Vročica po tem sadežu je upravičena, saj je poleg tega, da je slasten, dober skoraj za vse.
Buča je jesensko superživilo: tukaj so vse njene prednosti za zdravje, prebavo in lepoto.
Vsako jesen se vrne bučna mrzlica. Od omamnega latteja z bučno začimbo (in njegove uporabe pri manikiri z elegantnimi oranžnimi nohti za noč čarovnic ) do bučne omake ali pečene buče - skoraj vsakdo obožuje njen sladek okus, izboljšan v najrazličnejših receptih.
In ko govorimo o noči čarovnic in njenih običajih, so družbena omrežja polna izrezljanih buč in tematskih okraskov s tem barvitim živilom kot glavnim likom.
Poleg tega, da je buča lepa in dobra, ima tudi izjemne koristi za zdravje in lepoto, od spodbujanja dobrega počutja črevesja do ohranjanja lepe kože in las. Pravzaprav gre za pogosto podcenjeno superživilo z izjemnimi lastnostmi, ki poleg drugih pozitivnih učinkov pomagajo v boju proti staranju.
Preberite še:
- Po mnenju znanstvenikov je ta količina beljakovin optimalna za naše zdravje, izbirati pa bi morali predvsem te vrste beljakovin
- Kako prepoznati raka dojke? To je 7 simptomov, ki niso bulice
Je buča zelenjava ali sadje?
Buče, ki so jih v Evropo iz Amerike uvozili španski naseljenci - sprva kot okrasno rastlino -, spadajo v družino bučnic, kamor spadajo tudi bučke, kumare, melone in lubenice. Zato je nenavadno, da je sadje. Obstajajo številne sorte (rumena, oranžna, rdeča, če jih naštejemo le nekaj) v najrazličnejših oblikah in velikostih.
Prehranske lastnosti
Buče, ki so bogate z vodo in imajo malo kalorij, so polne pomembnih hranilnih snovi: vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K in vitaminov skupine B, kot so pantotenska kislina, folna kislina, niacin in tiamin; mineralov, kot so kalij, kalcij, magnezij, cink, železo in baker; ter flavonoidov in antioksidantov, kot so betakaroten, lutein in zeaksantin.
Buče in uravnavanje telesne teže
Naj vas ne zavede njen sladek okus: je nizkokalorično živilo. 100 gramov buče, ki jo sestavlja predvsem voda, vsebuje le 18 kcal. Je vir ogljikovih hidratov, in sicer 4 grame na 100 gramov buče, zato je pri nekaterih posebej nizkokaloričnih dietah njeno uživanje lahko omejeno. Poleg tega ima glikemični indeks 74, ki je višji od glikemičnega indeksa druge zelenjave. Da bi se izognili glikemičnim vrhovom, je najbolje, da je ne kombinirate z drugimi ogljikovimi hidrati, kot so riž, testenine ali kruh.
Zakaj je dobro jesti buče? Njene koristi
- Zaradi visoke vsebnosti vode in kalija deluje odvajalno in diuretično, kar preprečuje zadrževanje tekočine.
- Je naravni antidepresiv, preprečuje nihanje razpoloženja in nespečnost zaradi triptofana, predhodnika serotonina, s katerim je bogata.
- Pomaga nadzorovati telesno težo, saj vsebuje malo kalorij, nasiti in je bogat z vlakninami.
- Zaradi prisotnosti magnezija deluje protistresno.
- Zaradi vitamina A, luteina in zeaksantina, ki pomagajo ščititi oči pred delovanjem prostih radikalov, je dober za zdravje oči.
- Preprečuje bolezni srca in ožilja.
- Pomaga uravnovesiti črevesno mikrobioto.
- Krepi imunski sistem.
- Pomaga uravnavati absorpcijo sladkorja, zato je (v zmernih količinah) primerno živilo za diabetike.
Koristi buče za zdravje prebavil
Med najbolj cenjenimi koristmi uživanja buč so tiste, ki so povezane z zdravjem črevesja. Buča vsebuje 90 % vode in veliko vlaknin, zato je odlično živilo pri zaprtju. Uživanje buč lahko pripomore k izboljšanju črevesnega tranzita in vzpostavitvi ravnovesja bakterijske flore.
Kontraindikacije
Čeprav buča nima očitnih kontraindikacij, je morda ne priporočamo, če imate težave s prekomerno gibljivostjo črevesja ali če imate razdražljivo debelo črevo.
Kako pripraviti bučo: priljubljeni recepti
Receptov za buče je veliko na tej in drugi strani luže: v ZDA je zelo priljubljena bučna pita, zlasti ob noči čarovnic, pa tudi ob božiču. V italijanski kuhinji izstopajo bučni tortelli, ponos padovanske kuhinje, ali bučni njoki z žajbljevim maslom in parmezanom. Skromna bučna krema, jesenska jed na žlico par excellence, sobiva z drugimi enako preprostimi pripravki: narezana na rezine in pečena v pečici, z le ščepcem kurkume in kapljico olivnega olja; ali v omaki z ingverjem, začinjena z žlico kokosove smetane in mletjem črnega popra. Med najokusnejšimi recepti so bučni burgerji ali bučni escallops, katerih recept delimo spodaj:
Receptza bučni zrezek
- 500 g bučne kaše
- ekstra deviško oljčno olje
- 80 g moke
- 1 čajna žlička gorčice
- sol
- rožmarin
- žajbelj
- drobtine
Priprava:
- Bučo narežite na rezine in jo z malo olja pecite na 190 stopinjah 25-30 minut, da se zmehča. Odstranite kožo.
- Drobovino pretlačite s paličnim mešalnikom za krompir.
- Ko se ohladi, dodajte moko, gorčico, sol in začimbe ter dobro zmešajte v kepo.
- Rezino buče na obeh straneh povaljajte v drobtinah.
- Pečemo ali cvremo, dokler se drobtine ne obarvajo zlato rjavo.
@cucinaverza COTOZUCCHE Cotolette di zucca 100% vegetali! Le avete mai provate? Vi giuro che questa ricetta vi svolta l’autunno! Se amate la zucca, dovete assolutamente provarla in versione cotoletta 🎃 🎃 Dosi per 3-4 persone 500 g polpa di zucca delica cotta (circa 800 g pesata cruda con buccia e senza semi) 80 g farina 0 1 cucchiaino di senape 1 cucchiaino di sale Mezzo cucchiaino di erbe aromatiche secche a piacere (io rosmarino e salvia) pangrattato per impanare olio extravergine d’oliva 🎃 Procedimento Tagliamo la zucca a fette e togliamo i semi, cuociamo in forno a 190 gradi per 24-30 minuti togliamo la buccia e schiacciamo la polpa con uno schiacciapatate quando la polpa sarà raffreddata aggiungiamo la farina il sale e la senape e amalgamiamo bene fino ad ottenere un panetto morbido a questo punto formiamo le nostre cotolette schiacciandole da entrambi i lati nel pangrattato ✨ Le avete mai fatte? Vi ispirano? #cotolette #zucca #ricetteconlazucca #ricette #ricettefacili #ricetteveloci #ricettevegane #veganitalia #autunno #cucinavegana #cucinavegetariana #ricettevegetariane #cotoletta ♬ September - Earth, Wind & Fire
Uporabite lahko vse od buč
Koža nekaterih buč, kot je hokaido, ni samo užitna, ampak tudi okusna: skuhajte jo skupaj z mesom. Prava poslastica so tudi bučni cvetovi, ki jih popečete in ocvrete, medtem ko so bučna semena sama po sebi superživilo: vsebujejo veliko cinka, magnezija in železa. Če jih opražite in sesekljate kot prigrizek ali z njimi izdatno potresete juhe, solate in rižote, bodo vaše jedi bolj hranljive.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc