Varno hujšanje z japonsko dieto: Prehranski načrt je zelo preprost, ključna pa je ena vrsta hrane

26. 1. 2025
Deli
Varno hujšanje z japonsko dieto: Prehranski načrt je zelo preprost, ključna pa je ena vrsta hrane (foto: Profimedia)
Profimedia

Tradicionalna japonska prehrana temelji na polnovrednih živilih, bogatih z ribami, morskimi sadeži in živili rastlinskega izvora ter vsebuje minimalne količine živalskih beljakovin, dodanih sladkorjev in maščob.

Japonska hrana se zgleduje po tradicionalni japonski kuhinji, znani kot "washoku", in je sestavljena iz majhnih jedi s svežimi, sezonskimi sestavinami, ki so osnova vsakodnevnih jedilnikov. Ta dieta je bogata s hranili in lahko prinese številne koristi za zdravje, vključno z izgubo teže, izboljšano prebavo, dolgoživostjo in splošnim boljšim zdravjem.

Kakšna je tradicionalna japonska prehrana?

Tradicionalna japonska prehrana je sestavljena iz sezonskih živil, postreženih v različnih majhnih posodicah. Ta dieta poudarja naravne okuse živil, namesto da jih prikrije z omakami ali začimbami. Vključuje riž, rezance, ribe, tofu, natto (fermentirana soja), morske alge ter sveže, kuhano ali vloženo sadje in zelenjavo z zelo majhnimi količinami dodanih sladkorjev in maščob. Včasih vključuje jajca, mlečne izdelke ali meso, vendar so to običajno manjše porcije obroka. Ta dieta je podobna okinavski dieti, zgodovinskemu načinu prehranjevanja prebivalcev japonskega otoka Okinava, vendar vključuje več riža in rib.

Nasprotno pa je sodobna japonska kuhinja pod vplivom zahodnih in kitajskih elementov ter vsebuje večje količine živalskih beljakovin in predelane hrane.

Preberite še:

Ustvarili pesem, ki jo strokovnjaki med vožnjo odsvetujejo

Kako slediti tradicionalni japonski prehrani?

Japonski obroki so običajno sestavljeni iz osnovne jedi, juhe, glavne jedi in več prilog. Osnovna hrana je lahko dušen riž ali rezanci, kot so soba, ramen ali udon. Juhe so običajno pripravljene iz miso paste s sestavinami, kot so morske alge, tofu ali školjke, medtem ko so glavne jedi ribe, morski sadeži, tofu ali natto, z majhnimi količinami mesa, perutnine ali jajc. Priloge so zelenjava (sveža, kuhana, pečena ali vložena) in morske alge. Japonske jedi so znane po svojem bogatem okusu umami, ki se razlikuje od sladkega, slanega, kislega in grenkega. Pomemben vidik je tudi vizualna privlačnost jedi, hrana pa se pogosto uživa v majhnih grižljajih s pomočjo palčk, kar prispeva k harmoničnemu okusu. Pijače, kot sta vroč zeleni čaj ali hladen ječmenov čaj, najpogosteje uživamo ob obrokih, medtem ko so alkoholne pijače, kot sta pivo in sake, rezervirane za večerjo.

Zdravstvene koristi tradicionalne japonske prehrane

Ta dieta je povezana s številnimi koristmi za zdravje, saj je naravno bogata s hranili, kot so vlaknine, kalcij, kalij, magnezij, železo ter vitamini A, C in E. Številna živila vsebujejo tudi antioksidante, kot so alge in zeleni čaj, ki ščitijo telo pred poškodbami in boleznimi. Morski sadeži so bogati z omega-3 maščobnimi kislinami, ki podpirajo zdravje možganov, oči in srca. Japonska dieta lahko izboljša tudi prebavo, zahvaljujoč vlakninam iz alg, soje, sadja in zelenjave ter probiotikom iz vložene zelenjave in sadja. Poleg tega je bogata z nizkokalorično hrano, ki lahko pomaga ohranjati zdravo težo in preprečuje prenajedanje.

Primer tridnevnega jedilnika japonske diete

Tukaj je tipičen tridnevni jedilnik za tradicionalno japonsko dieto:

1. dan

  • Zajtrk: miso juha, riž, natto in solata iz morskih alg
  • Kosilo: soba rezanci v dashi juhi, tuna na žaru, ohrovtova solata in kuhana zelenjava
  • Večerja: juha z rezanci udon, ribje pecivo, edamame in v kisu vložena zelenjava
Varno hujšanje z japonsko dieto: Prehranski načrt je zelo preprost, ključna pa je ena vrsta hrane
Profimedia

2. dan

  • Zajtrk: miso juha, riž, omleta, sušena postrv in vloženo sadje
  • Kosilo: juha iz školjk, riževe kroglice, zavite v morske alge, mariniran tofu in solata iz kuhane zelenjave
  • Večerja: miso juha, suši, solata iz morskih alg, edamame in vložen ingver

3. dan

  • Zajtrk: juha z rezanci udon, kuhano jajce, kozice in vložena zelenjava
  • Kosilo: gobova juha šitake, riževi kolački, pečene školjke in kuhana zelenjava
  • Večerja: miso juha, riž, zelenjavna tempura in sašimi iz lososa ali tune

Zelo redko jo vidimo v takih stajlingih: Brigitte Macron prekršila svoje prvo modno pravilo in je videti odlično

Novo na Metroplay: Anja Ramšak o poroki, ljubezenski zgodbi, vrnitvi v jutranji radijski program in hobijih