedamo?
Če bi morali izbrati živilo, brez katerega ne bi mogli nikoli shajati, bi bila sol na prvem mestu seznama: ta mineral ima moč, da oživi tudi najbolj pusto hrano. Rezultat kristalizacije klora in natrija (1 gram soli je sestavljen iz 600 mg klora in 400 mg natrija) je že od nekdaj povezan s človeško zgodovino: že v neolitiku so jo uporabljali za konzerviranje hrane, v starem Rimu pa je "belo zlato" veljalo za zaželeno blago, s katerim so trgovali, tako dragoceno, da so ga legionarjem ob vrnitvi iz bitke dodajali kot nagrado (od tod beseda "plača").
Preberite še:
- 3 znamenja do konca leta pričakujejo veliko presenečenje: Nekdo bo doživel nepopisno srečo v ljubezni, pa tudi v karieri
- Pozabite na klasične plašče, zdaj lahko ta presenetljiv trend nosite vsak dan in uživate v udobju
Sol, ki jo vsak dan uporabljamo v kuhinji, ne daje le okusa vsem našim jedem, ampak je tudi resnično nepogrešljivo živilo. Prehranjevanje brez soli ni dobro za zdravje: sol je potrebna za številne bistvene fiziološke procese, od ravnovesja tekočine v celicah do prenosa živčnih impulzov in krčenja mišic. Vendar pa lahko tudi prevelika količina soli, kar se lahko zgodi, ne da bi se tega zavedali, saj je natrija veliko tudi v živilih, za katera niti ne slutimo, povzroči negativne posledice za zdravje. Koliko soli je preveč?
Koliko soli bi morali zaužiti na dan?
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi dnevno zaužili manj kot 5 gramov soli (ki vsebuje približno 2 grama natrija), plus ali minus eno čajno žličko. Vendar mnogi od nas zaužijejo veliko več.
Po vsem svetu pa odrasli prebivalci dnevno zaužijejo 10,8 grama soli na dan, kar je več kot dvakrat več od količine, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija.
Kaj se zgodi, če jemo preveč soli?
Prekomerno uživanje natrija povzroča zastajanje tekočine v telesu in s tem zadrževanje vode, visok krvni tlak ter tveganje za srčni infarkt in možgansko kap. Prevelika količina natrija je lahko tudi sprožilec bolezni srca in ožilja ter bolezni ledvic, poveča pa lahko tudi tveganje za osteoporozo in debelost. Zmanjšanje porabe soli za 30 % do leta 2025 je dejansko eden od strateških ciljev globalnega akcijskega načrta Svetovne zdravstvene organizacije za preprečevanje nenalezljivih bolezni. Zato je za mnoge od nas potreba po zmanjšanju količine soli v prehrani nujna. Toda kako to storiti? In kako prepoznati živila, ki vsebujejo preveč soli?
Kateri so simptomi prekomernega uživanja soli?
Kratkoročno lahko prekomerno uživanje soli poveča napihnjenost in povzroči povišan krvni tlak ter dehidracijo, kar posledično povzroči glavobol. Dolgoročni negativni učinki so lahko zelo resni, saj prispevajo k boleznim srca in ledvic ter raku in možganski kapi.
Kako lahko zmanjšamo uživanje soli?
Sol se je prvotno uporabljala za konzerviranje živil, danes pa jo pogosto uporabljamo v prevelikih količinah, da bi nadomestili pomanjkanje okusa v živilih. Prvo pravilo, da se izognemo prekomernemu uživanju soli, je, da poskušamo uživati sveža in ne pakirana in predelana živila.
Enostaven način za povečanje okusa hrane brez dodajanja prevelike količine soli in hkrati za povečanje hranilne vrednosti hrane je začinjanje z zelišči in začimbami, ki nadomeščajo sol: kot so sumak, rožmarin, timijan, cimet, kurkuma in koriander.
V naši sredozemski kuhinji si lahko privoščimo tudi razkošje neštetih zelišč, tako svežih kot posušenih. Od bazilike do origana, peteršilja, majarona, žajblja ali mete.
Kako lahko na podlagi etikete ugotovimo, ali živilo vsebuje preveč soli?
Dobro branje nalepk je dobra praksa. Večje število sestavin v mnogih primerih pomeni, da je živilo bolj predelano, kar pomeni, da je manj zdravo. Zato raje izbirajte živila s kratkim seznamom sestavin. Kar zadeva sol, se moramo praviloma izogibati vsem živilom, ki vsebujejo več kot 1 g soli na 100 gramov živila.
Ali so nekatere vrste soli boljše od drugih?
Čeprav je splošni nasvet, naj zmanjšamo količino soli, je ta še vedno nujna za naše zdravje, kakovostna sol pa vsebuje pomembne minerale, kot so magnezij, kalij in kalcij; pravzaprav je lahko želja po soli včasih znak pomanjkanja kalija, zato je smiselno povečati količino soli, ki jo uporabljamo. Dobra sol ima tudi protivnetne in razstrupljevalne lastnosti ter vsebuje do 84 mineralov v sledovih, ki podpirajo telo. Keltska morska sol, ki je običajno videti siva, je še posebej bogata z magnezijem, rožnata himalajska sol pa z železom. Navadna kuhinjska sol pa nima nobenih zdravju koristnih mineralov in je v bistvu le klorid in natrij.
Katera živila vsebujejo največ soli in jih je treba uživati poredko
Seveda vsa tista, ki so konzervirana v soli, na primer nekatere vrste rib, kot je trska, pa tudi konzervirane sardine in sardele. Pa klobase in suhomesnate izdelke, kot so slanina, klobase, pršut in klobase ter zreli siri. Tudi predkuhane, predpakirane in zamrznjene testenine, kot sta pica ali lazanja, ter pripravljene in pakirane mesne in ribje jedi. Veliko natrija lahko vsebujejo tudi že pripravljene omake in nekatere vrste konzervirane zelenjave. Pazite tudi na nekatera živila, ki veljajo za "zdrava", vendar so lahko solne bombe.
Na primer paketi slanih in praženih orehov in lešnikov, ki so okusni in hranljivi, vendar polni natrija. In sojina omaka: vsebuje en gram natrija na žlico, zato jo moramo uporabiti le nekaj kapljic.
In še enkrat, pakirane olive, polnozrnate krekerje, ki so dobesedno prekriti z zrnci soli, suhe paradižnike in kapre, ki so zelo zdravi, a preveč slani. Kaj pa pripravljene zelenjavne juhe in juhe iz stročnic, ki so super zdrave, vendar pogosto vsebujejo veliko natrija? Edina rešitev je branje nalepk.
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice