Veliko Slovencev jo vsakodnevno je za zajtrk ...
Leta so jo oglaševali kot bolj zdravo zamenjavo za maslo, a margarina je v resnici ena najbolj nevarnih živil za srce. Mnogi jo uporabljajo vsak dan, prepričani, da delajo nekaj dobrega za svoje zdravje, pri tem pa nehote povečujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.
Preberite si še:
Zakaj je margarina problematična?
Večina industrijskih margarinskih izdelkov vsebuje transmaščobe – najslabšo vrsto maščob za zdravje srca. Transmaščobe zvišujejo slab (LDL) holesterol, znižujejo dober (HDL) holesterol in neposredno prispevajo k vnetnim procesom v telesu.
Hujša od slaščic? Da, in to z razlogom
Medtem ko slaščice večinoma vsebujejo sladkor, margarina združuje škodljive maščobe z aditivi in umetnimi barvili. Njena "zdrava" podoba pogosto zavede ljudi, a nutricionisti opozarjajo, da je margarina za srčno-žilni sistem veliko škodljivejša kot občasno zaužitje torte ali piškota.
Margarina ni prisotna le na kruhu. Uporablja se v pekovskih izdelkih, prigrizkih, pecivu in celo v nekaterih "fit" izdelkih. Tudi če je ne kupujete neposredno, obstaja velika verjetnost, da jo vnašate v telo prek industrijsko predelane hrane.
Boljša alternativa
Če želite ohraniti zdravo srce, izberite zdrave maščobe: olivno olje, kokosova mast, domače maslo v zmernih količinah, avokado ... hkrati pa se izogibajte izdelkom, ki vsebujejo "hidrogenirane rastlinske maščobe". Seveda ni konec sveta, če kdaj pa kdaj pojeste margarino ali izdelke, ki jo vsebujejo, je pa dobro biti ozaveščen. Če ste jo do zdaj imeli za zdrav izbor, je čas, da o tej navadi še enkrat premislite.