Izognite se demenci in motnjam razpoloženja: Ta vitamin je bistvenega pomena za pravilno delovanje telesa po 50. letu starosti

2. 12. 2023
S staranjem se potrebe našega telesa spreminjajo. Zato je pomembno, da se teh sprememb zavedamo, da se lahko z njimi mirneje spoprimemo. To je vitamin, ki bi ga morali uživati. (foto: Profimedia)
Profimedia

Bistven in nepogrešljiv vitamin!

S staranjem se potrebe našega telesa spreminjajo. Zato je pomembno, da se teh sprememb zavedamo, da se lahko z njimi mirneje spoprimemo. To še toliko bolj velja po 50. letu starosti, ko je naše zdravje pogosto na preizkušnji, saj se v našem telesu zgodijo velike telesne, hormonske in psihološke spremembe. 

Ne spreglejte:

Da bi poskrbeli za svoje zdravje, moramo povečati vnos dobrih hranil ter mineralov in vitaminov, ki so s starostjo še pomembnejši. To še posebej velja za en vitamin, ki ga moramo obnoviti takoj po petdesetem letu starosti, da bomo ostali v formi in ohranili svoje kognitivne sposobnosti v polni meri.

Gre za vitamin B12, ki je gorivo za možgane. Bistven je za pravilno delovanje živčnega sistema in tvorbo rdečih krvničk. Pomanjkanje vitamina B12 lahko povzroči različne bolj ali manj resne težave, kot so utrujenost, šibkost, zadihanost, slabost, prebavne težave, težave s hojo, motnje razpoloženja ali spomina, lahko pa vodi celo v demenco.

Kje lahko najdem vitamin B12?

Da bi nadomestili upad naravne proizvodnje vitamina B12 s starostjo, moramo poiskati druge vire. Najočitnejši vir je hrana. Številna živila so še posebej bogata z vitaminom B12. Najdemo ga v ribah, jajcih, mehkužcih, mleku, drobovini in perutnini. Kot poroča Passeport Santé, lahko na primer 100 g konzerviranih školjk zagotovi 99 mikrogramov vitamina B12, 100 g kuhanih govejih jeter pa do 83 mikrogramov.

Če ste vegetarijanec, lahko vitamin B12 najdete tudi v nekaterih rastlinskih izdelkih, kot sta miso ali spirulina. Lahko pa jemljete tudi prehranska dopolnila v obliki kapsul ali ampul. To je še preprostejši način za zagotavljanje zadostnih potreb po vitaminu B12.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Ste na seznamu? To so 3 najbolj urejena horoskopska znamenja

Priporočamo tudi: Kdo vse bi moral uživati granatno jabolko? To čarobno sadje je v zimskem času nepogrešljivo, za 4 skupine ljudi pa še posebej pomembno