Uživanje temne čokolade lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 21 %, medtem ko mlečna čokolada ne kaže podobnih koristi, je pokazala študija s Harvarda.
Nova harvardska študija razkriva, da je uživanje temne čokolade, ne pa tudi mlečne, povezano z zmanjšanim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
"Naše ugotovitve kažejo, da ni vsa čokolada enaka," je povedal glavni avtor Binkai Liu, doktorski študent na Oddelku za prehrano. "Za vse, ki obožujejo čokolado, je to lahko dober opomnik, saj lahko že tako majhne odločitve, na primer temna čokolada namesto mlečne, pozitivno vplivajo na njihovo zdravje."
Preberite še:
- Bolj znane kot poletni kos, so te hlače nepričakovan zimski trend
- Videz, ki navdušuje tudi izven smučarskih letovišč: Udoben zimski stajling Jennifer Lopez bi nosili do konca sezone
Študija je pokazala, da so udeleženci, ki so zaužili vsaj 100 gramov katere koli vrste čokolade (z izjemo mlečne) na teden, izkazovali 10 % manjše tveganje za razvoj sladkorne bolezni v primerjavi s tistimi, ki nikoli ali redko uživajo čokolado.
Temna čokolada je imela pri tem še večji vpliv. Udeleženci, ki so zaužili vsaj pet obrokov te čokolade na teden, so izkazali kar 21 % manjše tveganje za razvoj diabetesa.
Raziskovalci so v svojih izsledkih opazili kar 3-odstotno zmanjšanje tveganja z vsako tedensko zaužito porcijo temne čokolade.
Uživanje mlečne čokolade pa na drugi strani ni bilo povezano z zmanjšanim tveganjem za sladkorno bolezen. Povečano uživanje mlečne čokolade, vendar ne temne čokolade, je imelo celo nasprotne učinke. Raziskovalci so ob tem opozorili na povezavo s povečanjem telesne mase na dolgi rok, kar pa dejansko lahko prispeva k razvoju sladkorne bolezni.
"Presenetila nas je jasna delitev med vplivom temne in mlečne čokolade na tveganje za sladkorno bolezen in dolgoročno uravnavanje telesne teže," je povedal ustrezni avtor Qi Sun, izredni profesor na Oddelku za prehrano in epidemiologijo.
"Čeprav imata temna in mlečna čokolada podobne ravni kalorij in nasičenih maščob, se zdi, da bi lahko bogati polifenoli v temni čokoladi izravnali učinke nasičenih maščob in sladkorja na povečanje telesne mase in razvoj diabetesa. To je zanimiva razlika, ki jo je vredno podrobneje raziskati."
Povzeto po SciTechDaily.
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem