Strokovnjaki priporočajo: Uživanje sadja v sezoni, saj njegova hranila zagotavljajo tisto, kar naše telo naravno potrebuje, ko se naše okolje spreminja.
V zadnjem času se zdi, da se vsi ukvarjajo z dolgoživostjo. Ne gre le za podaljševanje življenjske dobe, temveč tudi za podaljševanje zdravja. Konec koncev, kdo si ne želi biti čim dlje v odlični kondiciji, vse do pozne starosti?
Če je to tudi vaš cilj, se večina strokovnjakov strinja, da je vse odvisno od dobrih odločitev. "Vsaka odločitev, ki jo sprejmemo v vsakdanjem življenju, je pomembna in vpliva na našo biološko starost. Našo biološko starost lahko izboljšamo z dobrimi navadami, ki koristijo zdravju naših celic."
Strokovnjaki priporočajo: Uživanje sadja v sezoni, saj njegova hranila zagotavljajo tisto, kar naše telo naravno potrebuje, ko se naše okolje spreminja.
Preberite še:
- Lepotni favoriti meseca: 9 izdelkov, brez katerih si ne predstavljamo lepotne rutine
- Kaj jesti pred spanjem, če smo lačni? Potešite lakoto s tremi zdravimi predlogi
Jeseni to pomeni granatna jabolka, ki so običajno zrela od septembra do decembra.
Toda zakaj granatno jabolko? Preberite več o tem starodavnem jesenskem sadežu z veliko močjo.
Granatno jabolko za zdravo kožo
Granatna jabolka pogosto hvalijo zaradi njihovih izjemnih antioksidativnih lastnosti; vsebujejo zlasti veliko flavonoidov, taninov in elagitaninov, ki ščitijo celice in zmanjšujejo vnetja ter dokazano podpirajo vse od zdravja možganov, črevesja in kože. Granatno jabolko je superživilo, ki je zaradi svoje antioksidativne moči dobro za kožo.
Granatno jabolko je bogato tudi z vitaminom C, ki lahko pomaga pri tvorbi kolagena. "Ko je telo izpostavljeno vitaminu C, se kolagen stimulira do osemkrat bolj," pojasnjujejo strokovnjaki.
Ena od nedavnih študij celo kaže, da lahko pitje soka granatnega jabolka, bogatega z antioksidanti, pomaga zaščititi kožo pred oksidacijo, ki jo povzročajo UV-žarki, in deluje skoraj kot "notranja zaščita pred soncem".
Granatna jabolka za možgane
Larrea in Mera poudarjata, da antioksidanti v granatnem jabolku ščitijo možgane pred starostnimi poškodbami, visoka vsebnost vitamina B5 pa podpira živčni sistem. To potrjuje tudi znanost: "Fitohranila iz soka granatnega jabolka bi lahko zmanjšala oksidativni stres v možganih in ohranila zdravje možganov ter pomagala pri ohranjanju spomina," ugotavljajo raziskovalci z univerze UCLA Health.
Granatno jabolko ima tudi protivnetne učinke, ki preprečujejo oksidacijo holesterola LDL, bolj znanega kot "slab" holesterol: "Uživanje granatnega jabolka ugodno vpliva na izboljšanje ravni TG, LDL-C in HDL-C," je pokazala nedavna analiza .
Kot vsi vemo, je dolgotrajni stres eden od največjih agresorjev biološkega staranja. Človeško telo ni zasnovano tako, da bi živelo, kot da ga nenehno preganjajo življenjski stresi. Sezonska živila, ki blažijo vnetja in podpirajo živčni sistem, so dober način za spodbujanje dolgoživosti.
Kako jesti granatno jabolko
Granatno jabolko - zlasti semena, polna soka, ki so užitni del - lahko uživate na različne načine. Poskusite jih v smoothiju s kakavom v prahu za zajtrk. Ali pa semena granatnega jabolka pojejte v solati iz ohrovta z avokadom, pistacijo in tahinijem.
Semena granatnega jabolka so slasten in živahen dodatek skoraj vsaki jedi. Dodamo jih lahko jogurtu z granolo in lanenimi semeni, lahko jih potresemo na avokadov toast s sirom feta. Lahko pa jih poskusite na pečeni zelenjavi, postreženi s sesekljanimi oreščki in preliti z jogurtom, da dobite bujno jesensko jed.
Če se odločite, da boste granatno jabolko pripravili doma, imejte v mislih, da je lahko njihov živo rdeč sok, poln antioksidantov, precej umazan. Zato strokovnjaki za prehrano priporočajo, da semena ločite, ko je sadež potopljen v skledo z vodo, da bi ga čim bolj enostavno in brez nereda odstranili.
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice